Cukorbetegség tanácsok

A vitaminok és az étrendkiegészítők megfelelő kiválasztása

Orvosa javasolhatja, hogy szedjen valamilyen multivitamin-készítményt, ám a polcokon elképesztően sokféle termék sorakozik. Melyiket válassza? Az alábbi­ak segíthetnek e dilemma megoldásában, de ne feledje el megkérdezni orvosát is, mielőtt új étrend-kiegészítőt kezdene szedni.

Kérdezze meg a dietetikust!

Hasznos dolog megbeszélni vitaminszükségletét egy képzett dietetikussal vagy táplálkozási szakemberrel, aki miután kellően tá­jékozódott táplálkozási szokásairól, s laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizte, van-e valamilyen tápanyaghiánya, megalapozottan tud ajánlásokat adni arra vo­natkozóan, hogy milyen vitaminokra van szüksége. Lehet, hogy elég naponta egy tablettát bevenni, de az is lehet, hogy több különböző étrend-kiegészítővel fedezhetők csak a szükségletei. Kérje meg a dietetikust, hogy írja is le az ajánlott készítményeket és azok adagolását.

Legyen óvatos a biobolti „szakértőkkel”!

Majdnem biz­tos, hogy az illető nem képzett dietetikus vagy egészségügyi szakember. A boltban kapott ajánlásokat minden esetben ellenőriztesse dietetikussal, még mielőtt vásárolna.

Javasolt napi bevitel

Bár az a legjobb, ha tápanyagszük­séglete minél nagyobb hányadát fedezi egészséges táplálko­zással, előfordul, hogy valamilyen multivitamint kell szednie, hogy hozzájusson az étrendjében nem megfelelő mennyiség­ben jelen lévő tápanyagokhoz. A javasolt napi bevitel (angol rövidítéssel RDA = recommended daily allowance) az egyes tápanyagok azon mennyisége, amelyre naponta szüksége van. Az értékeket elsőként az Egyesült Államok táplálkozás­tudományi intézete határozta meg az életkor és a nem, vala­mint számos más szempont alapján, majd más országok is adaptálták saját körülményeik figyelembevételével. A készítményeken az egyes összetevők menyiségét a javasolt napi mennyiség százalékában adják meg. Olyan multivitamint válasszon, amely a címke szerint a napi érték 100 százalékát tar­talmazza az alábbiakból: A-, B9-, B6-, B12-, C-, D- és E-vitamin, folsav, niacin, réz és cink.

Nagy hatékonyságú multivitamin

Azok a készítmények tartoznak ebbe a ka­tegóriába, amelyek a címkéjükön felsorolt tápanyagok legalább kétharmadából a javasolt napi bevitel 100 százalékát tartalmazzák. A többit hús, hal, teljes kiőrlésű gabonafélék és sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával fedezheti.

Törvényi szabályozás. Magyarországon a Európai Unió jogrendjével összhang­ba hozott minisztériumi rendelet szabályozza az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalát. A termékeket be kell jelenteni az Országos Élelmezési és Táplálkozás­tudományi Intézetnek (OÉTI).

Óvakodjon az agyonreklámozott termékektől!

Mielőtt kemény munkával megkeresett pénzt adna ki olyan termékért, amely azt ígéri, hogy erősíti az im­munrendszert vagy rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, kérje ki egy képzett dietetikus véleményét. Valószínűleg jobban jár, ha zöldségekben és gyümölcsök­ben gazdag étrenden él, és nem különféle piruláktól remél csodákat.

Étkezés közben vegye be a vitamint!

Egyes vitaminok és étrend-kiegészítők éhgyomorra bevéve émelygést okozhatnak, ezért étkezés közben vegye be őket. Van, aki könnyebben észben tartja a vitaminját, ha rászokik, hogy azt reggeli, ebéd, illetve vacsora közben vegye be.

Kérdezze meg orvosát a vasról!

Sok multivitamin-készítmény tartalmaz vasat is, ám a férfiak és a változás korán túl levő nők általában elegendő vashoz jut­nak a táplálékukkal. Kérdezze meg tehát az orvostól, mit tegyen. A túl sok vas mérgező hatású is lehet. Ha attól tart, hogy vashiányban szenved (például mert szigorú vegetáriánus étrenden él), kérje meg az orvost, hogy küldje el laborvizs­gálatra, ahol megállapítják a vérében lévő vas szintjét.

