Élj egészségesen

A méregtelenítés segít a fogyásban?

Igen! Egészségesen kell táplálkoznunk, eleget és a megfelelő időben aludnunk, továbbá méregtelenítenünk szervezetünket. Ez azt jelenti, hogy belső tisztulások sorozatán át szabadulunk meg a toxinoktól. Fontos ezért, hogy szem előtt tartsuk: a fogyás nem gépies, és nem csupán fizikai folyamat.

Ha mindent pontosan betartunk és nem kínozzuk magunkat, akkor a méregtelenítés segíthet a fogyásban.
Ha mindent pontosan betartunk és nem kínozzuk magunkat, akkor a méregtelenítés segíthet a fogyásban.

A természetes fogyás lelki hozzáállás kérdése, amely meghitt viszonyt feltételez test, elme és lélek között. Így lehet a leghatékonyabban és legtartósabban beszabályoznunk testsúlyunkat.

Akinek sikerül változtatnia hozzáállásán, annak szervezete ugyanolyan készségesen áll rá erre az egészséges vágányra, mint hajdan a toxicitáséra. Aki elindul ezen az úton, meglepetve tapasztalja majd, hogy nem lesz szüksége semmiféle erőfeszítésre. Az egészséges testsúly belső elszánás eredménye.

Fő a fokozatosság!

Mindehhez méregtelenítésnek is kell társulnia, hogy megszabaduljanak az évek alatt lerakódott mérgektől. Ezzel együtt életmódjukat és táplálkozásukat is módszeresen át kell hangolniuk.

Tegyék ezt olyan ütemben, amit kényelmesnek éreznek. Tartsák észben, hogy minél inkább ráhangolódnak testük belső bölcsességére és a természet ritmusára (már amennyire ezt a modern városi élet megengedi), annál hamarább nyerik vissza optimális testsúlyukat.

A test természetes átmosása és kitakarítása azt jelenti, hogy el kell távolítaniuk a mérgeket az emésztőtraktusból, a máj és epehólyagból valamint a kiválasztás szerveiből, a vékony- és vastagbélből, továbbá a veséből. A máj átmosása: E belső szervek olyan természetes anyagokkal történhet, amilyen az almalé, a keserűsó, az olívaolaj vagy egy kis limonádé.

Egész pontosan hogyan hatnak ezek? Az alma lében lévő almasav olyan oldószer, amely gyengíti a májban található szilárd globulusok közötti kötéseket. A keserűsó, azaz magnéziumszulfát ellazítja a simaizomzatot. Így tehát mindkét hatóanyag megnyitja az epevezetékeket az epe előtt, miközben az epekövek is szabad utat kapnak a kiürülésre. A keserűsó a beleket is ellazítja, és serkenti a bélmozgásokat.

A szűz olívaolaj azután az epehólyagot és az epevezetékeket összehúzva elősegíti az epekövek kiürülését.

Együnk sok nyers zöldséget  és gyümölcsöt, amik emésztésünket segítik elő.
Együnk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, amik emésztésünket segítik elő.

 Méregtelenítés növényi rostokkal

Szükség esetén különböző tápanyagok is előmozdíthatják és szabályozhatják a méregtelenítést. Ezek – többnyire növényi rostok, mindenekelőtt friss, nyers gyümölcsök és zöldségek rostjai – semlegesítik az évek során a szervezetben rekedt toxinokat.

A vízzel elkevert bentonit agyag ugyancsak felhasználható erre a célra, mivel molekulái szivacsként szívják magukba a vérben keringő mérgeket. A bentonit egy másik formája, a montmorillonit, avagy zöld agyag, a szövetekből pucolja ki a méreganyagokat.

A hatóanyagok a terapeutától és a páciens egyéni igényeitől függően különbözőek lehetnek. Mindenképpen ajánlatos azonban hozzáértő felügyelet mellett méregteleníteni. Sokan vannak, akik jó szándékú barátaik tanácsait vagy az internetet követve próbálkoztak méregtelenítéssel, és sajnos szükségtelen szövődményekkel kellett aztán bajlódniuk.

Noha maga a folyamat elég egyszerű – a máj átmosása rendszerint hatnapi rákészülést és 16-20 órányi tényleges tisztítást igényel -, mindig egyénre kell szabni. Ehhez pedig szakember ért a legjobban.

A méregtelenítés rossz irányba is mehet és immunrendszerünk legyengülhet.
A méregtelenítés rossz irányba is mehet és immunrendszerünk legyengülhet.

 Lehet veszélyes a méregtelenítés?

A szervezet átmosása és méregtelenítése során toxinok kerülnek a véráramba, ami ugyanakkora kavarodást okozhat ezúttal is, mint amikor eredetileg jelentek meg ott.

Ezért panaszkodnak egyesek, akik nem szakmai felügyelettel méregtelenítenek, fáradságra, kiütésekre, orrdugulásra, lázra, ízületi fájdalmakra, has puffadásra és fejfájásra. Minél több a toxin a szervezetben, annál több szabadul fel a méregtelenítés során.

Kérdés, hogyan segíti elő ez a belső megtisztulás a fogyást? A túlsúlyos egyénekben a méregtelenítés zsírt szabadít fel a zsírraktárakból. A fölös zsírt elégeti az anyagcsere, a zsírszövetben elraktározott méreganyagok viszont a májhoz kerülnek, amely lebontja és előkészíti őket a kiválasztásra.

Az enzimatikus működésnek sincs többé akadálya, így a belső szervek tevékenysége rendeződhet. Ugyanez áll az immunrendszerre. Az egyensúlyát visszanyert anyagcsere gondoskodik arról, hogy a máj a továbbiakban lebontsa és semlegesítse a toxinokat. A máj egészséges működéséhez természetesen az egészséges táplálkozásra és életvitelre való átállás is elengedhetetlen.

Általános probléma a zsírmáj

Nem egy túlsúlyos embertársunk zsírmájat is növeszt. A máj és az epehólyag megtisztulását követően a máj mobilizálni tudja az évekig sejtjeiben rekedt glikogént és cukrot. Egy ilyen megújult máj immáron fel tudja dolgozni a felvett zsírokat, a fölös zsírt pedig a belekbe juttatja, hogy kiürüljön. Mivel a toxikus zsírraktárak tartalma elég, a maradék pedig a széklettel távozik, az anyagcsere újra a régi lesz.

Mind e tényezők felfelé tartó spirálként hatnak vissza egymásra. Az egyensúlyba került hormonháztartás mellett helyreáll a vércukorszint szabályozása is. A fölös kilók eltűnnek, s a szervezetnek nincs már miért fenntartania az inzulinrezisztenciát.

Noha a máj átmosása egymagában is bámulatos eredményekkel járhat, célszerű a vese- és a vastagbél megtisztítása után elvégezni. A vastagbél előzetes méregtelenítése gondoskodik arról, hogy a távozó epekövek könnyen továbbkerüljenek innen.

A vese méregtelenítése biztosítja, hogy a máj átmosása során felszabaduló toxinok távoztukban ne terheljék túl ezt az életfontos szervünket. Ezért minden három májátmosást követően iktassanak be egy vesetisztítást is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.