Cukorbetegség tanácsok

Milyen legyen a konyhai polc felszereltsége, ha cukorbetegségben szenved?

Ha igaz, hogy az életben sikerek csak megfelelő szellemi felkészüléssel érhetők el, akkor az is kétségtelen tény, hogy a cukorbetegség sikeres karbantartása a konyha megfelelő felkészítésével veszi kezdetét. Ehhez ismerni kell az emberi vi­selkedés egyik egyszerű törvényét, mely szerint minél egyszerűbb és kényelme­sebb megtenni valamit, annál nagyobb a valószínűsége, hogy meg is tesszük. A feladat tehát az, hogy a konyha megfelelő berendezésével az egészséges éte­leket gyorsan el lehessen készíteni. Fontos továbbá, hogy mindig kéznél legye­nek a cukorbetegek számára megengedett finomságok és italok. Készítse elő a terepet az alábbi szempontok alapján.

Tartsa tisztán a konyhát!

Tegye alapszabállyá, és fogadtassa el a család vala­mennyi tagjával, hogy piszkos edényeket soha ne hagyjanak a mosogatóban, s a pult és az asztal is mindig tiszta legyen. Sokkal nagyobb kedve lesz egészséges ételeket készíteni, ha tiszta konyhában láthat munkához.

Egy kancsó víz a hűtőszekrényben

Töltse meg a legszebb vizeskancsóját vagy egy kiürült ásványvizes palackot vízzel és jéggel, tegyen bele néhány citromsze­letet, majd állítsa a hűtőszekrény leginkább szem előtt levő részébe. Valahány­szor unalmában kinyitja a frizsidert, töltsön magának egy pohár vizet. Német kutatók megvizsgálták, milyen hatással van az ember anyagcseréjére fél liter víz elfogyasztása. Tíz perccel az ivás után az alanyok már 30 százalékkal több ka­lóriát égettek el, s az anyagcsere pörgése 30-40 percig tartott. További előny, hogy a víz kimossa a szervezetből a szennyező anyagokat – ez különösen fontos a vesebetegségre az átlagosnál jóval hajlamosabb cukorbetegek esetében. A sok folyadék fogyasztása védelmet nyújt a vízvisszatartás ellen is: ez gyakori problé­ma olyankor, ha a vesék nem az optimális hatékonysággal működnek.

Egy tál gyümölcs a pulton

Amikor délután éhesen hazaér a munkából, és első útja a konyhába vezet, pillantása azonnal egy tál gyümölcsre essen. Lehet rajta alma, körte, őszibarack, kivi vagy bármi más. Inkább lapos tálat használjon, ne mélyet, mivel a gyümölcsök többsége sokkal jobban eláll, ha nincsenek egymás­ra halmozva.

Mi legyen a fűszerespolcon?

A fűszerek ízletesebbé teszik az ételeket anélkül, hogy zsírral vagy energiával dúsítanák őket. Mindig legyen kéznél húsbedörzsölő fűszer, olasz, kínai vagy citromfüves fűszerkeverék. Egyes fűszerek – például a gyömbér, a Cayenne-bors, a kurkuma, a friss fokhagyma, a curry, a bazsalikom, az oregánó vagy a rozmaring – gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, így segítenek a cukorbetegség kísérő tüneteinek leküzdésében is. Használja őket min­den alkalommal a húsok és zöldségek ízesítéséhez!

Jegyezze meg: Némely zöld fűszer segít megfékezni a cukorbe­tegség lehet­séges szövőd­ményeit!

A fahéj

Ezt a fűszert különösen gyakran érdemes használni. A Beltsville Táplál­kozástudományi Kutatóközpontban (Maryland, USA) végzett kutatások szerint egy fél kiskanálnyi őrölt fahéj elfogyasztása 30 százalékkal is csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet. Azt is megállapították, hogy a fahéj a „rossz” LDL-koleszterin szintjét akár 27, az összkoleszterinét pedig akár 26 százalékkal mérsékelheti. Megjegyzendő, hogy az említett kísérletben egy kínai fahéjfajtát (Cinnamomum cassia) használtak.

Olívaolaj

Az olívaolajban sok az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsav, amely a vaj telített zsírjaival ellentétben nem növeli az inzulinrezisztenciát (ami emeli a vércukorszintet), és megvéd a szív- és érrendszeri betegségektől. Mivel azonban az olívaolaj hő és fény hatására idővel megavasodhat, tartson belőle nagyobb üveggel a hűtőszekrényben, s abból töltse utána a pulton tartott kisebb üveget. Az olívaolaj a hűtőben opálossá válik, ám szobahőmérsékleten újból kitisztul.

Használjon extraszűz olívaolajat!

Mivel ez az olajbogyó első préseléséből származik és nem tartalmaz finomított olajokat, több benne a polifenol. A polifenolok antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a magas koleszterinszin­tet, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulását, valamint a cukorbetegség egyes, egyebek között idegrend­szeri szövődményeit.

Transzzsírmentes margarin

A növényi olajok hidrogénezése (kenhető szilárd halmazállapotú zsiradékká tétele) közben keletkező transzzsírokat sok szakértő rendkívül ve­szélyesnek tartja, mivel jelentős mértékben növelik a szív­es érrendszeri betegségek kockázatát. Ha magas a kolesz­terinszintje, válasszon olyan margarinkrémet, amely növé­nyi szterolokat vagy sztanolokat tartalmaz – ezek a vegyü­letek csökkentik a vékonybélben felszívódó koleszterin mennyiségét.

Ne használjon kukoricacsíraolajat!

