Cukorbetegség tanácsok

Cukorbetegségünket könnyedén elfeledtethetjük magunkkal!

Rendszeresen elmegy az orvosához és mindig ugyanakkor méri a vércukorszint­jét. Remélhetőleg arra is tud időt szakítani, hogy egészséges ételeket főzzön és egyen, s hogy a hétnek legalább néhány napján végezzen némi testmozgást. Ám mindezek mellett szüksége van rendszeres „én-időre” is , békességre, nyugalomra és némi csendes tűnődésre. Nemcsak a teste, a lelke is ápolásra szorul, hogy kor­dában tudja tartani a cukorbetegséggel élők két nagy ellenségét, a stresszt és a depressziót.

Tartson egyhetes sztrájkot!

Túl sok a teendője, és nem jut mindenre ideje? Akkor a következő hét napban hagyjon a csudába csapot-papot – az elintézniva­lókat, a mosást, a takarítást és minden egyebet, ami stresszt okoz. Ki fog derül­ni: az élet akkor is megy tovább, ha nem megy el a tisztítóba a ruhákért és nem porolja le a reluxát, sőt az is, hogy nem érdemes belebolondulni abba, hogy mindent azonnal meg akar oldani. Persze lehet, hogy egy-két tennivaló elmara­dása valóban zavart okoz az életében, például az, hogy elmarad a bevásárlás. De legalább megtudja, mely teendők a legfontosabbak.

A „mozogj” legyen kőbe vésett törvény!

Amikor kezdenek összecsapni a feje fölött a hullámok, és nagy a kísértés arra, hogy a sportolás legyen az, amit elhagy, semmiképpen ne tegye! A testmozgás ugyanis erőt ad a többi feladathoz, és a stressz enyhítésében is sokat segít. Egy amerikai orvosi szaklapban megjelent ta­nulmány szerint a heti háromszor 35 percen át végzett aerob jellegű testmozgás­nak ugyanolyan kedvező hatása van a stresszre és a depresszióra, mint a heti 90 perces stresszcsökkentő foglalkozásoknak. Ráadásul a testmozgás kiválóan leve­zeti a frusztrációit is.

A hölgyek ütemezzenek be egy kis kényeztetést!

Mind a családdal, mind a cukorbetegséggel való törődés rendkívül megterhelő, így nem csoda, ha úgy érzi, önnel senki sem tö­rődik. Tegyen tehát tudatos erőfeszítéseket annak érdekében, hogy saját magának is gondját viselje. (Mi is lenne önnel sa­ját maga nélkül?) Jegyezzen elő a naptárban minden hétre legalább egy „kényeztetős” alkalmat, és tekintse ezeket ha­laszthatatlan teendőnek, nem mulasztva el egyetlenegyet sem. Betervezhet például ebédet egy kedves barátnővel, frizuraigazítást a fodrásznál vagy egy mozit, esetleg egy egész szombat délelőttöt, amelyet kertészkedéssel tölt.

Keressen új hobbit, s ezzel új barátokat!

Kevés dolog ad annyi erőt, mint egy új barátság, különösen bizonyos életkorban. Ám könnyen lehet, hogy nincs bátorsága ahhoz, hogy új barátok után nézzen. Mi a megol­dás? Nos, ha mindig is érdekelte a sziklamászás, menjen el és próbálja ki, még ha nem is biztos abban, hogy menni fog. Soha nem lehet tudni, kikkel talál­kozik a mászófalon (az se árt, ha van néhány önnél fiatalabb barátja), a tőlük kapott bátorítás pedig felbecsülhetetlen értékű lehet.

Építhet repülőmodelleket, hogy a modellezők klubjában röptesse őket, megtanulhat  lovagolni, vagy csat­lakozhat a múlt nagy csatáinak színterét bejáró csoporthoz. Ezeken a progra­mokon lehetősége nyílik összebarátkozni a legkülönfélébb emberekkel, s köz­ben olyan szenvedélynek is hódolhat, amely arra emlékezteti, hogy jó lenne minél tovább élni.

Ha elege van mindenből, keressen fel egy tanácsadót!

A legboldogabb, leg­sikeresebb emberek közül is sokan fordultak terapeutához, tanácsadóhoz vagy pszichológushoz azért, hogy átsegítse őket életük stresszes szakaszain. Kérdezze meg orvosát vagy a cukorbeteg-tanácsadót, nem tudna-e ajánlani olyan pszicho­lógust, akinek gyakorlata van a cukorbetegeknek nyújtott tanácsadásban.

