Gyors felépülés

A cukorbetegség legyőzése, inzulin beadása és a tünetek…

Az inzulin beadása

Idő és gyakorlat kell ahhoz, hogy elsajátítsa az inzulin beadásának módját. A mai tűk (lándzsák) ferde hegyük révén könnyen áthatol­nak a bőrön. A pontos technikát diabetológiai szakápolója fogja megmutatni, az alábbiakban csak néhány ötletet adunk. Ne használjon a hűtőből frissen elővett inzulint – a hideg inzulininjekció kellemetlen érzést okozhat. Ügyeljen arra, hogy a keze és az injekció beadási helye is tiszta legyen, s hogy a megfelelő adagot alkalmazza. Egyik kezével finoman csípjen össze egy bőrredőt – ez csökkenti az esetleges enyhe fájdalmat -, a másikkal pedig szúrja be a tűt. A dugattyút megnyomva fecskendezze be az inzulint. Várjon 5-10 másodpercet, majd húzza ki a tűt.

Hova kell beadni?

Az inzulin beadásának négy leggya­koribb helye a has, a fenék, a comb és a felkar. Ezek közül az inzulin a hasból szívódik fel a leggyorsabban. Az újabb injekciót az előzőtől kb. 4 cm távolságra adja be, és nagyjá­ból hetente váltogassa a helyeket. Ha egymás után többször ugyanoda adja be az injekciót, zsíros csomó keletkezhet, amely nehezíti az inzulin felszívódását, és rontja a vércukorszint-szabályozás haté­konyságát.

Hipoglikémia

Ha a vércukorszint 4,0 mmol/l alá csökken, hipoglikémiának neve­zett állapot alakul ki. Közvetlen kiváltó ok lehet a korábban beadott túl nagy adag inzulin vagy gyógyszer, étkezés kimaradása vagy késedelmes evés, túl kevés szénhidrát fogyasztása, a megszokottnál intenzívebb test­mozgás, meleg idő, túl sok alkohol fogyasztása, illetve evés nélküli al­koholfogyasztás. Fennáll a veszélye, hogy a cukorbetegek idővel elveszí­tik a hipoglikémia érzékelését.

A hipoglikémia kezelése

A hipoglikémia jeleit időben fel kell ismerni, és gondoskodni kell róla, hogy ba­rátai, családtagjai és munkatársai is tisztában legyenek velük. Azonnali cselek­vésre van szükség – saját maga vagy valaki más részéről az alkalmazandó segítség pedig az állapot súlyosságtól függ. Az alábbiakban ismertetjük, mit kell tenni enyhe, mérsékelt és súlyos hipoglikémia esetén.

Enyhe hipoglikémia

Enyhe hipoglikémia esetén tudatában van a tünetek­nek, és képes saját maga cselekedni.

Hagyja abba, amit csinál, és egyen/igyon valami­lyen gyorsan felszívódó szénhidrátot:

  • egy pohár cukros italt vagy gyümölcslevet,
  • glükózt, tabletta vagy gél formájában,
  • néhány kiskanál cukrot, mézet vagy lekvárt.

Ezután fogyasszon valamilyen lassabban lebomló vagy keményítőben gazdag szénhidrátot, például egy szendvicset, gyümölcsöt, egy tál gabonapelyhet, kekszet és tejet – vagy ha itt az ideje, lásson hozzá az éppen esedékes étkezéshez.

Mérsékelt hipoglikémia

Mérsékelten súlyos hipoglikémia esetén már zavart lehet, s előfordulhat, hogy nem képes megtenni a szükséges lépéseket a vészhelyzet elhárítására.

  • Lehet, hogy mások segítségére van szükség, hogy helyreálljon a vércukorszintje. Ilyenkor glükózgélt vagy valami más édeset kell a beteg szájába juttatni és beledörzsölni az orcája nyálkahártyájába. A felszí­vódás megkönnyítése érdekében finoman masszírozni kell kívülről a beteg arcát.
  • Ha már képes rá, igyon valami cukros italt, majd egyen néhány keményítőben gazdag falatot.

Súlyos hipoglikémia

A súlyos hipoglikémia eszméletvesztést és akár görcsrohamot is okozhat. Ilyenkor sürgős orvosi se­gítségre van szükség. Ha valaki, akiről tudja, hogy cukorbeteg, vagy aki cukorbeteg-azonosítót visel, elveszíti az eszméletét, a következőket tegye.

  • Ne etesse semmivel szájon át, viszont ha lehető­sége van rá, adjon a betegnek glukagoninjekciót. A glukagon egy hormon, amely a májat a tárolt glükóz felszabadítására készteti. A hipoglikémiás személyek nagyjából 15 perc alatt nyerik vissza az eszméletüket.
  • Ha az injekciózás nem lehetséges vagy ha az illető az injekció ellenére sem tér magához, hívjon mentőt.
  • Miután a beteg a glukagon injekciótól visszanyer­te az eszméletét, és képes nyelni, adjon neki cukros italt és keményítőtartalmú ételt a mérsékelt hipoglikémia alatti második pontban leírtak szerint.
Ön veheti észreMások vehetik észre
éhségsápadtság
remegésüveges szem
verejtékezéselmosódott beszéd/beszédképtelenség
nyugtalanság vagy ingerlékenységmozgáskoordináció romlása
kimerültséghangulatváltozások
szapora szívverészavartság
ajakbizsergésirracionális viselkedés
fejfájás
homályos látás

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.