Cukorbetegség tanácsok

Töröljük a cukorbetegségből eredő negatív gondolatokat!

Az üzleti életben mindenki tudja, hogy vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, azaz sikerek és kudarcok. A cukorbetegséggel való együttélés is hasonló – csak éppen innen nem lehet szabadságra menni. Számítani kell arra, hogy előfor­dulnak rosszabb napok, s mindenekelőtt hinni kell abban, hogy a vércukorszint, karbantartása lehetséges, mert ennek hiányában súlyos és olykor visszafordítha­tatlan szövődmények léphetnek föl. A pozitív hozzáállás bizonyítottan segít legyőzni a stresszt, javítja a hangulatot, serkenti az immunrendszer működését és csökkenti a szívbetegség kockázatát. Nem kell született optimistának lenni ah­hoz, hogy megfelelően kezelje problémáját.

Válassza a harcot!

Amikor kiderül valakiről, hogy rákja van, kétféle módon rea­gálhat: egyesek úgy döntenek, harcolni fognak a végsőkig, mások hamar felad­ják. A cukorbetegség diagnózisával is hasonló a helyzet, bár nem „halálos kórnak” tekintik, mint egyes daganatos betegségeket. Ha van, vagy volt a család­jában olyan ember, akinél a cukorbetegség súlyos szövődményeket okozott, ta­lán úgy érzi, az a legegyszerűbb, ha azonnal megadja magát, mivel vélhetőleg ugyanaz a sors vár önre is. Ezzel szemben mondhatja azt is: „Velem ez nem fog megtörténni!” Ne feledje, semmi oka sincs arra, hogy a belenyugvást válassza. A cukorbetegség remekül kezelhető, és a kezelés sikerességének kulcsa nagyrészt az ön kezében van.

Képzeljük magunk elé a jövőt!

A cukorbetegség megfelelő kezeléséhez kell né­mi elszántság, és a vizualizáció módszere segíthet ebben. Üljön le, és csukja be a szemét. Képzelje el magát, mondjuk húsz-harminc év múlva. Szeretné megélni, méghozzá olyan aktívan, hogy játszani tudjon az unokáival? Szeretne nyugdíjasként olyan életet élni, amelyet nem a különféle panaszokról szól, s nyugodtan túrázhat, horgászhat, utazhat vagy bármi egye­bet tehet, amihez kedve van? Gondoljon sokat jövőbeli céljaira, ez segít abban, hogy elszántabb legyen a jelenben.

<strong>Az új szokás: </strong>Mondogassa magának, hogy képes rá!

Az eredmény: Jobban kézben tudja tartani a cukorbetegségét.
A bizonyíték: Egy denveri egészség­ügyi központ munkatársai 88, cukorbe­tegségben szenvedő személy hozzá­állását vizsgálták meg, majd egy éven át kísérték figyelemmel egészségi álla­potuk alakulását. Kiderült, hogy azok, akik erősen hitték, hogy képelek szembeszállni a betegséggel, nagyobb valószínűséggel tartották be az étrend­re és a testmozgásra vonatkozó ajánlá­sokat, ők alacsonyabb vércukorszintet értek, el, mint azok, akik csekély maga­biztosságot tanúsítottak.

Ne cukorbetegnek, hanem cukorbetegséggel élő sze­mélynek tekintse magát!

Mary Cerreto pszichológus sze­rint „ha cukorbetegként gondol magára, akkor az első helyen a cukorbetegség szerepel. Ezért mondja inkább azt, hogy ön cukorbetegséggel élő személy, mivel így az álla­pot csak egy része az életének, nem pedig az élete maga. Tekintsen úgy a cukorbetegségre, mint egy problémahal­mazra, amellyel foglalkozni kell (pl. aki rövidlátó, az szem­üveget hord), de ne ez határozza meg önt mint embert.

