Cukorbetegség kérdések

Miért kell „diétáznia” a cukorbetegnek? Feltétlenül szükséges-e naponta 5-6 alkalommal étkeznie?

A cukorbetegség közvetlen oka, hogy a szükséglethez képest nem áll rendelkezésre elegendő hatékony inzulin. Más szóval ez azt jelenti, hogy vagy nem termelődik – a beteg egyéni, fo­lyamatos szükségletéhez – elegendő mennyiségű inzulin, vagy a termelt inzulin hatása az egészséges állapothoz képest ke­vésbé érvényesül. (Ez utóbbit inzulinrezisztenciának nevez­zük.)

A cukorbetegek esetében különösen fontos a megfelelő étrend.
A cukorbetegek esetében különösen fontos a megfelelő étrend.

 Tegyük tisztába a dolgokat és tegyünk különbséges 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között!

  • 1-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés jelentős csök­kenése vagy hiánya vezet a vércukorszint emelkedéséhez.
  • 2-es típusú cukorbetegségben az esetek nagyobb részében az inzu­linhatás csökkenése a meghatározó tényező – s ehhez másodla­gosan társul az inzulintermelés zavara -, rendszerint azonban mindkét összetevő jelen van, s együttesen vezetnek diabétesz kialakulásához.

Kifejlett formájában az 1-es típusú cukorbeteg­séget abszolút-, a 2-es típusú cukorbetegséget hosszú időn ke­resztül csak relatív inzulinhiány jellemzi.

A rendszeres testmozgás sem hanyagolható el!
A rendszeres testmozgás sem hanyagolható el!

 Nagyon fontos az inzulintermelés:

Az inzulin elengedhetetlenül szükséges a táplálékkal felvett szénhidrátok hasznosításához, valamint a máj cukoranyagcse­rében játszott szabályozó szerepének biztosításához. A napi szénhidrátfelvétel korlátozása segíthet a túlzott vércukor-emelkedés megelőzésében, biztosíthatja, hogy az inzulin em­lített anyagcsere-irányító szerepe csökkent hatás mellett is ér­vényesülhessen, illetve, hogy a gyógyszeresen serkentett inzu­linelválasztás vagy a kívülről adott inzulinpótlás megfelelő anyagcsere-állapotot eredményezhessen.

Fontos az inzulin termelés!
Fontos az inzulin termelés!

Megfelelő étrend nélkül sem a vércukorcsökkentő tabletták, sem a kívülről be­vitt inzulin nem képesek biztosítani a szükséges mértékű vér­cukorcsökkenést.

Hoppá!Ma az „orvosi táplálkozási terápia” (vagy orvosi étrendi kezelés) elnevezést alkalmazzák, éreztetve, hogy a cukorbeteg étrend­je lényegében nem különbözik az anyagcsere szempontjából egészségeseknek is javasolt ideális táplálkozástól.

Be kell tartani az étrendet!

Másként fo­galmazva ez azt jelenti, hogy a korszerű felfogás szerint nem az étrendet igazítják az alkalmazandó kezeléshez, hanem a kezelést igyekeznek a lehető legjobban a cukorbeteg igényei szerinti életvezetéshez alakítani.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a beteg lemondhat minden kötöttségről, hiszen az étrend kialakításakor az életkort, a napi ritmust, a testalkatot, a betegség aktuális szakaszát, a társbetegségeket és az alkal­mazandó kezelési rendszer sajátosságait is figyelembe kell venni. Természetesen, az étrend a cukorbetegség kezelésének csak egyik eleme. Legalább ennyire fontos a rendszeres napi testmozgás, valamint e két tényezőhöz igazított gyógyszeres kezelés.

Fontos! Meg kell jegyeznünk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség enyhe eseteiben az életmódkezelés, azaz a megfelelő, szénhidrát-és energiatartalmában egyaránt meghatározott ét­rend és az edzettségi állapothoz, illetve terhelhetőséghez igazí­tott, napi rendszeres testmozgás önmagában is elegendő lehet a kívánt anyagcsere-egyensúly és vércukorszint biztosításához.

Az étrendi kezelések szintjei:

Az étrendi kezelésnek különböző fokozatai lehetnek.

  • A cu­korbetegség elő állapotában vagy idősek enyhe cukorbetegségében elegendő lehet a kristályos állapo­tú cukor vagy azt tartalmazó ételek fogyasztásának kerülése (ez a korábban „natív cukormentesként” említett étrend).
  • Előrehaladottabb kórformákban, illetve célértékre kezelt fiatalabb betegekben ennél szorosabb megkötés szükséges, amikor a napi összes szénhidrát- és ener­giatartalom mellett az egyes étkezések ajánlott szénhidráttar­talma is meghatározásra kerül.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.