Cukorbetegség tanácsok

A legfontosabb tudnivalók a cukorbetegségről

Amikor kiderül valakiről, hogy cukorbeteg, orvosi vizsgálatok, tiltott és ajánlott ételek listája és gyógyszeres kezelések már-már befogadhatatlan özöne zúdul rá. Ha eddig nem volt magas a vérnyomása, ezek hatására biztosan felszökik

Legyőzhető a cukorbetegség?

Igaz ugyan, hogy a cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, de az étrend és a testmozgási szokások megváltoztatásával, tehát a testsúly csökkentésével megszüntet­hető az inzulinrezisztencia, s a hasnyál­mirigy inzulintermelése elegendő lesz az ideális vércukorszint fenntartásához. Hosszú távon pedig, ha valaki komolyan gondolja, hogy változtatni akar a minden­napjain, talán az is elérhető, hogy kevesebb gyógyszerre vagy inzulinra legyen szükség.

Az eredmények azonnal megmutatkoz­nak, amint elkezdi követni a könyvben leírtakat. Sőt a változtatások nyomán a vércukorszintje már néhány nap alatt kedvező irányban változhat. Ha az ajánlott stratégiát sikerül a mindennapok részévé tennie, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az idő múlásával se veszítse el a látását.

A cukorbetegség legyőzésére tett erőfe­szítések jelentős mértékben csökkenthetik a szövődmények kialakulásának valószínűségét. A kutatók szerint például a HbAlc-érték (amely megbízható módon jelzi az előző 2-3 hónap vércukorszint értékeit) 1 százalékos süllyedésével 35 százalékkal mérséklődik a szem, a vese és az idegek ká­rosodásának kockázata. A cukorbetegeknél a vérnyomás alacsonyabb szintre szorításá­nak eredményeként akár 50 százalékkal kisebb lehet a szív- és érrendszeri betegsé­gek és 33 százalékkal a látáskárosodás kockázata. A cukorbetegek számára kidolgozott lábápolási programok 45-85 százalékkal csökkentik az amputációk arányát. Ha ilyen eredményeket érhetünk el saját erőből, mi értelme volna tétlenül üldögélni? A tanácsok hasznosak, egyszerűek, sőt néha még szóra­koztatóak is; minden bizonnyal lesz köztük olyan, amelyről most olvas életében először. Nem kell minden tanácsot egyszerre kipróbálnia, kezdetnek válasszon ki néhányat, mondjuk egyen a vacsorához több zöldséget, és étkezés után tegyen rövid sétát. Meglepően hamar érezni fogja a kedvező változásokat.

A több száz ötlet között sok olyan van, amely a cukorbetegség szempontjá­ból legtöbbet számító problémákon segít. Számos tanulmány szól például arról, hogy az esetek többségében 7 százalékos testsúlycsökkenés – ez egy 70 kg-os személy esetében 5 kg-ot jelent – is visszaszoríthatja az inzulinrezisztenciát, fo­kozhatja az inzulintermelést, és csökkentheti a vércukorszintet, vagyis lényegé­ben a cukorbetegétrend betartása mellett ideális lehet a vércukorszint.

Rendszeresen ellenőrizze a vércukorszintjét!

A vezetéstudománnyal foglalkozó szakemberek körében van egy mondás: „Ahol mérhető a teljesítmény, ott elvégzik a munkát.” Vajon mit jelent ez pontosan? Számos felmérés igazolta, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel éri el a céljait az, aki folyamatos visszajelzést kap erőfeszítései eredményeiről. A cukorbetegség kordában tartása érdekében rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintet, ami­hez mindössze egy csepp vérre van szükség, s ezt a beteg állapotától függően akár naponta többször el kell végezni. Az eredményből kiderül, hogyan reagál a szervezet a különféle elfogyasztott ételekre, a bevett gyógyszerekre, az elvég­zett testmozgásra, az esetleges testedzésre, sőt még a stresszhatásokra is. A vércukorszintmérő készülékek gyártói mindent megtesznek annak érdekében, hogy a mérés a lehető legegyszerűbb, a szúrás pedig a lehető legkevésbé fájdal­mas legyen, ezért érdemes figyelemmel kísérni az e téren születő újításokat.