Jó tanács: Ne szégyelljen segítséget kérni, hiszen az orvos pontosan tudja, hogy önnek mennyi mindennel kell szembenéznie, és azzal is tisztában van, hogy betegsége egész életében önnel marad, ami óriási lelki teher. Ha ön templomba járó ember, ak­kor talán a lelkipásztora is segíthet.

Merítsen erőt a vallásból!

Kutatások szerint nemcsak lelkileg, hanem a tes­tének is hasznos lehet a hit aktív gyakorlása. Egy felmérésből például kiderült, hogy azoknál, akik nem járnak heti rendszerességgel templomba, 21 százalékkal nagyobb a keringési betegségben (amire a cukorbeteg páciensek különösen fogékonyak) való elhalálozás kockázata. Egy másik, stroke-ot túlélők körében végzett felmérés során pedig minél vallásosabbak voltak a megfigyelt betegek, annál kisebb volt a valószínűsége annak, hogy szorongtak vagy depressziótól szenvedtek, márpedig ez erősen lassíthatja a gyógyulást. A kutatók úgy vélik, hogy a rendszeresen templomba járóknak segít az erősebb szociális kapcsolat­rendszer, és több bátorítást kapnak a közösségtől.

Töltsön minél több időt legjobb barátaival, hiszen nagymértékben segíthetik betegségét!

Talán furcsának tűnik a kijelentés, de többszörösen be­bizonyosodott, hogy a közeli barátok fontos szerepet játszanak cukorbetegség kezelésében. Ha olyan  emberek veszik körül, akik törődnek önnel, könnyebben kitart kezelési programja mellett. Bátoríthatják, hogy mozogjon, vagy együtt is sportolnak önnel, s ha meghívják magukhoz, nem fognak megfeledkezni kü­lönleges étrendjéről. Megbízható érzelmi támogatással a háta mögött erősebb identitástudat alakul ki, és ez segíthet az esetleges érzelmi problémák leküz­désében is.

Nyújtson segítséget a rászorulóknak!

Sok száz ember él körülöttünk, aki se­gítségre szorul. Ha ezt megteszi, önmagán is segít. Az önkéntes munka kinyitja a szemét, rájöhet, hogy a cukorbetegség voltaképpen nem is olyan nagy teher ahhoz képest, amit mások kénytelenek hordozni. Ha időnként besegít egy in­gyenkonyhán, vagy vállalja, hogy foglalkozik az értelmi fogyatékos gyerekek kosárlabdacsapatával, az a megváltozott életszemlélet mellett még többletmoz­gást is biztosít.

Házi kedvenccel a betegség ellen!

Már hosszú ideje ismert, hogy az állatokkal való törődés csökkenti a vérnyomást és a stresszt, s az emberek ilyenkor kevésbé ér­zik magányosnak magukat. Még ma sem teljesen világos, miért van ilyen kedvező hatással e kapcsolat az emberre, de a kutatók azt gyanítják, hogy azért, mert kielégíti a más élőlényhez való közelség szükségletét.

Kutatási eredmények: Német szakemberek 10 000 főt vizsgáltak öt éven át és megállapították, hogy azok, akiknek házi ked­vence volt, 10 százalékkal kevesebbszer mentek orvoshoz. Egy amerikai felmé­rés szerint pedig a szívinfarktuson átesettek egyéves túlélési valószínűségét a két­szeresére növelte az otthonukban velük élő házi kedvenc.

Az imádság ereje

Szeretne hét évvel tovább élni? Kezdjen imádkozni! Ez nem tréfa: több kutatás során jutottak arra az eredményre, hogy hét évvel növeli meg várható élettartamát az, aki imával, hittel és vallási tevékenység­gel gondozza lelkét és egészségét. Hogy miért? Határozott összefüggést sikerült például kimutatni a szív egészsége és a val­lásos hit között. Az egyik tanulmány szerint például azok, akik szívműtétjük előtt úgy nyilatkoztak, hogy hitük erőt és megnyug­vást ad, háromszor nagyobb valószínűség­gel élték túl a beavatkozást, mint az ilyen fajta lelki háttérrel nem rendelkezők. Még akkor sem lehet letagadni ezeket az elő­nyöket, ha csak valamiféle placebohatásról van szó, és az emberek azért lesznek jobban, mert hisznek abban, hogy így lesz. Mindegy, hogy az ima megnyugtatja, reménységgel tölti el vagy segít kapcsolatba kerülni belső énjével, ha úgy érzi, hogy használ, nem fecsérelte felesleges dologra az idejét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.