Fogadja el: a cukorbetegség nem gyógyítható

Bizonyára hallotta már ezt a fohászt: „Uram, adj erőt, hogy elfogadjam a megváltoztathatat­lant, bátorságot, hogy megváltoztassam azt, amit tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a kettő közti különbséget!” Ez az ima nagy­szerű emlékeztető arra, hogy vannak dolgok az életben, amikre nincs ráhatásunk, míg mások tőlünk függnek, így például nem változtathat a betegség tényén, de ha ele­gendő bátorsággal vág neki új életmódjának, jobban kézben tudja tartani állapotát. Ha aggodalmaskodik, szomorú vagy ingerült, álljon meg egy percre és mondja el magában az említett fohászt, majd kérdezze meg magától, mi az, amit el kell fogadnia, és mi az, amin változtatni tud.

Készítsen havonta frissített listát a céljairól!

Kezdje három konkrét, egyértelmű, rövid távú lépéssel. Ha például nemrég derült fény az állapotára, kezdetnek elegendő lehet a gyógyszerek időben való beszedése és vércukorszintjének a megtelelő idő­pontokban való ellenőrzése. Amikor már eléggé hozzászokott mindehhez, kitűz­het egy újabb célt, például, hogy mindennap megeszik öt adag zöldséget, illetve hogy hetente háromszor sétál 30 percet. A konkrét és teljesíthető célok segíte­nek abban, hogy a változtatások ne bizonyuljanak túl nehéznek.

Elég az önsajnálatból!

Szinte mindenkinek akad legalább egy komoly problé­mája az életben – kinek az egészségével, kinek a pénzügyeivel, kinek a házassá­gával. Fia azt veszi észre, hogy már megint szerencsétlennek érzi magát a cukor­betegsége miatt, jusson eszébe, hogy senkinek sem „habos torta” az élete. Ezután szánjon néhány percet az elképzelt jövő felidézésére, s gondoljon arra, hogy csak önön múlik, sikerül-e azt egészséges táplálkozással, aktív életmóddal, a vércukor­szint rendszeres ellenőrzésével (és ha szükséges, további lépésekkel) megérni.

Reggelente töltsön 10 percet az ön előtt álló nap átgondolásával!

Üljön le egy csésze tea, kávé vagy gyümölcslé mellé, és gondolja végig, milyen pozitív cé­lokat szeretne aznap elérni, s mit kell ehhez tennie. Kiadagolta a gyógyszereit és betette a táskájába a cukormérőt? Mikorra tervezi a napi sétát? Ha nem csoma­golt ebédet, döntse el, hol és mit fog enni. Ha a nap zűrösnek ígérkezik, gon­dolja ki, hogyan őrizheti meg a nyugalmát – ilyen lehet például néhány mély lélegzetvétel. Ne feledje, az alacsony stressz-szint segít hatékonyabban szabályoz­ni a vércukorszintet. A gondolatait le is írhatja vagy elmondhat egy fohászt, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy eltervezte.

Adjon hálát!

Reggel, mielőtt felkel, az étkezések előtt és amikor este lefekvés­hez készülődik, szánjon rá egy percet, és gondolja végig, mennyi mindent vesz magától értetődőnek az életben: hogy van fedél a feje fölött, van mit ennie, van tiszta ivóvize, rendes ruhája és barátai. Ne felejtse ki a többi szerencsésnek mondható körülményt sem: hogy van egészségbiztosítása, hozzájut korszerű gyógyszerekhez, az étrend és a testmozgás segítségével pedig javítani tud a köz­érzetén. Ha még azt is sorra veszi, mi mindennek örülhet az életben, jobban át fogja érezni, valójában mennyire szerencsés ember.

Mondjon nemet a kétkedő belső hangnak!

Ne adja meg magát, amikor egy-egy pesszimista gondolat nem hagyja nyugodni. Ha néha úgy érzi, úgysem sike­rül lefogyni vagy stabilizálni a vércukorszintjét, ellentmondást nem tűrően mond­jon „nemet” magában vagy mondhatja hangosan is. Néha ennyi is elég ahhoz, hogy elhallgattassa a bosszantó negatív hangokat.

Negatív gondolatok helyett pozitívat!

Miután sikerrel ellenállt a negatív gondolatoknak, ideje va­lami pozitívat találni a helyükre. Ha olyasmiken jár az esze, hogy „úgysem tu­dok megváltozni”, vagy „mindig is beteg maradok”, próbáljon objektívebb és igazságosabb lenni önmagával szemben és másként szemlélni a helyzetet!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.