Bőrápolás

Milyen antioxidáns tápanyagokat ismerünk?

Egyéb antioxidáns tápanyagok a cink és a szelénium

A cink és a szelénium két kulcsfontosságú ásványi anyag, ugyanis nélkülözhetetlenek szervezetünk két legfontosabb antioxidáns enzimének aktiválásához. A szelénium aktivál­ja a glutation peroxidáz enzimet, a cink (valamint kisebb mértékben a réz és a mangán) pedig aktiválja a superoxid dismutas enzimet. Egy Franciaországban végzett kutatás eredménye szerint a cink és a szelénium védi a DNS-t (va­gyis sejtjeink „ujjlenyomatát”) az ibolyántúli sugárzás káros hatásai ellen.

Cinket és szeléniumot legfőképpen a tenger gyümölcseiből és a különféle magvakból nyerhet szerveze­tünk. Testünk egy másik antioxidáns enzime, a kataláz pedig a vas jelenlététől függ, a vassal azonban bánjunk óvatosan: a szervezetben felhalmozódó nagyobb mennyiségű vas fo­kozhatja az oxidációs folyamatokat.

Co-Q10 – fontos makrotápanyag a mit a szervezetünk is képes előállítani

A Q10-koenzim (rövidítve Co-Q10) nem tartozik a vita­minok közé, mivel ezt szervezetünk is képes előállítani.

Olajos magvak rendkívül egészségesek!
Olajos magvak rendkívül egészségesek!

Ugyanakkor létfontosságú antioxidáns, hiszen segít meg­óvni a sejteket az oxidációs folyamatoktól, ráadásul hozzá­járul az E-vitamin újrahasznosításához. Működésének lé­nyege, hogy a sejt energiatermelő folyamata során ellenőrzi az oxigénáramlást, így növeli a folyamat hatékonyságát, és segít megelőzni az oxidáció káros hatásait.

A Q10-koenzim minden hús- és halféleségben megtalál­ható, a legtöbb a szardíniában. Fontos forrásai még a tojás, a spenót, a brokkoli, a lucerna, a burgonya, a szójacsíra, a szójaolaj, a búza (különösen a búzamag), a rizskorpa, a haj­dina, a köles és a legtöbb babfajta, a diófélék és az olajos ma­gok.

Glutation, cisztein és N-acetil-cisztein

Fokhagyma természetes antibiotikum is!
Fokhagyma természetes antibiotikum is!

A cisztein és a glutation antioxidánsként viselkedő aminosa­vak. A cisztein gyakran egészül ki N-acetil-ciszteinné. Szer­vezetünk a ciszteint használja fel ahhoz, hogy glutationt állítson elő, ami a glutation-peroxidáz enzim legfontosabb hatóanyaga. Ezt az enzimet a szelénium aktiválja, feladata pedig az, hogy segítse a szervezet méregtelenítési folyama­tait, megvédve testünket a kipufogógázok, a karcinogén anyagok, a fertőzések, a túlzott mennyiségű alkohol és a mér­gező fémvegyületek káros hatásaitól.

A fehér húsok, a ton­hal, a lencse, a bab, a dió, a különféle magvak, a hagyma és a fokhagyma különösen gazdag ciszteinben és glutation­ban. A kutatási eredmények szerint amellett, hogy növelik az antioxidánsok hatékonyságát, felturbózzák az immunrend­szert is.

Hallott már az antocianidinekről?

Ezek az igen hatékony antioxidánsok a flavonoidok családjá­ba tartoznak, és a természetben különféle növényekben for­dulnak elő. Az antocianidinek különböző típusai felelnek a növényi színvilág gazdagságáért. Ha tehát különféle színű zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk (pl. bíbor, vörös, narancs, sárga, illetve zöld színűeket), azzal biztosítjuk az ét­rendünkben megtalálható antocianidinek sokféleségét is.

Amennyiben sok gyümölcsöt, illetve zöldséget fogyasz­tunk, akár egy grammnyi antocianidint is be tudunk vin­ni szervezetünkbe naponta. Ez azért nagyon fontos, mert ezek a tápanyagok ugyanolyan jelentős mértékben hozzájá­rul egészségünk megőrzéséhez, mint a vitaminok és a nyom­elemek.

Megdöbbentő, milyen élénk színűre képesek festeni az antocianidinek (más néven antociánok) a növényeket: gondoljunk csak a szőlő különféle fajtáira vagy a vörös- és a fekete áfonyára. Antocianidinek találhatók a fák kérgében, to­vábbá mindenféle növény gyümölcsében, szárában, levelében, és különösképpen a virágában. Igen gazdag antocianidin-forrás a szőlőmag, a vörös- és a feketeáfonya, valamint a ten­gerparti fenyő (Pinus maritima) kérge (pycnogenol).

Természetesen gyulladáscsökkentés?

Bogyós gyümölcsök antioxidánsban gazdagok.
Bogyós gyümölcsök antioxidánsban gazdagok.

