Bőrápolás

Túl sok a méreganyag vagy túl kevés a tápanyag?

Amikor túl sok méreganyag vagy túl kevés tápanyag kerül a szervezetbe, a biokémiai méregtelenítő mechanizmusok működésében zavar támad, és a szervezetben felhalmozód­nak a káros anyagok.

A homocisztein például a methioin nevű aminosav lebontása során keletkező káros mellékter­mék. Ez általában akkor keletkezik, ha a szulfoxidáció vagy a metiláció folyamatában zavar áll be, vagyis amikor a szer­vezet hiányt szenved B6-vitaminban, folsavban vagy egyéb tápanyagokban.

Hogyan méregtelenítsünk?

Találjuk meg bőrproblémáink forrását!
Találjuk meg bőrproblémáink forrását!

A méregtelenítő folyamatok párhuzamosan működnek, de kapcsolódnak is egymáshoz. Ha az egyik folyamatra túl sok feladat hárul, a keletkező méreganyagot egy másik folyamat dolgozza fel. Amennyiben viszont a támogató rend­szerek terhelődnek túl, a szervezet nem lesz képes megsza­badulni a méreganyagoktól, és szinte minden más belső folyamat felborul.

Tehát ha általános egészségi állapotunk leromlik, ha bőrproblémákkal küszködünk, vagy ha kép­telenek vagyunk hatékonyan megküzdeni a fizikai, a ké­miai vagy az érzelmi teherrel, feltételezhető, hogy a háttér­ben méregtelenítő folyamataink zavara áll. Problémáink egyik lehetséges oka az, hogy szervezetünk nem tud meg­szabadulni a benne felhalmozódott káros anyagoktól – sem azoktól, amelyek a külvilágból származnak, sem pedig azok­tól, amelyek a normális belső folyamatok eredményeképpen keletkeznek.

Összegezve a következőket tehetjük méregtelenítő funkcióink haté­kony működésének megőrzése érdekében:

  • Végezzük el a fejezet elején szereplő gyorstesztet. Ha összpontszámunk 30 fölött van, ajánlatos felkeresnünk egy táp­lálkozási szakembert, és alaposabb kivizsgálásnak alávetni ma­gunkat.
  • Étrendünkbe iktassunk be olyan élelmiszereket, amelyek segí­tik a szervezet méregtelenítő folyamatait, például zöldségeket, hagymát, fokhagymát, és számos más antioxidánsban gazdag ételt.
  • Fogyasszunk bioélelmiszereket.
  • Igyekezzünk elkerülni, hogy olyan anyagok kerüljenek szerve­zetünkbe, amelyek súlyosan megterhelik méregtelenítő folya­matainkat. Ilyen anyagok az alkohol, a cigaretta és a mester­séges adalékanyagok. Csak olyan esetben szedjünk gyógyszert, amikor valóban szükséges.

Szokjunk le a dohányzásról!

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.