Gyors felépülés

Kiderült, hogy cukorbeteg – hogyan tovább?

A világon mintegy 180 millió cukorbeteg él, és ha számuk a jelenlegi ütemben növekedik, 2030-ra kétszer annyian lesznek. Ha ön is érintett, lehet, hogy azt hiszi, hátralévő élete a gyógyszerek, injekciók és orvosi vizsgálatok jegyében fog telni. Néhány életmódbeli változtatással, és a szükséges gyógyszerek szedésével teljes értékű életet élhet, sőt talán egészségesebbnek és erősebbnek fogja érezni magát, mint korábban.

Mi az a cukorbetegség?

Cukorbetegségnek (diabétesznek) nevezzük, amikor megnő a vérben a glükóz, azaz a cukor szintje. Ennek az az oka, hogy a hasnyálmirigy egyáltalán nem vagy csak keveset termel az inzulin nevű hormonból, illetve az általa termelt inzulin nem működik olyan jól, mint kellene (inzulinrezisztencia). Az inzulin a vérben kémiai „hírvivőként dolgozik”, azaz lehetővé teszi, hogy az ott keringő glükóz bejusson a szervezet sejtjeibe,, ahol üzemanyagként szolgál. Ha az inzulin mennyisége nem megfelelő vagy a hatása nem elégséges, megemelkedik a glükózszint.

A két típus

A cukorbetegségnek két fő típusa van, amelyeket alább ismertetünk (lé­teznek ritkább változatok is, amelyek általában vagy örökletes jellegűek, vagy a hasnyálmirigy károsodása miatt alakulnak ki):

 • 1-es típusú cukorbetegség. Gyermekkorban ez a fajta cukorbetegség a leggyakoribb. Azért alakul ki, mert a szervezet immunrendszere meg­támadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Inzulin adagolásával kezelik.
 • 2-es típusú cukorbetegség. A cukorbetegség leggyakoribb fajtája, amely többnyire 40 éves kor után alakul ki, bár gyermek- és serdülőkorban is megjelenhet. Gyakran a túlsúlyossággal függ össze. Olyankor fordul elő, ha a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek elegendő inzulint, vagy ha a szervezetben inzulinrezisztencia alakul ki. Kezelésként néha elegendő, ha az érintett személy lefogy, változtat az étrendjén vagy rendszeres test­mozgást végez, máskor gyógyszerre és/vagy inzulinra is szükség lehet.

A vizsgálat

A diagnózishoz orvosa éhomi vércukorszint-vizsgálatot végez (reggel, üres gyomorral kell menni a vérvételre), emellett sor kerülhet terheléses vércu­korszint-vizsgálatra is, amelynél kétszer vesznek vért: az első után glükóztartalmú folyadékot kell innia, majd 2 óra elteltével megismétlik a vérvételt.

Mit jelent pontosan a metabolikus szindróma?

Jelentése egy állapot, amely rizikótényezők együttese: magas vérnyomás, zsírfelesleg a deréktájon, magas koleszterinszint és inzulin­rezisztencia. Ha nem kezelik, a metabolikus szindróma szív- és érrendszeri betegségekhez és stroke-hoz vezethet, az inzulinrezisztencia pedig a 2-es típusú cukorbetegség „előszobája.” Sokszor nincsenek látványos tünetek, ezért ha veszélyeztetve érzi magát, menjen orvoshoz. A vérvizsgálat , ha kell gyógyszereket írnak fel. A fogyás és a testmozgás késleltethetik -vagy megelőzhetik – a betegség kialakulását.

Veszélyben van?

Ha elmúlt 40 éves, érdemes megméretnie a vércukorszint­jét, különösen ha a 2-es típusú cukorbetegség alábbi kockázati tényezőiből egy vagy több is érvényes önre.

 • Valamelyik szülőjének vagy testvérének 2-es típusú cu­korbetegsége van.
 • Túlsúlyos
 • Magas a vérnyomása
 • Volt már szívinfarktusa vagy átesett stroke-on.
 • Volt terhességi cukorbeteg­sége.
 • Policisztáspetefészek-szind-rómája van – ez az állapot gyakran összefügg az inzulin­rezisztenciával.
 • Derekának körfogata meg­haladja a 80 cm-t (nőknél), illetve a 94 cm-t (férfiaknál)

Terhességi cukorbetegség

A terhesség második felében a méhlepény az inzulin hatását gátló hormonokat termel, hogy a magzat elegendő glü­kózhoz jusson. Ezt ellensúlyozandó a hasnyálmirigy több inzulint termel – ám a terhes nők közel egy huszadánál nem eleget. Ezt az állapotot ne­vezik terhességi cukorbetegségnek, amely a gyermek megszületése után rendszerint meg is szűnik, de akinél kialakult, annak 50 százalék esélye van rá, hogy 10 éven belül jelentkezik nála 2-es típusú cukorbetegség.

