Cukorbetegség

Tanuljon meg helyesen lélegezni, ha cukorbeteg

Első hallásra valószínűleg úgy gondolja, hogy a lélegzés magától értetődő és természetes dolog. Kisbabaként valóban ösztönösen jól vettük a levegőt, ám állandó stressz­nek kitett felnőttekként már egészen más a helyzet. Ennek az az oka, hogy a lelki feszültség miatt a szervezet egész működése görcsössé válik. A légzés felszínes és szapora, ezért csak kevés levegő jut el a tüdő mélyebb részeibe. Ez lényegte­len apróságnak tűnhet, de nem az.

Jegyezzük meg! Ha a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, fokozódik a stressz, ami gyorsabb szív­verést és magasabb vérnyomást okoz, valamint a stressz hormonok szintjének növekedése révén a vércukorszint is meg­emelkedik.

Figyelemre méltó, hogy pusztán az egyenletesebb és mé­lyebb légzés is segít lecsavarni a szervezet „stresszkapcsolóját” és csökkenteni a vér cukorkoncentrációját. Sőt, ez a létező legjobb módszer az azonnali stressz csökkentésre. A lényeg az, hogy a tüdő minél jobban kitáguljon és megteljen levegő­vel.

Ezt hasi légzéssel lehet elérni, amelynek során a mellkast a hasüregtől elválasztó, közvetlenül a tüdő alatt húzódó rekeszizmot feszítjük meg, illetve lazítjuk el. Ha valaki a sekély légzéshez van szokva, ez eleinte nagyon természetellenesnek tűnhet, és az is elképzelhető, hogy erősítenie kell a rekesziz­mát. Az alábbi gyakorlatok ezt célozzák, s emlékeztetik a szer­vezetet arra, hogyan kell természetes módon lélegezni.

Sóhajtson nagyokat!

Észrevette már, hogy amikor stressz éri, sóhajtozni és ásítozni kezd? A szervezete így készteti arra, hogy mélyebbeket lélegez­zen. A stressz csökkentő program első lépése a sóhajtási ösz­tön erősítése. A szándékos sóhajtozás segíteni fog a testi fe­szültség enyhítésében, hisz’ több oxigén kerül a szervezetébe.

  • Álljon vagy üljön egyenesen, kezét lógassa le a teste mel­lett, vagy tegye a térdére, és engedje, hogy a levegő nagy erővel tóduljon ki a tüdejéből, mintha mélységes meg­könnyebbülést érezne.
  • Azzal egyelőre ne foglalkozzon, hogyan lélegzik be, csak vegyen megint levegőt, majd hagyja azt megint kitódulni.
  • Ismételje tízszer, vagyis összesen tizenkettőt sóhajtson. A végén már nem is fog sóhajtani, csak mélyen lélegzik.

Gyakorolja a hasi légzést!

Úgy is elérheti, hogy helyesen – vagyis hasból, nem mellkas­ból – lélegezzen, ha az alábbi módon rendszeresen gyakorolja a mély légzést. A mély légzés közvetett módon lazítja el a megfeszített izmokat: olyan jelzéseket küld az agynak, amelyek azt sugallják, hogy békés, nyugodt állapotba került.

Légző gyakorlat:

  • Keressen egy nyugodt helyet, és üljön le kényelmesen. Tegye a kezét a mellkasára, a másikat pedig a gyomrára, és lélegezzen. Figyelje meg, melyik keze mozog jobban be- és kilégzés közben. Ha a mellkasán lévő keze, akkor tüdejének alsó része nem telik meg levegővel.
  • Vegyen mély lélegzetet az orrán át. Lassan szívja be a leve­gőt, hogy ne hallja a lélegzetvétel hangját; ha susogó han­got hall, akkor túl gyorsan csinálja. Először a tüdeje alsó részét töltse meg, ilyenkor a rekeszizma kifelé nyomja a hasfalat. Folytassa a belégzést, amíg tüdeje felső része is megtelik, amit a mellkasára tett kéz enyhe emelkedése jelez.
  • Tartsa vissza egy pillanatig a lélegzetét, és gondoljon az „ellazulni” szóra.
  • Lassan, erőltetés nélkül lélegezzen ki (most nem baj, ha hallja a kiáramlás hangját). így folytassa néhány percen át.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.