Számolja a bevitt kalóriákat!

A könyv további része nagyon sokat foglalkozik a cukorral és a szénhidrátokkal, mivel ezek összefüggenek a cukorbetegséggel, de a végső cél a legtöbb ember esetében az energiafelvétel olyan szintre való visszaszorítása, amely lassú, foko­zatos súlycsökkenést eredményez. Ennek a leghatékonyabb módja – amelynek révén a szervezet számára szükséges összes tápanyag beviteléről is gondoskod­hat -, ha sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült termé­ket fogyaszt, ugyanakkor kevesebb vörös húst, jégkrémet, süteményt és gyorsét­termi ételt vesz magához. Nagyon oda kell figyelni az adagok méretére is. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában a túl sok testzsírnak van a legnagyobb sze­repe, ezért a fogyást kell tekinteni a legfontosabb feladatnak.

Okosabban a szénhidrátokkal!

Mindenképpen vissza kell fogni az úgynevezett egyszerű szénhidrátok fogyasztá­sát, mivel főként ezek növelik gyorsan a vércukorszintet. A könyvben található útmutató segítségével könnyedén meg tudja határozni a megengedhető napi szénhidrátbevitelt. Ugyanilyen fontos, hogy megváltoztassa a bevitt szénhidrátok jellegét, ugyanis egyes szénhidráttartalmú ételek gyorsabban és nagyobb mérték­ben növelik a vércukorszintet, míg mások lassabban és kevésbé. Az utóbbi évek­ben bebizonyosodott, hogy az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása – a kifejezésről hamarosan többet is megtudhat – segít a leginkább a testsúly és a vércukorszint állandó értéken tartásában. Olyan ételek fogyasztására kell áttér­ni, amelyek teljes kiőrlésű gabonából készültek (teljes kiőrlésű lisztből sütött ke­nyér, rozskenyér, magvakkal dúsított kenyérfélék vagy árpából készült köretek), s jóval kevesebb finomlisztből készült élelmiszert (például fehér kenyeret vagy zsömlét), illetve egyéb finomított gabonafélét szabad fogyasztani. Kevesebb fe­hér rizst vagy krumplipürét ehet, és nem ihat cukrozott üdítőitalokat.

Ki a fotelből!

Napjainkban a legtöbb ember szinte egész nap ül: előbb az autóban, aztán az íróasztalnál, majd megint az autóban, végül a tévé előtt, a fotelben. Ez a sok üldögélés nagyban hozzájárul a derékbőség növekedéséhez, és a szakértők sze­rint az elhízás az egyik legfőbb oka annak, hogy robbanás­szerűen megnőtt a cukorbetegek száma. A cukorbetegség ki­védésére, illetve elhatalmasodása ellen a testmozgás az egyik legfontosabb fegyver. Aki többet mozog, az több kalóriát éget el, emellett fejleszti az izmait, s ezzel serkenti az anyag­cseréjét. Lehet fogyni kizárólag az étrend megváltoztatásával is, de sokkal könnyebben megy. ha az energiabevitel csök­kentését testmozgással társítja. A legjobbak az aerob (foko­zott oxigénfelvétellel járó) sportok, mint az intenzív gyalog­lás, az úszás vagy a kerékpározás. Intenzív erősítő gyakorla­tok végzése előtt (például súlyzózás, erőgépek használata) kérje ki orvosa véleményét. Nagy testsúlyfelesleggel rendel­kezők nem terhelhetik meg keringési rendszerüket jelentős fi­zikai aktivitást igénylő gyakorlatokkal.

A testmozgás azonban nem csupán a fogyásban segít. A testzsír csökkenése és az izmok gyarapodása miatt a sejtek érzékenyebbé válnak az inzulinra, így több glükózt vesznek fel, ami alacsonyabb vércukorszintet eredményez. Tehát az egészséges étrend és a több testmozgás a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésé­nek, illetve kordában tartásának legfontosabb eszközei közé tartozik.

Ügyeljen a vércukorszintre és a vérnyomásra!

