Cukorbetegség tanácsok

Állítsa össze tudatosan a bevásárlólistát! Segítünk benne!

Az igazán sikeres bevásárlás már azelőtt elkezdődik, hogy elindul otthonról. Akkor tudja ugyanis eldönteni, mit vegyen, ha tudja, mi lesz a menü. Az első fel­adat tehát az étrend összeállítása. Fogadja meg az alábbi tanácsokat, hogy tuda­tosabban eldönthesse, milyen élelmiszereket enged be a konyhájába.

Vigyen magával listát, és pipálja ki, amit már a kosárba tett!

Az alábbi fejezetből kiderül, milyen fontos előre megtervezni az étkezéseket, s erre vonat­kozóan hasznos ötleteket is adunk. A bevásárlólistát a tervezett menünek meg­felelően állítsa össze, és ne vegyen semmi olyat, ami nincs a listán, kivéve ház­tartási cikkeket, pl. tisztítószert vagy papírtörlőt. Ha ragaszkodik a listán sze­replő dolgokhoz, elkerülheti, hogy csekély tápértékű, ám hizlaló élelmiszerekkel töltse meg a kosarát. A felmérések szerint egyébként azok, akik megtervezik étrendjüket és részletes listával érkeznek az üzletbe, több zöldségfélét fogyasz­tanak.

Gondolatban járja be az élelmiszerboltot, mielőtt összeállítaná a listát!

Ha mindig ugyanott vásárol, akkor valószínűleg úgy ismeri az üzletet, mint a tenye­rét. A lista elkészítésekor gondolja át, milyen útvonalon halad majd a sorok kö­zött, és igyekezzen ennek megfelelő sorrendben összeírni a vásárolnivalókat. így nem kell összevissza bóklásznia, s elkerülhetők a hirtelen ötlettől vezérelt vásár­lások, nem veszi meg például azt a nagy zacskó pattogatott kukoricát, amely előtt már harmadszor haladt el, mert nem találja a müzliket. A módszer azért is jó, mert segítségével tudatosan elkerülheti a legcsábítóbb területeket (például a jégkrémes pultokat).

Maradjon a külső körön!

A nagyáruházakban általában a szélek mentén talál­hatók a friss, feldolgozatlan élelmiszerek, például a zöldségfélék, a különféle tejtermékek és a húsok, amelyek közül önt a csirke és a hal érdekelheti. No persze néha beljebb is kell merészkednie, például olívaolajért, paradicsom- és bab­konzervért vagy gabonapelyhekért és magvakért. Kőbe vésett szabály, hogy a be­vásárlókocsit nagyrészt friss élelmiszerekkel, főként zöldségekkel és gyümölcsök­kel kell megtölteni.

Ellenőrizze a tápértéket az interneten!

A szupermarket nem könyvtár, ne tölt­se ott az időt azzal, hogy a sorok között ácsorog és megpróbálja kibetűzni az apró betűs címkéket. Ha van internetelérése, a vásárlás előtt, otthon, nyugodt körülmények között ellenőrizheti az egyes élelmiszerek tápértékét. Amennyiben nincs otthon internete, szerezzen be egy az élelmiszerek energia-, szénhidrát- és egyéb tápanyagadatait tartalmazó könyvet. Ez különösen hasznos, amikor vér­cukorszintje megfelelő értéken tartása érdekében ki kell számítania az elfogyaszt­ható szénhidrát mennyiségét.

Egyen valamit, mielőtt vásárolni indul!

Ha korgó gyomorral tologatja a be­vásárlókocsit, nagyobb valószínűséggel pakolja tele olyan ételekkel, amelyeket nem volna szabad fogyasztania: olyan készételekkel, amelyekben nagyon sok a cukor, a zsír, a só – vagy akár mind a három. Ha viszont indulás előtt megeszik egy friss, zamatos őszibarackot, akkor az üzletben az fog eszébe jutni, hogy milyen finom volt, és vesz belőle újabb tételt.

A friss élelmiszer mindig drágább

Bár ez a kijelentés megállja a helyét, egészében véve mégsem fog többet költeni, egy csomó terméket ugyanis nem vesz meg – itt konkrétan az értéktelen nassolnivalókról van szó. Egy nagy zacs­kó chipsért többet kell fizetni, mint mondjuk egy kiló almáért vagy banánért. Egy zacskó szárazbab vagy árpagyöngy is kevesebbe kerül, ráadásul hetekig elegendő lehet, miközben egy túlárazott fagyasztott készétel egy nap alatt elfogy. Végül pedig ne feledje a legfontosabbat: ha jobban táplálkozik, hatékonyabban szabá­lyozhatja a vércukorszintjét, s talán a cukorbetegségre szedett gyógyszerek adag­ját is csökkentheti, esetleg el is hagyhatja, s így kevesebbet kell költenie a gyógy­szertárban.

Aranyszabály: Olyasmit vásároljon, amit a nagyi is felismerne!

Elég valószínű, hogy nagyanyáink annak idején nem láttak a fűszeresnél színes-szagos csoki­szeleteket vagy fagyasztott pizzát, viszont min­dennap vehettek friss zöldségeket és gyümöl­csöket, nyers húsokat, halakat és egyéb feldol­gozatlan élelmiszereket. Vegyen inkább banánt a banánízű puding helyett, karajt a fagyasztott húspogácsa helyett és friss vagy mélyhűtött zöldségeket a zsíros és agyonsózott készéte­lek helyett. Ezzel egyrészt maximálisra növel­heti a vitamin- és ásványianyag-bevitelét, más­részt sokkal kevesebb sót, cukrot, zsírt és a feldolgozott élelmiszerekben bőséggel találha­tó adalékanyagot fogyaszt.

[doboz class="jegyezzukmeg"] Jegyezze meg: Ha egészsé­gesebben táplálko­zunk, keve­sebb gyógy­szerre lesz szükség, esetleg el is lehet hagyni néhányat, s így keveseb­bet kell köl­teni a gyógy­szertárban.

[/doboz]

Értékelje ki a vásárlást!

Amikor hazaér a nagy csomagokkal, pihenésképpen üljön le a fotelba, és a számlán szövegkiemelővel jelölje be az egészséges élelmi­szernek számító tételeket: a friss és fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a zsírszegény tejtermékeket, a szárazhüvelyeseket, illetve a sószegény konzervbabot és borsót, a sovány húsokat, halakat, az ola­jos magvakat és az olívaolajat. Ha a lista végére érve a számlán szereplő tételek legtöbbjét kiemelte, és csak néhány kényeztető finomság vagy készétel maradt kiszínezetlenül, akkor meg lehet elégedve magával. A következő vásárláskor ez a lista legyen a kiindulópont.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.