Cukorbetegség tanácsok

Cukorbeteg, és unja már a vizet? Variálja ivási szokásait cikkünk segítségével!

A cukorbetegeknek sokszor nem könnyű kitalálni, mit igyanak. Az üdítők (a di­étás változatokat leszámítva) túl cukrosak, és túl sok bennük az energia, a 100 százalékos gyümölcslevek pedig nem tartalmaznak rostot. Az alábbi néhány öt­let megkönnyítheti a választást.

Hígított gránátalmalé

Ez a gyümölcslé különösen gazdag antioxidánsokban, de más gyümölcslevekhez hasonlóan túl magas az energiatartalma. Hígítsa tehát legalább kétszeres térfogatra vízzel és jéggel.

Tea

Ha igyekszik korlátozni az üdítők és más édesített italok fogyasztását, de néha szeretne mást is inni, mint vizet, kézenfekvő megoldás a tea. A benne lévő antioxidánsok segítenek megóvni az ereket és távol tartani a cukorbetegség szö­vődményeit. Bármikor élvezheti a tea előnyeit, ha előre beszerez néhány doboz­zal. A filteres teát néhány perc alatt elkészítheti, s a finom, kalóriamentes ital lehűtve jeges teaként is fogyasztható. Tartsa magát távol a készen kapható éde­sített jeges teáktól!

Kalóriamentes, nem szénsavas ízesített ásványvíz

Előnyük, hogy nem tar­talmaznak nátriumot, míg a „buborékos” ásványvízből és a pezsgőtablettákból készített italok igen.

A paradicsomlével újabb adag zöldséget csempészhet napi étrendjébe!

Ráadá­sul jóval kevésbé erőteljes hatást gyakorol a vércukorszintre, mint a gyümölcsle­vek. Tudni kell azonban, hogy a paradicsomlében általában igen sok a nátrium, ezért keressen nátriumszegény változatot, vagy vízzel hígítva fogyassza.

Diétás üdítők

Az üdítőitalok tápértéke nulla, energiatartalmuk viszont jelentős. Fogyasztásuk növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ha nem tud ellenállni a csábításnak, igyon cukormentes üdítőket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.