Cukorbetegség tanácsok

Fontos a megfelelő hozzáállás a cukorbetegséghez!

A bátor, tettre kész hozzáállás kialakítása azzal kezdődik, hogy hajlandó az egészsége érdekében bizonyos változtatásokat végre­hajtani. Ám amikor valakinél krónikus betegséget állapítanak meg, az illető lelki­állapota a gyászhoz hasonlóan több szaka­szon mehet át. A folyamat nem lineáris, egyes szakaszok kimaradhatnak, mások pe­dig többször is visszatérhetnek. A legjobb természetesen az, ha minél előbb elkövet­kezik az elfogadás.

  1. Tagadás: „Nem lehet, hogy ez velem tör­ténik!” Ha hitetlenkedik vagy tompultságot érez betegségével kapcsolatban, akkor lehetséges, hogy a tagadás fázisában van. Ez eleinte pozitív hatású is lehet, mivel megakadályozza, hogy túl sokat aggódjon a lehetséges következmények miatt.
  2. Düh: „Miért éppen velem történik ez?” Valóban nem ön az oka a betegségének, a legnagyobb szerepet a génjei játsszák. Nincs semmi rendellenes vagy szokatlan tehát abban, ha valaki dühöt érez. A harag azonban úgy a leghasznosabb, ha pozitív csatornába tereli, például eltökéli, hogy mindent megtesz a betegség legyőzése érdekében.
  3. Alkudozás: Van, aki alkudozni kezd Istennel: „ígérem, nagyon egészségesen fogok táplálkozni és sokat fogok mozogni, ha megakadályozod, hogy inzulint kelljen kapnom.”
  4. Depresszió: „Már nem is érdekel az egész.” Az a legrosszabb, ha valaki nem tud kikapaszkodni ebből a szakaszból, mivel depressziósán nem fog kellő figyelmet for­dítani az egészségére. Amennyiben önnél ez a lelkiállapot két hétnél tovább tart vagy súlyosabbá válik, kérje orvosa segítségét.
  5. Elfogadás: „Készen állok, jöjjön bármi is. Megteszek mindent, hogy jobban érez­zem magam.” Éppen pocsék a hangulatom… lehet, hogy leesett a cukrom. Megmérem, és ha kell, eszem pár falatot.”

Összpontosítson a sikerekre, és ne az esetleges kudar­cokra.

Egészségesebben táplálkozik, többet mozog, az orvo­sa nemrég új gyógyszerre állította át vagy megváltoztatta az adagolást, mindig időben méri a cukrát, és sikeres az élet számos területén. Röviden, az is benne van a pakliban, hogy sikeresen kézben tudja tartani a cukorbetegséget. Igyekezzen tehát úgy játszani a partit, hogy a jó lapokra összpontosít, nem azokra, amelyeken ez áll: „úgyis kudarcot vallok (mert imádom az édességet és nem tudok lefogyni)”.

Tartson az asztalán kabalát!

Válasszon egy tárgyat, amely pozitív energiákat, nyugalmat vagy sikert jelképez. Lehet egy szép kagyló, amelyet a tengerparton talált, vagy a hitét jelképező medál. Ked­venc tárgyát olyan helyre tegye, ahol egész nap szem előtt van. Az esetek több­ségében csak rá kell pillantani ahhoz, hogy visszazökkenjen a helyes kerékvá­gásba, és továbbhaladjon a kitűzött célok felé. Ha pedig úgy érzi, összecsaptak feje fölött a hullámok, fogja kezébe a kabaláját és próbálja meg felidézni azt a pozitív gondolatot, amit jelképez.

Tegye ki a hűtőre vagy a fürdőszobatükörre egy nagyra becsült személy képét!

Az olyan emberek példája, akik óriási akadályokat legyőzve értek el sike­reket, emlékeztetik arra, hogy ne adja fel. Ez a példakép lehet például egy neves sportoló vagy a saját nagyapja is. Amikor fésülködés vagy főzés közben rápil­lant, rögtön jobb lesz a hangulata és pozitívabban gondolkozik.

Ne mondjon magának olyat, amit nem mondana másnak!

Sokan annyira hozzászoknak, hogy keményen bánjanak magukkal, hogy észre sem veszik, ha túlzásokba esnek. Mit mond például magának, amikor a vércukorszintje nagyon megugrik, vagy amikor elfelejt bevenni egy tablettát? Valami bátorítót, vagy in­kább valami bántót? Könnyű ellenőrizni, ha felteszi magának a kérdést: „Mon­danám ezt egy barátomnak?” Ha a válasz nem, az azt jelzi, hogy nem volt igaz­ságos önmagával szemben, illetve feleslegesen keménykedett. Gondoljon arra, mit mondana hasonló helyzetben egy barátnak, hogy segítse és bátorítsa, azu­tán játssza el ezt a „párbeszédet” saját magával.

Kényeztesse magát havonta legalább egyszer!

Menjen fodrászhoz, kozme­tikushoz, manikűröztessen, masszíroztassa meg magát. Mindez jót tesz az önbe­csülésnek. Ha néha egy kis időt szán önmaga kényeztetésére, talán azt is elhiszi, hogy tényleg megérdemli.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.