Cukorbetegség kérdések

Beszélje meg cukorbetegségét kollégáival is!

Sok cukorbetegnek nehezére esik beszélnie a főnökével és a munkatársaival a betegségéről, ezért inkább hallgat róla. Érdemes előre elgondolkozni azon, hogyan kezelje munkahelyén a cukorbetegségével kapcsolatosan felmerülő kényes helyzeteket, ezért nem célszerű titokban tartani azt.

Válasszon ki valakit, akiben megbízik!

Magyarázza el neki, hogyan segítsen vészhelyzetben. Ha fennáll önnél a hipoglikémia veszélye, ha inzulint használ vagy vércukorszint-csökkentő gyógyszereket szed, valakinek tudnia kell, mi a teendő rosszullét esetén. Avassa be egy diszkrétnek ismert, önhöz közel dolgozó munkatársát, akiről feltételezi, hogy képes higgadtan kezelni a felmerülő problémát. Mondja el neki, milyen tünetek léphetnek fel, például szorongás, ingerlékenység vagy a mozgáskoordináció zavara. Mutassa meg, hol tartja a vészhelyzetre tartalékolt ennivalót, és a továbbiakban valóban mindig tartsa is ott. Amennyiben az orvos glukagon injekciót írt fel vészhelyzet esetére, tanítsa meg a kiszemelt kollégának, hogyan kell beadni az injekciót, ha maga nem képes rá, s tartsa a gyógyszert a munkatárs által is könnyen elérhető helyen.

Tipp: Mondja el egy munkatársának, milyen tünetek léphetnek fel, és mi ilyenkor a teendő.

Udvarias válasz az egészségügyi tanácsokat adó kollégáknak

Ha elmondja kollégáinak, hogy cukorbeteg, készüljön fel arra, hogy az önjelölt doktorok kéretlen tanácsokkal árasztják el. Ha nem szeretné végighallgatni, amit a recepciós mesél a tévében előző nap látott csodás gyógymódról, álljon készen egy udvarias válasszal, például: „Köszönöm, hogy említetted, de az orvosom és a dietetikusom folyamatosan tájékoztat arról, mi a teendő”, vagy „Kedves, hogy aggódik értem, de a cukorbetegségem már jó kezekben van”.

Mielőtt elfogad egy állásajánlatot, nézze meg, milyen ott a munkakörnyezet

Ha például a lábfejében már károsodtak az idegek, nem volna jó választás egy olyan típusú munka, ahol egész nap állnia kell. Mivel a hirtelen leeső vér¬nyomás biztonsági problémákat vethet fel, gondolja meg, valóban alkalmas len¬ne-e például ipari gépek kezelésére. Ismerje meg pontosan az időbeosztást és a követelményeket, mielőtt elvállalja az állást.

Döntse el, hogy a bemutatkozás során beszél-e munkaadónak a cukorbetegségéről

Amikor állásinterjúra megy, nem köteles említést tenni betegségéről, kivéve, ha bizonyos állapotok biztonsági kockázatot jelentenek a leendő munkahelyen. A munkahelyi felettesek egyébként általában csak akkor kérdeznek rá az esetleges egészségügyi problémákra, ha valakinél gondok merülnek föl a munkájával kapcsolatban, és úgy vélik, hogy valamilyen betegség okozhatja a teljesítményromlást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.