Kell-e antioxidánsokat szedni?

Nos, ez jó kérdés. Úgy tűnik, hogy a cukor­betegeknek nagyobb mennyiségben van szükségük bizonyos antioxidánsokra, pél­dául C- és E-vitaminra, és hogy az antioxidánsok segíthetnek megelőzni a cukor­betegség bizonyos szövődményeit, például az idegrendszeri károsodást és a szemprob-lémákat. Egy vizsgálat során jelentősen csökkent a tesztcsoport azon tagjainak vércukorszintje, akik három hónapon át napi 400 NE E-vitamint, 500-1000 mg C-vitamint, 300-600 mg magnéziumot és 30 mg cinket kaptak. Más, az antioxidánsok hatására vonatkozó kutatások viszont vegyes eredménnyel zárultak, és az étrendkiegészítők szedésének is megvannak a maga veszélyei. A túl sok magnézium például ártalmas lehet azok számára, akiknek csökkent a veseműködésük. A szelén bőrrákra gyakorolt hatását vizs­gáló kutatás szerint pedig ez az ásványi anyag csaknem 50 százalékkal növelte a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Sok kutatás folyik jelenleg is, de a szak­értők többsége egyetért abban, hogy az antioxidánsok java részét a zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben gazdag étrendnek kell tartalmaznia, az esetleges hiányok pótlására pedig valamilyen egyszerű multivitarnint érdemes szedni.

Kalcium nőknek

A kalcium és a D-vitamin hiánya szoros összefüg­gést mutat a cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával. A kalciumtar­talmú kiegészítők megóvják a cukorbetegek csontjait – ez különösen az időseb­beknél fontos, akik hajlamosabbak a csontritkulásra és a csonttörésekre, mint nem cukorbeteg kortársaik. A kalciumra az izmoknak és az ereknek is szüksége van. Ajánlott napi adagja 1000 mg, illetve 50 év feletti nőknek 1200 mg. A na­pi adagot két egyenlő részletben, reggel és este vegye be. A férfiak a kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők szedése előtt kérjék orvosuk tanácsát.

D-vitamin

Egyre többet tudni arról, milyen fontos szerepet játszik a D-vitamin a szervezet működésében. Ha például túl kevés van belőle, az fokozhatja az in­zulinrezisztenciát és csökkentheti az inzulintermelést. Elhízott személyek eseté­ben nagyobb a D-vitamin hiányának kockázata, s úgy tűnik, hogy a D-vitamin hiánya hajlamosít az elhízásra. Emellett fontos szerepet tulajdonítanak ennek a vitaminnak a rák elleni védekezésben is. Olyan kalciumtablettát szedjen tehát, amelyben legalább 200 NE D-vitamin is van (ez egyébként a kalcium hasznosí­tását is segíti).

Halolajkapszulák

Számos kutatási eredmény utal arra, hogy a halolaj fogyasz­tása csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát, mivel csökkenti az LDL-(„rossz”) koleszterin és a trigliceridek szintjét, s ezzel segít meggátolni a veszé­lyes vérrögök képződését az erekben. Ez jó hír a cukorbetegek számára, akiknél mindkét állapotnak nagyobb a kockázata. A halolaj hatásos a cukorbetegség mellett más krónikus betegségek kialakulásában is közrejátszó gyulladások ellen is. Ám a halolajkapszulák sem valók mindenkinek, ezért feltétlenül kérje orvosa tanácsát. Ha étkezés közben veszi be a kapszulákat, kevésbé jelentkezik a halolaj szedésével gyakran együtt járó böfögés, s ugyanilyen hatása lehet annak is, ha citruseszenciát tartalmazó halolajkapszulákat szed. A szokásos adag napi 1-3 g.

Aranyszabály: Napi egy aszpirin

A cukorbetegségben szenvedők esetében kettő-négyszer nagyobb a szívbetegségben való elhalálozás kockázata. Mivel a kutatások szerint kis mennyiségű (napi 83 mg) aszpirin szedése 60 százalékkal is csökkentheti a szívroham kockázatát, ez a fajta védekezés javasolt a cukorbetegeknek is, hacsak nem allergiásak az aszpirin hatóanyagára. Először persze ebben a kérdésben is kérje ki kezelő­orvosa tanácsát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.