Tünetek

 • Csillapíthatatlan éhség (az 1-es típus esetén), rendkívüli szomjúság és állandó vizelési inger (főleg éjszaka), ezek a cukorbetegség klasszikus tünetei.
 • Jelentkezhet még homályos látás, fertőzésekre való hajlam, bőrviszketés, megmagyarázhatatlan fogyás (az 1-es típus esetén), fáradt­ság, valamint a kisebb vágások és horzsolások feltűnően lassú gyógyulása.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei általában nyilvánvalóak, és gyor­san, néhány nap vagy hét alatt alakulnak ki. A 2-es típusú diabétesz ezzel szemben lassan fejlődik ki, sokszor nem is okoz tüneteket, ezért csak rutin­vizsgálat során derül rá fény.

Fontos! Ha tüneteket észlel magán, vagy a nagyobb kockázatú csoportba tartozik, vizsgáltassa ki magát!

Elsőre nyilván sokkolja a hír, hogy cukorbeteg, és el sem tudja képzelni, miként fog együtt élni a betegséggel. A diagnózis megszületése után, rendszeres orvosi felülvizsgálatra kell járnia, így lesz módja rá, hogy a kezelését végzőkkel megbeszélje a teendőket.  Az önt kezelő orvosok, dietetikusok támogatása rendkívül fontos a diagnózist követő hónapokban és években.

A gondozócsapat
Az alábbiakban felsoroljuk azokat a szakembereket, akik segíthetnek, hogy kézben tudja tartani cukorbetegségét, és figyelemmel kísérhesse egészségi állapotát.
Diabetológus szakorvosEz a cukorbetegség kezelésére szakosodott orvos felügyeli az ellátását, általában egy kórházi osztályon vagy diabéteszközpontban.
Diabetológiai szakápolóKifejezetten a cukorbetegek kezelésével kapcsolatos ismeretekkel rendelkezik. Az orvosi vizsgálatok között hozzá fordulhat tanácsokért.
HáziorvosŐ is folyamatosan figyelemmel kíséri az ön kezelését, ellenőrzi a leleteit vagy vizsgálatokra küldi. Egyes háziorvosok maguk is diabetológus szakorvosok.
Körzeti nővérA háziorvosi rendelőben tevékenykedő asszisztens is részt vesz az ön ellátásában; van olyan nővér, akinek szakirányú végzettsége is van.
DietetikusŐ az, aki segít a betegnek a legjobb élet-módbeli és táplálkozási döntések meghozatalában, hogy minél hatékonyabban kezelhesse diabéteszét.
SzemorvosSzükséges, hogy szemész szakorvos vagy optometrikus rendszeresen megvizsgálja a szemét, és ellenőrizze annak állapotát.
GyógypedikűrösRendszeresen megvizsgálja a lábát, hogy nem alakultak-e ki szövődmények.
PszichológusOlyan cukorbetegeknek segíthet, akik lelkileg nehezen tudják a betegséget feldolgozni.
Íme néhány tanács az orvossal való együttműködéshez. Írja össze a kérdéseit! Ne féljen feltenni őket csak azért, mert nem akar ostobának vagy aggodalmaskodónak tűnni, illetve nem akarja a szakember „drága idejét rabolni”. Tűzzenek ki együtt reális célokat, majd beszéljék meg, miként érheti el azokat. Ezek alkotják a gondozási programja alapját. Keressen fel egy dietetikust (aki rendszerint amúgy is közreműködik a kezelésben), és beszélje meg vele az étrendjét, valamint az esetleg szükséges változtatásokat. Kérdezze meg, nem lenne-e érdemes részt venni egy cukorbetegek részére rendszeresített tanfolyamon (1. a MACOSZ = Magyar Cukor­betegek Országos Szövetsége honlapját: macosz.hu), ahol infor­mációkkal látják el, és segítik a cukorbetegség hatékony kezeléséhez szükséges tudnivalók elsajátításában. A fenti szervezet honlapján online-tanácsadás is elérhető, kiadványo­kat ajánlanak önnek és számos egyéb módon nyújtanak segítséget.
Fontos tudni: A 2-es típusú cukorbetegség nem súlyos: Hamis! Sajnos nem létezik „enyhe” cukorbetegség; ámde életmódja megvál­toztatásával, és szükség esetén a megfelelő gyógy­szerekkel egészséges és aktív életet élhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.