Cukorbetegség kérdések

Fontos-e a gyermekvállalás tervezése cukorbetegségben? Igen!

Az a kívánatos, ha az ismerten cukorbeteg nő teherbe esése az egészségesekével megegyező anyag­csere-állapotban következik be. Ezt az állapotot a prekoncepcionális gondozással lehet megvalósítani, s az esetek többségében elérésé­hez intenzív inzulinkezelés alkalmazása/bevezetése szükséges.

cukorbetegseg_gyerekvallalas
Az a kívánatos, ha az ismerten cukorbeteg nő teherbe esése az egészségesekével megegyező anyag­csere-állapotban következik be

A fogamzás optimális idejének megválasztása szempontjából fontos adat a HbAlc-érték, ennek 6-7% közötti értéke esetén a legkedvezőbb a terhesség kimenetele. A cukorbetegek gyer­mekvállalása tehát lehetőség szerint tervezetten kell, hogy történjen.

Természetesen a terhesség nemcsak tervezett módon következhet be. Ilyenkor fontos ennek mielőbbi felismerése, az anya anyagcseréjének pontos felmérése, hogy a terhesség valószínű kimenetele, esetleges el­lenjavallatának megfogalmazása a lehető legpontosabban véleményez­hető legyen.

Ilyen ellenjavallatot képezhet pl. az anya súlyos koszorúér ­betegsége, kifejezetten rossz koraterhességi anyagcsere-állapota, beszűkült veseműködéssel járó vesekárosodása vagy súlyos látásromlást okozó szemfenéki károsodása.

Az ellenjavallat megfo­galmazása diabetológiában is jártas szakorvos(ok) feladata. Le kell azonban szögeznünk, hogy a terhesség vállalásáról végső soron minden esetben a leendő anya, optimális esetben a gyermeket váró pár dönt részletes felvilágosítást követően.
Mindenképpen bízzuk magunkat orvosi felügyelet alá.
Mindenképpen bízzuk magunkat orvosi felügyelet alá.

Amennyiben orvosi tanács ellenére a terhesség megtartása mellett dönt(enek), és ezt írásban is rögzítik, a gondozó team feladata a terhesség elérhető legkedvezőbb kimenetel­ének biztosítása intenzív, diabetológiai centrumban történő több szak­ma együttműködésén alapuló gondozás formájá­ban. A leggondosabb ellátás mellett is előfordulhat azonban az ellenja­vallt terhesség kiviselését követő anyai vagy magzati egészségkárosodás.

Az elmondottakból következik, hogy amennyiben a cukorbe­teg nő – aktuálisan – nem tervez gyermeket, a nem kívánt terhesség elkerülésére biztonságos és folyamatos fogamzásgátlás szükséges. Ennek legkedvezőbb módszerét számos tényező – a cukorbeteg nő életkora, anyag­cseréjének labilitása, esetleges érszövődmények fennállása és azok stádiuma, kísérőbetegségei, valamint az, hogy szült-e már gyermeket, vagy sem – befolyásolja. A szorosan vett egészségügyi indiká­ciók mellett minden esetben figyelembe kell venni a szexuális kapcsolatot folytató pár igényeit és szempontjait is.

A legáltalánosabban a mechanikus, ún. barrier védekezési módszerek alkalmazhatók (óvszer, hüvelyi pesszárium, illetve ezek kombinációja), bár ezek biztonságossága nem túl nagy. A fogamzásgátló módszerek biztonságosságát indexszámok­kal jellemzik.

Ezek egyik leggyakrabban használt formája az ún. Pearl-index, ami adott időre eső nem kívánt terhességek számát értékeli rendszeres nemi életet élő párokra vonatkoz­tatva. Minél kisebb az értéke, annál biztonságosabb a jellem­zett fogamzásgátló módszer.

A hormontartalmú tablettákkal kapcsolatos korábbi merev til­tás mára döntő részben a készítmények hormontartalmának csökkenésére és anyagcsere-semleges – azaz a vércukor- és vérzsírértékeket érdemben nem befolyásoló – voltára vissza­vezethetően módosult. Egyéni mérlegelést követően mind fo­gamzásgátló tabletták, mind a méhen belüli eszközök („spi­rál”) cukorbeteg nőknél is alkalmazhatók.

A cukorbetegeknél nem tanácsolják a fogamzásgátló szedését.
A cukorbetegeknél nem tanácsolják a fogamzásgátló szedését.

 Szedhet-e fogamzásgátlót a cukorbeteg nő?

A korábban már érintettük a fogamzásgátlás kérdés­körét, indokoltságát és feltételeit cukorbetegségben. Ennek egyik sarkalatos pontja a tablettás fogamzásgátlás alkalmaz­hatósága. A korábbi évtizedekben elterjedt – bár akkor is vi­tatott – álláspont szerint e készítményeket cukorbetegeknek általában nem tanácsolták.

A mai, alacsony hormontartalmú, az anyagcserehatások szempontjából semleges összetevőket tartalmazó gyógyszerek mára hozzáférhetővé váltak, így e korlátozások nagyrészt megszűntek.

Az adott személyre vo­natkozóan azonban minden esetben egyedi döntést kell hozni .az alkalmazhatóságáról és a választandó készítmény jellem­zőiről (hormontartalom, az összetevők aránya, szekvenciális, vagy változatlan összetételű változat stb.).

A készítmény szedésének megkezdését követően külön fi­gyelmet kell fordítani az anyagcserehelyzet alakulására, a vér­cukorszint esetleges, a korábbinál nagyobb Ingadozására – az esetek egy részében az anyagcsere labilisabbá válhat az érszövődmények alakulására. Elsősorban 2DM-es betegeken esetenként megfigyelték az átlagos vércukorszint emelkedé­sét, és addig életmódkezelést folytatóknál inzulinkezelés be­vezetésének szükségességét.

Mit jelent a prekoncepcionális gondozás?

A prekoncepcionális gondozás a diabétesszel társuló terhesség anyai és magzati szövődményeinek megelőzését szolgálja oly módon, hogy a tervezett terhesség lehetőség szerint az adott személy eseté­ben elérhető legjobb egészségi állapotban következzék be.

Ennek érdekében részletes állapotfelmérés történik mind az anyagcserehelyzet, mind az esetleges érszövődmények, mind egyéb kóros állapotok vonatkozásában, s felisme­résük esetén megkezdődik a talált eltérések gyógykezelése is.

A prekoncepcionális gondozás a beteg és az őt kezelő „szakellátó csapat” – belgyógyász- diabetológus. szülész, sze­mész, újszülött gyógyász, diabétesz-szakápoló, dietetikus stb. – szorosan összehangolt munkáját igényli. E gondozás fel­adata az anyagcsere-állapot normalizálása, az esetleges érszövődmények kezelése (pl. szemészeti lézerkezelés), a vér­nyomás- és vérzsíreltérések rendezése. Mindaddig, amíg az említett feltételek nem teljesülnek, biztonságos fogamzásgát­lást kell alkalmazni. A terhesség vállalása szempontjából elér­kezett időpontot is e gondozó csapat határozza meg.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.