Cukorbetegség tanácsok

Amikor a cukorbetegség levertté teszi

A „félig tele pohár” szemlélet egyértelműen segít túljutni a nehéz időszakokon – ez bizonyított tény. Néha azonban a hosszútávra szóló kihívások – amilyen a cukorbetegség is – kifárasztják az embert, s frusztrálttá, levertté vagy egyszerűen csak szomorúvá teszik. Ilyenkor cselekedni kell. A lelki és a testi egészség olyan szorosan összefügg, hogy okvetlenül ki kell deríteni, mi az oka a levertségnek, s mi a módja, hogy újra összeszedje magát.

Beszéljen cukorbeteg-tanácsadóval!

Míg az orvosoknak csak korlátozott ide­jük van a betegekre, a képzett cukorbeteg-tanácsadók jóval többet tudnak foglal­kozni azzal, hogy válaszoljanak a kérdéseire, és segítsenek a problémák meg­oldásában. Fia úgy érzi, a kezeléssel járó feladatok túl nagy terhet rónak önre, vagy nem érti, miért nem kap jobb eredményeket, nyugodtan kérjen segítséget. A cukorbetegség meglehetősen nagy probléma, és semmi szükség sincs arra, hogy egyedül próbáljon megbirkózni vele.

Olvasson internetes fórumokat!

Néha az használ a legtöbbet, ha kibeszélget­heti magát valakivel, akinek az önéihez hasonló problémái vannak. Az internetes fórumokon könnyen találhat olyan sorstársakat, akik elmondják, ők milyen megoldásokat találtak. Készíthet saját blogot is, amelyen nap mint nap beszámol­hat a közérzetéről, de más blogjára is írhat hozzászólásokat. Akárhogy is, lesz egy hely, amelyet mindig felkereshet, ha úgy érzi, támogatásra van szüksége, vagy ha a saját bajait feledve szeretne segíteni másoknak, akik hasonló cipőben járnak.

Járjon stresszkezelő tréningekre!

A krónikus stressz különösen ártal­mas a cukorbetegségben szenvedők számára, mivel emeli a vércukorszintet, és csökkentheti az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra való motiváltságot. Ráadásul a stressz ál­tal kiváltott depresszió a szívbetegség kockázatát is növeli.

Kutatási eredmény: Duke Egyetem kutatói több mint száz cukorbetegnek tar­tottak foglalkozásokat. Egy részük stresszcsökkentő oktatást is kapott, míg a többiek nem. Azt találták, hogy a stresszke­zelő tréningen részt vevő csoport tagjainak jóval kedvezőb­ben alakult a vércukorszintje, mint a többieknek.

Próbálja ki: Mozogjon, akár van hozzá kedve, akár nincs!

Az eredmény: Jelentősen javulni fog a hangulata.

A bizonyíték: Számos kutatás ered­ménye alapján egyértelmű tény, hogy a rendszeres testmozgás enyhíti a depressziót. Egy 150-nél is népesebb, 50 év feletti csoportra kiterjedő vizsgá­lat szerint a négy hónapon át rendsze­resen végzett aerob jellegű gyakorla­tok (heti háromszor 30 perc mérsékel­ten intenzív gyaloglás vagy kocogás) ugyanolyan hatékonyak voltak, mint az antidepresszáns gyógyszerek. Már egyetlen alkalom is elég lehet ahhoz, hogy javítson a hangulatán és erőt merítsen a további testmozgáshoz.

Sokat segíthet egy jó barát levele

Lesznek olyan napok, amikor elátkoz­za a cukorbetegségét. Ez megint csak teljesen normális do­log. Ha azonban anélkül söpri félre a dühét és félelmeit, hogy foglalkozna velük, azok egyre súlyosabbá válhatnak. Nagyszerű dolog felhívni egy barátot és elbeszélgetni vele, amikor éppen pocsékul érzi magát az ember, ám ha senki sincs „kéznél”, akkor vállalja el a jó barát szerepét. Vegyen elő egy papírt vagy nyissa meg a levele­zőprogramját, és küldjön üzenetet saját magának. Mit mondana annak, aki úgy érzi magát, mint most ön? A levél vagy üzenet legyen kedves, megértő és segítőkész.