A cukorbetegség kezelése során az egyik legfőbb cél a vércukorszintnek a nor­máltartomány közelében való tartása. Ez a stratégia bizonyítottan gátolja a szem, a vese és az idegek károsodását, azaz a cukorbetegség szövődményeinek kiala­kulását. A magas vércukorszint ugyanis sok esetben együtt jár egyéb rendellenes­ségekkel, például magas vérnyomással, magas koleszterin- és trigliceridszinttel, amelyek szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A magas vérnyomás még a magas vércukorszintnél is ártalmasabb a szívre és az agyi erekre nézve. Szerencsére a vércukorszint normálértéken tartását szolgáló stratégiák – mint a mérsékelten intenzív testmozgás, az egészséges táplálkozás és a fogyás – az egészséges szívműködést is elősegítik.

Forduljon szakemberhez!

Fia korábban nem szívesen járt orvoshoz, most túl kell tennie magát ezen a gát­láson. Folyamatos kapcsolatban kell lennie azokkal a szakemberekkel, akik ellenőrzik egészségi állapotát, válaszolnak a kérdéseire, és felírják azokat az esz­közöket és gyógyszereket, amelyekre a betegség kezeléséhez szüksége van. Ilyen szakember a diabetológus, azaz a cukorbetegségre szakosodott orvos, akitől sze­mélyre szabott, részletes tájékoztatást kap, továbbá a szakképzett dietetikus, aki a kitűzött célok és az étkezési szokások figyelembevételével segít kidolgozni a megfelelő étrendet. Fel kell keresni szem-, láb- és fogszakorvost is. A gyógysze­rész útmutatást ad az orvosságok használatáról, végül pedig hasznos lehet egy mentálhigiénés szakember is, aki sokat tud segíteni a cukorbetegséggel kapcso­latos lelki problémák kezelésében.

Gondoskodjon az információáramlásról!

Az „egészségügyi csapat” kifejezés hallatán megjelenhet ön előtt egy kép, amint reggelente az ön nevével ékesített pólót viselő belgyógyász, endokrinológus, ápolónő és dietetikus megbeszélést tart a legfrissebb laboreredményei fölött. Nos, előfordulhat, hogy olyan egészségügyi intézménybe jár, ahol valóban dol­goznak ilyen csapatok, azt azonban ne gondolja, hogy állapota ekkora figyelmet kap – sőt az sem biztos, hogy az önnel foglalkozó szakemberek birtokában van­nak a betegségével kapcsolatos minden adatnak. Sokkal valószínűbb, hogy amikor elkezdik önt kezelni, még nem is ismerik egymást, ezért csak minimális mennyiségű információ áramlik közöttük. Ezért az a legjobb, ha maga gondos­kodik arról, hogy minden érintett személy folyamatosan tisztában legyen pillanatnyi állapotával. (Őrizzen meg minden leletet és dokumentumot, és vigye őket magával a rendelésekre.) Tanuljon meg határozottan fellépni a saját érdekében.

Tipp: Próbálja irányítani az önt kezelő „egészség­ügyi csapat” munkáját!

Készen áll?

Még a legkeményebb náthából is ki lehet gyógyulni egy-két hét alatt. A cukorbe­tegség azonban nem ilyen, sajnos élete végéig elkísér mindenkit. Akkor is jelen van, ha a legszívesebben tudomást sem venne róla, és ha elhanyagolja, rosszab­bodni fog. Másfelől viszont, ha megváltoztathatatlan tényként, élete részeként fogadja el, és eltökéli, hogy harcba száll ellene, akkor jelentősen csökkentheti a betegséggel összefüggő panaszokat. Ehhez nem kell mást tennie, csupán felven­ni néhány új szokást, amelyek segítségével jobban érezheti magát attól függetle­nül, mi motiválja a kipróbálásukban. Ha pedig jól érzi magát, lesz energiája a további változtatásokhoz is.

Észrevétlenül megkedveli a friss, egészséges ételek ízét, zamatát, ropogóssá­gát, és már várja azt a napi fél órát, amelyet a testet-lelket felüdítő, stresszoldó sétára szán. Rövid idő alatt erősebbnek érezheti magát, jobban állnak majd a ruhák, és reggelente sokkal jobb hangulatban ébred. Ha már nem tud megsza­badulni a cukorbetegségtől, miért ne élne azzal a lehetőséggel, hogy egészsége­sebbé, élvezhetőbbé tegye mindennapjait?

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.