Az antocianidinek nemcsak fontos antioxidánsok, de gyulladáscsökkentő hatásúak is. Éppen ezért igen hasznosnak bizonyulnak egyes gyulladásos betegségek megelőzésé­ben és kezelésében, mint például az asztma, az ekcéma és az ízületi gyulladás. Részt vesznek a kollagén stabilizációjá­ban is, a kollagén pedig sejtjeink „ragasztóanyaga”, az öre­gedési folyamatok legnagyobb ellenfele, szöveteink feszes­ségének, rugalmasságának és egészségének letéteményese.

Az antocianidinek védelmet nyújtanak számos mérgező anyaggal szemben, ráadásul képesek vizes és zsíros közegben is kifejteni hatásukat – ellentétben a C-vitaminnal, amely csak vízben, illetve az E-vitaminnal, amely pedig csak zsír­ban működőképes.

Két igen egyszerű módja ismeretes annak, hogy antocianidin-bevitelünket megnöveljük, és ezáltal egészségünk megőrzéséhez hozzájáruljunk.

 1. Az egyik, hogy természetes tápanyagforrásokból – zöldségekből, gyümölcsökből – ju­tunk hozzájuk,
 2. a másik pedig, hogy étrend-kiegészítők for­májában,  koncentráltan   fogyasztjuk  őket.

Egészségünk javát a leginkább az szolgálja, ha mindkét módon segítjük az antocianidin-bevitelt. Fogyasszunk mindenféle bogyós­gyümölcsöt, piros szőlőt, citrusféléket, hajdinát. Igyunk vi­rágból készített gyógyteákat, áfonyából és piros szőlőből készült gyümölcsleveket, de mindig hígítva, mivel nagyon magas a cukortartalmuk. Ha bort iszunk, inkább vöröset igyunk, mint fehéret.

Alfa-liposav

Az alfa-liposav, más néven tioktánsav a vitaminokhoz ha­sonló vegyület. Igen gazdag kénben, és rendkívül hatékony antioxidáns. Feladata szervezetünkben az, hogy a szénhid­rátokat energiává alakítsa át. Különösen hatékony antioxi­dáns, mivel az antocianidinekhez hasonlóan azon kevesek egyike, amelyek zsírban is és vízben is oldódnak. Ez azt jelenti, hogy többféle molekula számára tud védelmet nyúj­tani, mint a C-vitamin vagy az E-vitamin. Étkezési célú ter­mészetes előfordulása a máj és az élesztő.

Az antioxidáns bevitel két bevált módja

A legegyszerűbb, ha széles spektrumú étrend-kiegészítő­ket választunk!
A legegyszerűbb, ha széles spektrumú étrend-kiegészítő­ket választunk!

Nyilvánvalóan akkor járunk el helyesen, ha igyekszünk minél több antioxidánst bevinni szervezetünkbe. A legjobb, ha napi étrendünket koncentrált formában is kiegészítjük megfelelő mennyiségű antioxidánssal, főképp ha nem vagyunk már fiatalok, városban lakunk (ahol nagyobb a légszennyezett­ség), illetve bármilyen más okból elkerülhetetlenül ki va­gyunk téve az oxidánsok káros hatásainak.

Milyen antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítőt válasszunk? 

A legegyszerűbb, ha széles spektrumú étrend-kiegészítő­ket választunk, amelyek nem csupán szervezetünk antioxidáns-szükségletét biztosítják, hanem megfelelő mennyisé­gű vitamint és nyomelemet is tartalmaznak.

Megbízha­tó az a termék, amelyik tartalmazza az alábbi tápanyagokat: A-vitamin, béta-karotin, E-vitamin, C-vitamin, cink, szelénium, gluathione és cisztein, növényi alapú antioxidánsok mint a vörös áfonyából vagy pycnogenolből kivont anto­cianidinek. Az alábbi táblázatban megadjuk, mekkora az ideális napi bevitel (amely származhat antioxidáns, multi­vitamin és még külön C-vitamin készítményből is):

MegnevezésMennyiség
A-vitamin (retinol/ béta-karotin):2500-6600 mcg
RE (7500-2000iu)
Glutation (redukált):25-75 mg
E-vitamin:66-660 mg (100-1000 iu)
C-vitamin:1000-3000 mg
Co-Q1O:10-50 mg
Alfa-liposav:10-50 mg
Antocianidin forrás:50-250 mg

gyümölcsök

Összegezve a következőket tehetjük, hogy antioxidáns-bevitelünket megnöveljük:

 • Étrendünkbe iktassunk be minél több antioxidánsban gazdag ételt. Ilyenek a vörös, a narancssárga, illetve a sárga színű zöld­ségek és gyümölcsök (például:  édesburgonya, sárgarépa, sárgaba­rack, görögdinnye), a bordó vagy lila színű gyümölcsök (például: egyes szőlőfajták és a különféle bogyósok), a zöld színű zöldsé­gek (például: kelkáposzta, brokkoli), a bab, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a friss dió, a különféle olajos magvak és olajaik, továbbá a hagyma és a fokhagyma.
 • Naponta fogyasszunk széles spektrumú, antioxidáns-tartalmú ét­rend-kiegészítőt.

