Cukorbetegség kérdések

Milyen mértékig lehet csökkenteni a fogyókúrázó cukorbeteg étrendjének szénhidrát- és energiatartalmát?

Sajnos a túlsúly is jelen van!

Ez a kérdés az esetek döntő többségében a 2-es típusú cukor­betegségben szenvedőket érinti, ugyanis túlnyomó részük, kö­zel 90%-uk túlsúlyos. Esetükben a kvantált étrend szénhidrát-és energiabeviteli korlátozást kell, hogy jelentsen.

Igen is korlátozni kell az étkezést, főleg a 2-es típusú cukorbetegek esetében.
Igen is korlátozni kell az étkezést, főleg a 2-es típusú cukorbetegek esetében.

Az ener­giamegszorítás mértéke függ az aktuális testsúlytól (azaz a súlytöbblettől), a napi munkavégzés (fizikai igénybevétel) tí­pusától és tartamától, a beteg általános egészségi állapotától, életkorától és az alkalmazott antidiabetikus kezeléstől.

Az energiaszükségletünket milyen tényezők határozzák meg? Mi az Kcal?

A szervezet energiaszükségletét több összetevő határozza meg.

Az egyik az ún. nyugalmi vagy alapanyagcsere, amely a teljes testi-lelki nyugalom állapotában szükséges energia­mennyiség. Ez fiatal férfiaknak 40 kilokalória/óra/l m2 testfe­lület, nőknek kb. 10%-kal alacsonyabb.

Bár a szokásos szóhasználat kalóriát említ, valójában kilokalóriáról van szó, amelynek jele: Kcal. A nemzetközi, ún. Sí-mértékrendszerben ehe­lyett a kilojoole (jele: kJ) fogalom használatos, ami a Kcal-ban meg­adott érték 4,2-szerese.

Az egyszerűség kedvéért az alábbiakban ma­gunk is a kalória kifejezést használjuk tovább, jelölésére azonban a he­lyesebb, ha a Kcal jelzést alkalmazzuk.

Kcal= kalória
Kcal= kalória

A nyugalmi energiaigény tehát 1,73 m2 átlagos testfelülettel számolva egy napra vonatkoztatva férfiaknak mintegy 1700, nőknek 1500 Kcal-t jelent. Ehhez az energiaszükséglethez adódik a tápanyagok elégetéséhez, mozgáshoz, munkavégzés­hez szükséges többletenergia-igény.

A napi energiaszükséglet meghatározására különböző egy­szerű képletek használatosak. Az egyik legelterjedtebb: férfi­ak esetében: 900 + (10 x a testsúly [kg]), nők esetében a 700 + (7 x a testsúly [kg]) formulával számol. Szellemi és könnyű testi munka esetén a kapott értéket 1,2-vel, közepes fizikai aktivitást igénylő tevékenység esetén 1,4-gyel, nehéz fi­zikai munka esetén 1,8-cal megszorozva kaphatjuk meg a na­pi energiaszükséglet értékét.

Kívánatos, hogy a cukorbeteg étrendje – a ma korszerűnek te­kintett „egészséges” étrenddel egyezően – 50-55% szénhidrá­tot, 20% fehérjét és 20-25% zsírnemű anyagot tartalmazzon. Ez magában foglal napi 30-40 gramm élelmi rostot, a zsírtarta­lomnak pedig 1/3:1/3:1/3 arányban célszerű telített, egyszere­sen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznia.

Bár az összetevők arányának és energiatartalmának ismereté­ben kiszámítható az aktuális táplá­lékkal felvett energia mennyisége, hazai étkezési szokásaink mellett nem követünk el hibát, ha minden gramm szénhidrát bevitelre 10 Kcal energiafelvételt számítunk.

A gyakorlatban tehát hogyan is érvényesül a szénhidrát csökkentés?

A fentiekből kiindulva, a 2-es típusú diabéteszben a szoká­sosan tanácsolt napi 150-160 gr szénhidrát-, és 1500-1600 Kcal energiatartalmú étrendet a túlsúlyosak esetében javasolt csökkenteni. A kialakult gyakorlat szerint a csökkentést foko­zatosan, bő folyadékbevitel, valamint a szükséges vitamin- és ásványianyag-tartalom szükség szerinti pótlása mellett vezet­jük be.

Ha a beteg vércukorcsökkentő gyógyszert vagy inzulint is kap, ezek mennyiségét is fokozatosan csökkenteni kell. Na­pi 100-110 gramm szénhidrát- és 1000-1100 Kcal ener­giabevitelnél nagyobb megszorítás nem tanácsos. Ez ugyanis bizonyos anyagcsere-folyamatokra kedvezőtlen hatású lehet, a szervezet sav-bázis egyensúlya savi irányba tolódhat el, ami a keringést fokozottan terheli.

Az esetlegesen szedett gyógy­szerek vonatkozásában a kezelőorvos tanácsai szerint kell el­járni. Ismételten felhívjuk azonban a figyelmet a változatlan vagy nem kellően csökkentett adagban szedett gyógyszerek esetleges kedvezőtlen hatásaiból eredő veszélyekre, valamint az ilyenkor szükséges gyakoribb és kiterjesztettebb laborató­riumi ellenőrzés szükségességére.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.