Cukorbetegség tanácsok

A legfontosabb dolgok, melyek motiválják betegsége odafigyelésénél!

Cukorbetegsége kezelése mindennap figyelmet igényel: vércukormérés, gyógy­szerek szedése, odafigyelés az étkezésre, testmozgás. Mindehhez elengedhetet­len a megfelelő hozzáállás, amit nem annyira nehéz elérni. Az igazán nagy fel­adat a lelkesedés fenntartása, hogy hosszú távon is kellő gondot tudjon fordíta­ni egészségére. Az alábbi módszerek és ösztönzők segítségére lehetnek.

Ismerje el a legapróbb sikert is!

Ha kitette a lábát a lakásból, hogy sétáljon akár csali 10 percet, ha leadott fél kilót, vagy ha az elmúlt héten valamivel egyen­letesebb volt a vércukorszintje, vegye észre és örüljön. Vegyen egy ív öntapadós aranycsillagot a papírboltban, és minden ilyen alkalommal ragasszon be egyet a vércukorszint-naplóba, illetve az étkezési vagy az edzésnaplóba. A siker továb­bi sikereket szül, különösen akkor, ha úgy érzi, jó passzban van.

Ne feledje a rendszeres orvosi ellenőrzéseket!

Az ellenőrzés csökkenti a leginkább a szövődmények, sérü­lések és egyéb betegségek kockázatát. Ehhez persze rendszeresen el kell menni nemcsak a diabetológushoz, hanem a fogorvoshoz, a szemészhez és a lábambu­lanciára is. Ne mondjon le egyetlen megbeszélt időpontot sem!

Vezessen ételnaplót!

A felesleges kilóktól megszabadulni próbáló cukorbete­gek nagyobb sikerre számíthatnak, ha írásban rögzítik napi táplálékbevitelüket.

Ossza meg a sikereket, igenis legyen büszke magára!

Nagyon sokat segíthet abban, hogy erősnek és tettre késznek érezze magát, ha akad olyan, aki együtt ünnepel önnel. Az olyan apró sikerek is, mint hogy egy hétig nem evett sült krumplit, és még a legzűrösebb na­pokon is sétált 10 percet, nagyon fontosak. Internetes fórumokhoz is csatlakoz­hat, és hetente legalább egyszer hívja fel a barátját, hogy eldicsekedjen neki a legújabb sikereivel.

A siker jelei

Nemcsak a számokban kifejezett vércu­korszint jelezheti, hogy jól kezeli cukor­betegségét. Az alábbi dolgokat feltétlenül említse meg gondolatban vezetett „siker­naplójában”.

  • Alacsonyabb vércukorszint-csúcsok
  • Ritkább hipoglikémia
  • Jobb koleszterinszint
  • Alacsonyabb vérnyomás
  • Több energia
  • Könnyebben felvehető ruhák
  • Karcsúbb derék
  • Jobb hangulat Pihentetőbb alvás
  • Több kitartás
  • Nagyobb önbecsülés

Írjon naplót!

Ne gondoljon magasröptű irodalmi műre. Ha naponta csak pár sort firkant le, az is segít abban, hogy a céljaira tudjon összpontosítani. írja le, hogy érezte magát a nap folyamán, említse meg a hullámhegyeket és hullámvöl­gyeket is (a testieket és a lelkieket egyaránt). Ha olykor mégiscsak meg szeretné örökíteni néhány magvas gondolatát, a napló erre is alkalmas.

Találjon ki személyes mantrát, amivel feldobhatja rossz kedvét!

Ismételgesse magában, valahányszor úgy érzi, hogy rosszkedvű vagy ideges. Ez lehet valami egészen egyszerű kifejezés, példá­ul „Ilyen az élet” vagy: „Csak nem akadok fenn ilyen apróságon?” Ha semmi sem jut az eszébe, keressen motiváló idézeteket. Az aggodalmaskodóknak jól jön a svéd közmondás: „Az aggódástól a kis dolgoknak is nagy árnyéka nő”. Amikor levertnek érzi magát, Konfucius mondása segíthet: „Nem az a legnagyobb dicső­ség, ha soha nem bukunk el, hanem az, ha a bukás után mindig talpra állunk.” Lelkesítésnek talán nincs jobb Gandhi szavainál: „Életem az üzenetem.”

Fejtsen keresztrejtvényt, sudokut vagy rakjon ki puzzle-t!

Az ember rend­kívül frusztrálttá válhat, amikor a vércukorszintje csökkentésére vagy a fogyásra irányuló erőfeszítései (még) nem hozzák meg a várt eredményt. Ilyenkor az a leg­jobb, ha egy kis időre elfelejtkezik cukorbetegségéről, s egy egyszerű keresztrejt­vénnyel vagy más tevékenységgel köti le a figyelmét. Ezzel kiűzi a fejéből, ami nyugtalanítja, és rájön, hogy bizonyos dolgok felett igenis képes ellenőrzést gya­korolni.

Vígjáték vagy természetfilm

a könnyfakasztó drámák helyett. Ha nehezére esik ellenállni a tálban kitett cukorkáknak, vagy a tésztás estéken úgy érzi, „mu­száj” sok spagettit enni, lehetőleg ne nézzen könnyfakasztó filmeket a moziban. Ausztrál kutatók állapították meg, hogy azok a nők, akik szomorú dokumentumfilmet néztek, jóval nagyobb valószínűséggel ettek csokoládét, mint annak a cso­portnak a tagjai, akiknek egy szép úti filmet vetítettek. Egy másik, a Mississippi Egyetemen végzett kutatás alanyai közül azok, akik a „Love Story”-t nézték vé­gig, 30 százalékkal több pattogatott kukoricát majszoltak el, mint a „Mindenütt nő” című vígjáték nézői.

Szánjon napi 15 percet a teljes semmittevésre!

Írja be a határidőnaplóba, vagy programozza be számítógépes naptárába ezt a kis szünetet! A lényeg, hogy az időt csendes üldögéléssel, könnyű sétával vagy egy pozitív kifejezés ismétel­getésével tölti, a néhány percnyi teljes kikapcsolódás felfrissíti az elmét, segít megszabadulni a stressztől és az aggodalmas gondolatoktól.

Tanuljon valamit puszta szórakozásból!

Legyen az jóga, festészet, fazekasság, főzés vagy hastánc, a foglalkozások segítenek elkerülni azt az érzést, hogy az egész élete csak a cukorbetegségről szól. Emellett személyisége kreatív oldalát is megdolgoztatja egy kicsit.

Menjen templomba, a hit ereje legyőzi a betegséget!

Ha hívő ember, hite rendszeres gyakorlása érzelmileg so­kat segíthet. Lehetőséget teremt, hogy kapcsolatba lépjen hasonló gondolkozá­sú emberekkel, s a templom csendjében elgondolkozhat az élet értelmén. A nem hívők meditációs csoportban találhatnak maguknak ilyen közösséget.

Mi volt a napi jó cselekedete?

Nyissa ki az ajtót egy csomagokat cipelő embernek, vigyen virágot a beteg szomszédnak, vagy mondjon egy kedves bókot valakinek. Aki a mások kedvére igyekszik tenni, megfeledkezik önmagáról. Garantáltan jobban fogja érezni magát!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.