Koleszterin csökkentés

Gyors táplálkozás? Jó vagy rossz? Nézzünk néhány diétát!

Fontos hogy lassan együnk! – Inkább rágjuk meg többször az ételt!

Már beszéltünk arról, hogy túl gyorsan táplálkozunk. A jóllakottság érzésének kialakulásához a tápanyagoknak fel kell szívódniuk a gyomorból a vérpályába. Ez körülbelül húsz percet vesz igénybe. Lassan egyenek, hogy az első falatok tápanyagtartalmának legyen ideje bekerülni a keringésbe! Ez is segíthet egy keveset.

Figyelem! Ne együnk gyorsan! A tápláléknak fel kell szívódni.
Figyelem! Ne együnk gyorsan! A tápláléknak fel kell szívódni.

Néha a nagymamák is tévedhetnek!

Ha már az időről beszélünk, még valamire emlékeztetnünk kell önöket. Biztos nem felejtették el, amikor gyermekkorukban a nagymama nem engedte, hogy ebéd előtt egyenek, mert az elveszi az étvágyukat. Most végre megtehetik, hogy szófogadatlanok legyenek! Minden étkezés előtt húsz perccel egyenek meg egy muffint. Észre fogják venni, hogy ez az egyetlen darab korpapogácsa és egy jó nagy pohár víz vagy kávé határozottan csökkenti az étvágyat; ennek következtében pedig az asztal mellett sokkal kevesebbet fognak fogyasztani.

Egy jó kis tipp!

Egyenek kisebb tányérból, ezáltal az ételadagok nagyobbnak látszanak maid! Mindennap igyekezzenek ugyanabban az időben étkezni! Evés közben az ételre figyeljenek, ne olvassanak, és ne nézzék a televíziót! Mindig kényelmesen üljenek le az asztalhoz. Ezekkel a módszerekkel figyelmük arra összpontosul, hogy mennyit esznek.

Csokoládé
Ne csokival csillapítsuk édesség utáni vágyunkat, inkább gyümölcsöt együnk. Ha eszünk is csokit akkor inkább az étcsokit válasszuk, ami minimum 70%-os legyen.

Ne csokival nyomjunk el édesség utáni vágyunkat!

Néhány gondolat még az édességekről. Ne csokoládéval adják meg a módját, hanem egyenek epret, vagy szeleteljenek fel egy narancsot, rendezzék el elegánsan egy tányéron, tegyenek hozzá egy-két szem cseresznye- vagy meggybefőttet! Időnként megengedhetnek maguknak valami különlegességet is, melegházi paradicsomot vagy különleges déligyümölcsöt, hiszen a pénzt megspórolják a zsíros húsokon.

  • Az Atkins-diéta: az egyik leghíresebb próbálkozás, amely elsősorban a szénhidrát-fogyasztást korlátozza, de tetszőleges zsír- és fehérjebevitelt engedélyez. Minden zsíros hús, sajt és fagylalt megengedett, csak a kenyér és a tészta nem. Az ötlet a múlt században született, akkor Banting-diétának hívták, később újra és újra előkerült, más neveken.
    Hogy használ-e? Hát persze. Egy ideig, amíg a diéta vízvesztést okoz. Tartható-e vajon az új, lecsökkent testsúly? Nem. Az elvesztett kilók azonnal visszajönnek, mihelyt a megszokott táplálkozáshoz visszatérünk. Hogy biztonságos-e? Az étrend magas zsírtartalma miatt a vérben is nő a zsírok mennyisége, és a cukorbetegek kómás állapotára jellemző ketózis is kialakul.
Atkins-diéta: Az elvesztett kilók azonnal visszajönnek!
Atkins-diéta: Az elvesztett kilók azonnal visszajönnek!
  •  A Stillmann-diéta az 1948-ban született fehérjeszegény, magas szénhidráttartalmú rizsdiéta felújított változata. Ekkor is a vízveszteség okoz látszólagos fogyást, mely azonnal abbamarad, amint visszatérünk a korábban megszokott étkezéshez.
  • A Scarsdale-diéta orvosi felügyelet nélkül szintén veszélyes lehet. Még maga a szerző is csak kéthetes periódusokban javasolja alkalmazását. Ez egyike az úgynevezett ketogén diétáknak, melyek során elsősorban zsírt éget a szervezet, és az égéstermékek – a ketontestek – megjelennek a vizeletben. Itt is nagy a víz- és fehérjevesztés, és ahhoz hasonló veszélyeknek teszi ki magát az ember, mint a cukorbetegek, akiknek anyagcseréje nincs egyensúlyban.
    Nyilvánvaló, hogy egy tizennégy napra tervezett diétával nem lehet a testsúly problémát egész életünkre megoldani.
  • A Dolly Parton-diéta a hét bizonyos napjain mindig ugyanazoknak az ételeknek a fogyasztását kívánja meg A negyedik napon például csak banán és sovány tej engedélyezett. Nem hangzik nagyon mulatságosnak, ugye? Lényege: fokozatosan csökkentve étkezésünket, végül csak gabonamagvakat szabad ennünk. Tartósan így sem lehet fogyókúrázni – több vallásos fanatikus halt bele ebbe a módszerbe is.
  • A Pritikm-program nagyon erősen korlátozott étrendet engedélyez. Bár mind a testsúly, mind pedig a szérum koleszterinszintjének csökkentése szempontjából is eredményes lehet, alig akad valaki, aki hosszabb időn keresztül képes előírásalt betartani. Az e programhoz hasonló, igen alacsony zsírtartalmú diéták a HDL-szintet is csökkentik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.