Cukorbetegség tanácsok

A cukorbetegséggel járó akadályokat nem is olyan nehéz leküzdeni!

Látott már akadályfutókat a pályán? Úgy repülnek át az akadályok fölött, mint­ha azok ott sem volnának. Előbb vagy utóbb ön is kénytelen lesz különböző nehézségekkel szembesülni cukorbetegsége kezelése során. Az akadályokat elhárítani nem lehet, azok a betegsége szükségszerű velejárói. A trükk az, hogy képessé váljon átugrani őket anélkül, hogy megbotolva a földre kerülne.

Aludjon eleget, mert az alváshiány nagyon veszélyes!

Minek alvászavarai vannak, az mindenképpen nehezen birkózik meg a kihívásokkal. Kipihenten szívósabb és magabiztosabb lehet, úgy érezheti, hogy meg tudja oldani az összes problémáját.

Jelentkezzen cukorbeteg-tanácsadásra!

Olyan foglalkozást keressen, amelyik érinti az önéhez hasonló problémákat, például az inzulinpumpa használatát, de ha csak általános jellegű felvilágosító előadásra jut el, ott is felteheti az összes, önt foglalkoztató kérdést.

A kiégési (burnout) szindróma

Cukorbetegség megállapítása után sokan nagy lelkesedéssel kezdenek hozzá a keze­léssel járó változtatásokhoz. Ahogy azon­ban múlik az idő, belefáradnak, túl nagy tehernek érzik az egészet. Ezt nevezik a szakértők kiégésnek.

  • A cukorbetegségem mindennap túl sok szellemi és testi energiámat emészti fel.
  • az orvosával vagy egy képzett cukorbeteg-tanácsadóval. Talán lehetséges módosítani a gyógyszerein, hogy ne kelljen olyan sokat bevennie, illetve injekcióban beadni napon­ta. Az is lehet, hogy a tanácsadás során új stresszcsökkentő és hangulatjavító straté­giákat ismer meg.
  • Úgy érzem, gyakran nem sikerül betartanom az előírásokat.
  • Úgy érzem, a cukorbetegség irányítja az életemet.
  • Nem érzek késztetést arra, hogy be­tartsam a kezelési programot.
  • Úgy érzem, hogy a cukorbetegségem miatt összecsapnak a fejem felett a hullá­mok.
  • Úgy érzem, belefáradtam a cukorbe­tegségem kezeléséhez szükséges állandó erőfeszítésekbe, „kiégtem” tőlük.

Döntse el az alábbi hat állításról, hogy az ön esetében igaz vagy hamis!Ha kettőnél több állítást talál igaznak, akkor lehet, hogy önt is érinti a probléma.

Aranyszabály: Készüljön fel az inzulinhasználatra!

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek több mint a fele előbb-utóbb inzulinra szorul. Félelmei eloszlatásában sokat segíthet, ha a kérdést már azelőtt megbeszéli az orvossal, mielőtt erre ténylegesen sor kerül. Az emberek többségét egyébként nem is az inzulin vagy az injekciózás rémíti meg igazán, hanem az, amit jelez, vagyis hogy fokozatosan súlyosbo­dik a betegségük. Ha az orvos inzulint javasol, annak valószínűleg az az oka, hogy túl magas a vércukorszint. Az inzulin segít az értékek normálszintre való visszaállításában, és nagy­ban javítja a közérzetet is. Emellett jelentősen csökkenti a súlyos szövődmények kialakulásá­nak kockázatát.

Amikor legközelebb felkeresi az orvost, beszélje meg vele félelmeit, és kér­dezze meg, hogy ő általában milyen esetben javasolja az inzulinhasználatot.

Csatlakozzon egy hetente vagy havonta összejövő önsegítő csoporthoz!

Ne feledje, hogy ezt a csatát korántsem egyedül vívja. A világon 180 millió em­bernek van cukorbetegsége. Bizonyított tény, hogy azok, akik támogatást tudnak maguk mögött, ellenállóbbak a stressz kártételeivel szemben, mint a „magányos farkasok”. Kérje orvosa tanácsát vagy keresgéljen az interneten, ahol megtalál­hatja az országban működő cukorbetegklubok listáját. Egy ilyen csoporthoz csat­lakozva olyan emberekkel ismerkedhet meg, akik hasonló nehézségekkel néztek szembe, de találtak megoldást.

Működjön együtt orvosával!

Ne féljen segítségét kérni problémái megoldá­sához. Ha például azt tapasztalja, hogy a cukorbetegség ellen kapott gyógy­szertől hízni kezdett, ami valóban előfordulhat bizonyos gyógyszerek mellék­hatásaként, akkor ne habozzon megemlíteni. Orvosa valószínűleg másik gyógy­szert fog felírni.

A nehéz helyzetek főpróbája.

Ha retteg attól, hogy egyszer megkérdezik, miért nem eszik a tortából vagy miért nem fogyaszt alkoholt, ha úgy érzi, nem teheti fel orvosának az önt nyugtalanító kérdéseket, vagy ha nem tudja megfelelően ke­zelni egy családtagja túlzásba vitt aggódását, játssza el ezeket a szituációkat egy közeli barátjával vagy a cukorbeteg-tanácsadóval. Ilyen módon begyakorolhatja a megfelelő magatartást, még mielőtt „élesben” kellene cselekednie.

Fegyverkezzen fel információval!

A tudatlanság nem nevezhető boldog álla­potnak, a cukorbetegek esetében pedig különösen nem. Elég félelmetes dolog, amikor vércukorszintje hevesen ingadozik, vagy amikor minden ok nélkül elszé­dül, illetve a legkisebb ütéstől is komoly véraláfutás keletkezik a lábán. Beszélje meg orvosával vagy egy képzett cukorbeteg-tanácsadóval, mi okozhatja a prob­lémákat, és mit tehet ellenük. Ne feledje: a tudás hatalom.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.