Gyermekbetegségek

Zúzódás gyermeken, mit tegyünk?

Kisebb vagy súlyosabb balesetek egyaránt okozhatják ezt a sérülést. Ilyenkor a bőr épen marad, a károsodás az alatta levő szöveteket éri. Az alapján, hogy milyen mértékben roncsolódnak a vérerek a baleset során, keletkezhet.

Véraláfutás

Amikor a vér csak a felső szövetekben terjed szét vérömleny ha nagyobb mértékben fel­gyülemlik a vér a bőr alatt vagy az izomban. Előfordulhat, hogy a baleset során a test érdes felületen csúszik végig, a bőr felszínén kisebb-nagyobb horzsolások keletkeznek. Időnként nem láthatóak a zúzódás jelei, vi­szont mélyebben komoly szövetroncsolódás történik (mint pl. a koponyasérülések).

Végtagzúzódás kezelése (képen alul)

  • először a sérült részt hűtsük le egy kendőbe kötött jéggel (soha ne tegyük közvetlenül a bőrre a jeget) vagy egy hideg vízbe mártott ronggyal, amit gyakran cserélgetünk
  • 20-30 percen keresztül enyhén nyomjuk le a zúzódás helyét, hogy megakadályozzuk a feldagadást, illetve ezzel is enyhítjük a fájdalmat

Zúzódás kezelése

Mi történik

A legnyilvánvalóbb első tünet a tompa, folyamatos fájdalom, ami nyomásra erősödik. Általában a sérült rész kivörösödik (véraláfutás), majd szinte rögtön lila lesz, később zöld, aztán sárga. Ha a fájdalom erősebb, a sérült terület földagad, vérömleny keletkezik, a bőr sötét lesz. Mielőtt megszűnne, ugyanolyan szín­változatokat produkál, mint a véraláfutás, de a gyógyulási folyamat sokkal hosszabb. Ezen kívül tartós zsibbadás is jelentkezhet, ami azt jelenti, hogy az idegvégződéseket is érintette a zúzódás.

Mit tegyünk

Vizsgáljuk meg, mekkora kiterjedésű és milyen mélységű a balesetet szenvedett terület, és ne becsüljük alá azt, hogy milyen hatása lehetett a belső szervekre.

Könnyű zúzódás kezelése

Ha könnyű zúzódásról van szó, és nincsen semmi különleges tünet, akkor az esetek többségében nincs szükség beavatkozásra. Elegendő, ha megvigasztaljuk a gyereket. Ha a zúzódás nem érint érzékeny vagy létfontosságú területeket, akkor az egész következménye kimerül egy kicsi, rövid idő alatt gyógyuló véraláfutásban vagy vérömlenyben.

Ebben az esetben, hogy megakadályozzuk a bőr alatti vér tovább­terjedését és az adott testrész földagadását, rögtön valami hideget használjunk, mint pl. kendőbe kötött jeget (a jeget soha ne tegyük közvetlenül a bőrre), vagy hideg vizes borogatást, amit gyakran cserélgessünk, és hagyjuk legalább 20-30 percig a sérült testrészen.

Súlyosabb zúzódás kezelése

Ha a sérülés súlyos, és a fejet, a mellkast vagy a hasat érintette, akkor mindenkép­pen vizsgáltassuk meg a gyereket orvossal, mert komoly szövődményei lehetnek. Ha a fájdalom erős és tartós, vagy aránytalan­nak tűnik a balesethez képest (pl. a végtag deformálódik, túlságosan feldagad a sérült rész, a gyereknek tudatzavara van), minél előbb vigyük orvoshoz. Törésgyanú esetén ne mozgassuk a gyereket, hívjuk a mentőket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.