Hogyan lassítsuk az öregedést, antioxidánsokkal?

Manapság már tudjuk, hogy az öregedési folyamatok le­lassíthatók. Nincsen ebben semmi csodálatos vagy misztikus.

Az élettartam hosszúságát vizsgáló kutatásokban ak­kor érték el a legjobb eredményeket, amikor a kísérleti állatokat alacsony kalóriatartalmú, antioxidánsokban gaz­dag ételekkel etették. Más szóval az állatok pontosan annyi és olyan jellegű táplálékot kaptak, amelyre szerveze­tüknek szüksége volt, egy picivel sem többet. Ily módon csökken az a szervezetre nehezedő teher, amely az oxidá­ciós folyamatokból származik, ugyanakkor a szervezet az antioxidánsok jóvoltából maximális védelmet élvez.

Kutatási eredmény: A kísér­leti állatok élettartama ilyen körülmények között 40%-kal hosszabbodott meg, és aktivitásuk is fokozódott.
Az öregedés elkerülhetetlen, DE lassítható!
Az öregedés elkerülhetetlen.

Embere­ken is végeztek longitudinális kutatásokat, és bár a végered­ményekre még várnunk kell, annyi már meglehetős biz­tonsággal állítható, hogy ugyanezek az elvek vonatkoznak ránk is. Nagy elemszámú vizsgálatok mutatják, hogy a meg­betegedések és a korai halandóság kockázata jelentősen csök­ken azoknál, akiknek vérében magas az antioxidánsok szint­je, illetve akiknek étrendjében sok antioxidáns szerepel.

Az alábbi tényezők nagyon fontosak az öregedés lassítása szempontjából:

 • A-, a C- és az E-vita­min,
 • valamint szervezetünk A-vitamin forrása,
 • a béta-karotin (ez az anyag gyümölcsökben és zöldségekben található meg);
 • az ásványi anyagok közül a cink és a szelénium a legfonto­sabb;
 • nélkülözhetetlen továbbá a glutation,
 • az alfa-liposav
 • és a Q10-koenzim.
Fontos: Ha ezekből az anyagokból megfelelő mennyiséget tartalmaz az étrendünk, és vérünkben is ele­gendően magas szintet érnek el, akkor jó eséllyel meg tud­juk előzni a betegségeket, ezáltal pedig arra is módunk nyí­lik, hogy késleltessük halálunkat.

Minden növényi és állati élet alapja az oxigén. Az oxigén az emberi szervezet számára legfontosabb tápanyag, melyre minden egyes sejtünknek szüksége van az élet minden percé­ben. Ha nem jutunk oxigénhez, szervezetünk nem jut ener­giához és nem tudja működtetni a létfontosságú folyama­tokat. Van azonban egy probléma: az oxigén igen könnyen lép reakcióba más anyagokkal, és nagyon veszélyes anyag.

Az oxigén az élet nélkülözhetetlen része.
Az oxigén az élet nélkülözhetetlen része.

A normális biokémiai reakciók során az oxigén instabillá vá­lik, és képes oxidálni a szomszédos molekulákat. Ez azután sejtkárosodáshoz vezethet, amely pedig rákot, gyulladásokat, arteriális károsodást okozhat, s ez vezet az öregedési folya­mathoz is. Vagyis eme „veszélyes hulladékot” szervezetünk­nek hatástalanítania, semlegesítenie kell.

Milyen hatással van bőrünkre mindez?

Nemcsak a napozás öregít!
Nemcsak a napozás öregít!

Zsírban vagy olajban sült ételek pirított vagy grillezett ételek, cigarettafüst, gyógyszerek, légszennyezés, napsütés, sugárzás mérgező ipari vegyszerek, vírusok és baktériumok, megerőltető testedzés, energiatermelés a sejtekben rossz májfunkció megy végbe és ennek következménye­képpen kialakulhat: rák, szívroham, gyulladás, öregedés.

A folyamatos ibolyántúli sugárzáson kívül számos olyan káros hatásnak is ki vagyunk téve környezetünkben, amelynek következményeképpen bőrünk és egész testünk sejtjei öregszenek. Az öregedési folyamatok sebességét az határozza meg, hogy milyen arányban áll egymással a szervezetünkbe bevitt antioxidánsok és a környezetünk­ből származó oxidánsok hatása. Sok esetben élet-halál kér­dését is eldöntheti, hogy merre billen a mérleg. Jó hír azon­ban, hogy a mérleg nyelve állítható: csupán néhány egy­szerű változtatást kell eszközölnünk étrendünkön, valamint ki kell egészítenünk antioxidáns tartalmú étrend-kiegészí­tőkkel.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.