Gyors segítség kell? Húzza ki magát!

Bármennyire hihetetlennek tűnik, a jó kedvet sugárzó testtartás jókedvűvé teheti, míg a görnyedt kókadozás a legyőzöttség érzetét erősíti.

Öltöztesse fel magát színes ruhákba!

E módszer talán túl egyszerűnek tűnik, de hatásos. Ha általában drapp, szürke vagy fekete holmikat visel, vegyen fel egy piros vagy almazöld inget, illetve blúzt. A környezet ezt jó jelnek veszi, és a visszajelzések önt is jobb kedvre derítik.

Írjon le öt dolgot, amit szeret magában!

A továbbiakban rendszeresen bővít­se a listát, valahányszor eszébe jut egy erőssége vagy kedvező tulajdonsága. Azo­kon a napokon, amikor úgy érzi, hogy a cukorbetegség erősebb önnél, vegye elő a listát. Végigolvasva rájöhet, hogy más is létezik, mint a betegsége, és hogy semmi oka csődtömegnek tartania magát.

Kérdezze meg a párját vagy egy közeli barátját, mit szeretnek önben!

Né­ha, amikor különösen rossz a hangulata, nehéz bármi jót találni önmagában. Ilyenkor sokat segíthet, ha elbeszélget valakivel, akiben megbízik. Érdemes leír­ni, amit a szerelme vagy a barátja mond, vagy arra is megkérheti őket, hogy e-mailben vagy levélben küldjék el a véleményüket, mivel így bármikor elolvashat­ja az üzenetet, amikor egy kis vigaszra van szüksége.

Hagyjon ki valamit!

A nehéz napokon, amikor úgy érzi, összecsapnak a hullá­mok a feje fölött, lazítson egy kicsit. Ha van a fejében összeállított lista a napi teendőkről, állítsa fontossági sorrendbe a feladatokat, és az utolsót halassza egy­két nappal későbbre. Ilyenkor elháríthatja a családi vagy baráti telefonhívásokat is azzal, hogy másnap visszahívja az illetőt, amikor több ideje és kedve lesz be­szélgetni vele.

Lábakat a falra!

A falnak támasztott láb ismert jógagyakorlat. Mint mondják, ez a póz nemcsak a fáradt, görcsös lábnak tesz jót, hanem a stresszt is csökkenti. Tegyen párnát a fal mellé, és úgy helyezkedjen el, hogy a csípő és a keresztcsont-tájéka a párnán nyugodjon, a feje és a válla a padlón, kinyújtott lábai pedig a fal­nak támaszkodjanak. A teste L alakban legyen behajlítva. Hunyja be a szemét, és lélegezzen mélyeket nagyjából egy percen át. Fia a pózt kényelmetlennek találja, annyi is elég, ha a földön fekve egy székre vagy heverőre teszi fel a lábát.

Írja le, mitől fél pontosan!

Attól retteg, hogy a cukorbetegség miatt valami szörnyű dolog történhet önnel? Ne engedje, hogy a szorongás lelkileg tönkrete­gye. Vizsgálja meg, pontosan mi is az, amitől tart, majd írja le, hogy objektív módon tudja szemlélni. Ezután kérdezze meg magától, mekkora a valószínűsége annak, hogy ez a bizonyos dolog bekövetkezik, és milyen konkrét lépéseket te­het a baj elkerülése érdekében. Egy képzett cukorbeteg-tanácsadó mindkét prob­lémára tud megoldást ajánlani.

Valami bántja, de nem tudja mi?

