Cukorbetegség kérdések

Mi az amit a cukorbetegségről feltétlenül tudnod kell?

Mi a cukorbetegség? Hogyan alakul ki? Nézzük meg az okokat!

A cukorbetegség komplex, a szénhidrát-, fehérje- és zsír­anyagcserét egyaránt érintő, az esetek túlnyomó többségében végleges állapotot jelentő megbetegedés, amely kezeletlen ál­lapotban magas vércukorszinttel jár, s hátterében az inzulin-hatás és/vagy az inzulinelválasztás zavara áll. A létrejövő inzu­linhiány a károsodás jellegétől függően teljes (abszolút) vagy részleges (relatív).

Inzulin hiány  következtében károsodás alakul ki!
Inzulin hiány következtében károsodás alakul ki!
  •  Az abszolút inzulinhiány életveszélyes álla­pot: ha kívülről nem juttatnak be inzulint, rövid időn belül ha­lálhoz vezet.
  • A relatív inzulinhiány azt jelenti, hogy a szüksé­gesnél kevesebb, azonban az alapvető anyagcsere-folyamatok biztosításához még elegendő inzulin áll rendelkezésre. Inzulin adására ilyenkor is szükség lehet az egészségesekét meg­közelítő anyagcsere-állapot elérése céljából.

Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású részében, az első leírójukról Langerhans-szigeteknek nevezett egységek egyik sejttípusában, az úgynevezett béta-sejtekben termelődő, fehérje­természetű hormon. A véráram közvetítésével jut el a külön­böző szövetekbe és szervekbe.

Erre nagyon vigyázzunk! Ha kívülről nem juttatnak be inzulint, rövid időn belül ha­lálhoz vezet!
Erre nagyon vigyázzunk! Ha kívülről nem juttatnak be inzulint, rövid időn belül ha­lálhoz vezet!

 Mi azok a belső elválasztású mirigyek, és mik a funkcióik?

Belső elválasztásúaknak nevezzük azon mirigyeket, illetve olyan elkülö­nült sejtcsoportokat, amelyek egyes szervek, szövetek működését szabá­lyozó anyagokat termelnek, és váladékukat nem valamely testüregbe, hanem közvetlenül a véráramba juttatják.

Az inzulin a szervezet csaknem minden szövetének működé­sét befolyásolja, elsődleges jelentőségű azonban a májra, va­lamint az izom- és zsírszövetre gyakorolt hatása. A szénhid­rát-anyagcserén kívül a fehérje- és zsíranyagcserében is szabá­lyozó szerepet tölt be, s jelentős feladatot lát el a növekedés irányításában is.

Belső elválasztású mirigyek
Belső elválasztású mirigyek

 A szénhidrát-anyagcserében több fontos fel­adatot tölt be:

  • gátolja a máj cukorkibocsátását,
  • fokozza a szö­vetek, mindenekelőtt a zsír- és izomszövet cukor- (glukóz) -felvételét,
  • elősegíti az energiaszolgáltatásra aktuálisan fel nem használt cukor raktározását a májban és az izomzatban, keményítő formájában.
  • Vérszintjének emelkedése csökkenti, csökkenése növeli a vércukorszintet.

Milyen hormonoknak van még szerepe a vércukorszint szabályozásában?

A vércukorszint szabályozásában az inzulin mellett más hormonok is részt vesznek, így az ugyancsak a Langerhans-szigetekben, az ún. alfa­sejtekben termelődő glukagon, a mellékvesekéreg és -velő hormonjai, valamint a növekedési hormon. E hormonok között többirányú kölcsön­hatások ismeretesek.

Cukorbetegség alakul ki, ha a szükségesnél kevesebb inzulin termelődik, vagy ha az inzulin egy vagy több biológiai hatása az élettanihoz, azaz az egészségeseken tapasztalhatóhoz ké­pest csökken. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.