Cukorbetegség tanácsok

Figyeljen arra, hogy étkezés közben ne habzsoljon!

Az emberek általában jobban fegyelmezik magukat evés közben, ha nyilvános helyen, illetve barátok vagy munkatársak közt vannak. így például sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy gyorsan behabzsolja az ételt. Odahaza az alábbi tanácsok segíthetnek abban, hogy egy kicsit lassítson, mértékletesebb adagokat egyen, s talán még némi többletzöldséget is fogyasszon.

A nagymama étkészlete

Az 1930-as és ’40-es években a tányérok kb. 12-15 cm átmérőjűek voltak, s ezekre a kisebb tányérokra kevesebb étel fért. Egy mai átlagos tányér viszont 25, sőt 30 centiméteres is lehet. Ha a finom régi porce­lánt inkább különleges alkalmakra tartogatná, használjon kistányérokat, a lapos­tányérokat pedig csak akkor vegye elő, ha vendégeket vár.

A tévé nem való a konyhába és az étkezőbe

Tévénézés közben könnyű belefeledkezni a falatozásba. Egyes kutatások szerint minél több időt tölt valaki a képernyő előtt, annál nagyobb a veszélye annak, hogy elhízik.

Akasszon tükröt az étkezőasztal közelébe!

Ha látja magát evés közben, sok­kal kevésbé fogja gyorsan behabzsolni az ételt, illetve kevesebbet fog enni. A fo­gyókúrázók azt is mondják, hogy alkalmanként érdemes a tükörbe nézve felidéz­ni a kitűzött célokat.

Néha érde­mes „tükröt tartani”’saját céljaink elé.

Állítson be egy konyhai stopperórát 30 percre, mielőtt enni kezdene

Az utolsó falatot csak az óra megszólalása után fogyassza el. Evés után nagyjából 20 perc kell a jóllakottság érzésének kialakulásához, így ha lassan eszik, elég időt ad az agyának arra, hogy „utolérje” a gyomrát, és kikapcsolja az evési késztetést.

A családi étkezések veszélye

Ha egy óriási tál spagetti van az asztalon, meg­nő a kockázata, hogy túl sokat eszik belőle, ezért inkább tányérokra tálaljon.

Több zöldséget!

A fentiekkel ellentétben a zöldséget egy nagy tálban tegye az asztal közepére, hogy mindenki maga vehessen belőle – akár többször.

Egy tányér nyers zöldség

Ha a család ebéd előtt előszeretettel nyüzsög a konyhában, vagy ha önnek támad kedve csipegetni, tegyen egy tányérra répacsí­kokat, uborkaszeleteket vagy bármilyen más nyers zöldséget egy mindenki szá­mára könnyen elérhető helyre. Ha ebből eszegetünk, könnyen lehet, hogy keve­sebbet fogyasztunk majd a jóval nagyobb energiatartalmú főételből.

Hagyjon két falatot a tányéron!

Naponta kb. 100 kcal (417 kJ) energiát „taka­ríthat meg” azzal, ha ebédnél és vacsoránál nem eszi meg az utolsó két falatot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.