Amikor ingerlékenynek, szomorúnak érzi magát, vagy nem tud szabadulni egy baljós előérzettől, gondolja végig, esetleg nem éhes-e, tán haragos, magányos vagy csak nagyon fáradt. Ha már túl sok idő telt el az utolsó étkezés óta, akkor talán az alacsony vércukorszint okozza az in­gerlékenységet. Ha haragosnak érzi magát, gondolja át, mi zaklatta fel, majd te­gye helyre ezt az érzést. Elképzelhető, hogy magányos? Hívja fél egy barátját. És végül egy nagyon fontos kérdés: eleget aludt? A kialvatlanság igen rossz ha­tással lehet a hangulatára.

Vásároljon citrom- vagy narancsillatú potpourrit!

A citrusfélék friss illata bi­zonyítottan hangulatjavító és szorongáscsökkentő hatású. Aromaterápiás olajo­kat bioboltokban vehet, citrusillatú potpourrikat, gyertyákat és füstölőket pedig az illatszer- és ajándékboltokban érdemes keresni. Helyezze el őket a lakás kü­lönböző pontjain. Még egyszerűbb, ha egy friss narancs lehámozott héjából a levegőbe nyomkodja az illóolajat.

Ültessen fűszernövényeket!

A kertészkedés kifejezetten megnyugtató tevékeny­ség, ezért akár nagyobb méretű kerttel rendelkezik, akár csak a balkonon tud helyet szorítani néhány ládának, ültessen rozmaringot és borsmentát. Mindkettő bizonyítottan javítja a hangulatot, ráadásul az étvágyat is csökkentik. A leven­dula nyugtató hatású. Ültesse el ezeket a növényeket, majd ha kifejlődtek, vág­jon le róluk néhány ágacskát és egy pohár vízbe állítva helyezze el a konyhában. Valahányszor elmegy mellettük, élvezheti finom illatukat.

Fújjon el egy képzeletbeli gyertyát!

A mély légzés relaxációs választ vált ki a szervezetből. Az emberek többsége sajnos felszínesen és szaporán lélegzik – kü­lönösen akkor, ha ideges -, így nem jut elég oxigén a szervezetbe, ami megint csak stresszt okoz. Próbálja ki a következőt: képzelje el, hogy öntől kb. egy mé­terre van egy égő gyertya. Szívja be lassan és mélyen a levegőt, majd lassan és hosszan engedje ki, mintha el akarná fújni a gyertyát. Ismételje meg ezt a légző-gyakorlatot háromszor-ötször.

Szemlélődjön a természetben!

Igazoltan stresszcsökkentő és hangulatjavító hatású a természetjárás. Elég lehet annyi, hogy kilép a szabadba és szemügyre vesz egy fát vagy virágot, illetve megfigyel egy szökdécselő verebet. A legtöbb ember egész nap valamilyen feladatra összpontosít. Ha néhány percet szán egy olyan dolog szem­lélésére, ami teljesen más, mint amit addig csinált, azzal lehetőséget ad egy kis kikapcsolódásra és lelki felfrissülésre.

Iktasson be heti egy-két „nevetős napot”!

Amikor rossz a hangulata, sokat segíthet egy vi­dám baráti társaság, vagy ha a párjával elmegy megnézni egy vígjátékot a szín­házban vagy egy mulatságos filmet a moziban. Még az is jó, ha a kölcsönzőből hazavitt filmen kacag egy jót. A nevetés jót tesz a szívnek, állítják a Marylandi Egyetem kutatói, akik 300 felnőttet megfigyelve azt találták, hogy a szívbetegek 40 százalékkal ritkábban nevetnek, mint az egészségesek.

Elszúrt valamit?

Bizonyára emlékszik még a Monopoly nevű társasjáték szeren­csekártyáira. Nos, készíthet magának egy „Kijöhetsz a börtönből” kártyát, amely­re ráírja: „Ez a kártya arra való, hogy emlékeztessen: tévedni emberi dolog.” Ami­kor nagyon maga alatt van, ezzel a kártyával szerencsésen kiszabadíthatja ma­gát az önvád béklyójából.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.