Ez az olaj sokkal ke­vésbé tesz jót az egészségnek, s össze sem hasonlítható az olívaolajjal. A kukoricacsíra 72 százalék egyszeresen telített zsírsavat tartalmaz, míg az olíva csupán 24 száza­lékot, így az utóbbi hatékonyabban mérsékli a koleszterin­szintet. Ennél is fontosabb, hogy az olívaolaj a gyulladá­sokat is csökkenti, amelyek többféle súlyos betegséggel, így a cukorbetegséggel és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatosan is jelen lehetnek a szervezetben, míg a kukoricacsíra-olaj sok szak­ember véleménye szerint inkább gyulladásfokozó hatású. Ha az adott receptben nem lehet olívaolajat használni (például süteményekhez), repceolajjal érdemes próbálkozni. Ez enyhébb ízű, mint az olívaolaj, de szintén igen sok benne a szív­barát, egyszeresen telítetlen zsírsav.

Próbálja ki: Szokjon át az olívaolaj használatára!

Az eredmény: Alacsonyabb vérnyo­más és koleszterinszint.

A bizonyíték: Kimutatták, hogy olyan férfiaknál, akik egyébként nem fo­gyasztottak olívaolajat, napi 2 evőkanál olívaolaj három hét alatt: 3 százalékkal csökkentette a szisztolés vérnyomást (az első, nagyobbik értéket). Ez különö­sen fontos a 2-es típusú cukorbeteg­ségben szenvedők számára, mivel esetükben nagyobb a magas vérnyo­más kialakulásának kockázata. Egy má­sik vizsgálatban az étrend napi 2 evő­kanál olívaolajjal való kiegészítése hat hét alatt 12 százalékkal csökkentette az összkoleszterinszintet, és 16 száza­lékkal a „rossz” LDL-koleszterin szint­jét. Az olívaolaj emellett növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét is. Egészséges választás a repceolaj is, amely szintén gazdag egyszeresen telítetlen zsírsa­vakban, és általában olcsóbb az olíva­olajnál. Mivel azonban 2 evőkanál olaj­ban nagyjából 270 kcal (1126 kJ) ener­gia van, az olívaolajat nem az egyéb zsiradékokon felül, hanem azok helyett kell használni.

Legyen kéznél többféle ecet!

Például alma-, rizs- és balzsamecet, valamint fehér- és vörösborecet. Felhasználhatja őket egyszerű salátaöntetek, valamint a zöldség- és húspácok készítéséhez. Ráadásul egészségesek: egyes kutatók úgy vé­lik, hogy az ételek savanyítása (akár ecettel, akár citromlével) mérsékli a vércu­korszintre gyakorolt hatásukat. Ha pedig valami különleges ízélményre vágyik, csepegtessen friss eperszeletekre balzsamecetet.

Kizárólag egészséges nassolnivalók legyenek a keze ügyében!

Ha tisztá­ban van azzal, hogy nem lenne szabad kekszet ennie, akkor miért az az első dolga, hogy bekap egyet, amint belép a konyhába? Talán azért, mert a felbon­tott csomag épp a pulton hevert és ellenállhatatlanul „önre mosolygott”? Száműzze tehát a kekszeket a legmaga­sabban lévő polcok leghátsó zugába vagy akár a mélyhűtőbe. Legyen helyet­tük a pulton dió, mogyoró, mandula. Tartson zsírszegény joghurtot a hűtő­szekrény ajtajában, a közelében pedig egy zacskó tisztított és felvágott sárga­répát vagy egy tálkában koktélparadi­csomot és darabolt zöldpaprikát.

Ne kerüljön értéktelen nasi a szeme elé!

Ha családtagjai ragaszkodnak a sós, cukros, zsíros csemegékhez, kérje meg őket, hogy olyan helyen tartsák a készle­teiket, ahol nem akad rájuk. A legjobbak a konyhán kívüli „rejtekhelyek”, például a garázs vagy az autó csomagtartója.

Ételpótló italok

Az „igazi” ételek mindig előnyösebbek az ételpótló italoknál, de azokra a regge­lekre gondolva, amikor még egy tál müzlire sincs ideje, tartson otthon cukorbe­tegek számára készült reggeli italokat, amelyek lassan lebomló szénhidrátokat és gyakran némi rostot is tartalmaznak, így nem okoznak olyan gyors vagy erőteljes vércukorszint-növekedést, mint más, hasonló italok.

Új ízek: Egyszerű, lefagyasztható ragu

Ezt a rostban gazdag egytálételt érdemes előre elkészíteni. Mélyhűtőben- eláll, és amikor szükség van rá. a sütőben. 20-25 perc alatt felmelegíthető.

  • 40 dkg főtt barnarizs
  • 28 dkg mélyhűtött kukorica, kiengedve
  • 25 dkg felkockázott pulykamell
  • 5 dkg apróra vágott vöröshagyma
  • 12 dkg zsírszegény reszeli Cheddarsajt
  • 2,5 dl zsírmentes tej
  • 1/2 kiskanál csilipor
  • só és bors ízlés szerint
Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban, majd öntsük át az egészet egy nagyobb tűzálló tálba. Süssük a sütőben 180 °C-on 40-45 percig. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd csomagoljuk vastag fóliába. Tegyük be a mélyhűtőbe, ahol 2 hónapig eláll. Felhasználás előtt állítsuk a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Sütőbe helyezve, 160 °C-on kb. 25 perc alatt átmelegszik.

Mindig legyen a mélyhűtőben legalább egy teljes étkezésre elegendő étel vészhelyzet esetére!

Elfelejtett csirkehúst venni a kedd esti csirkeraguhoz? Semmi gond, hiszen a mélyhűtőben ott van néhány adag zöldséges lasagne ada­gonként csomagolva. Csak fel kell melegíteni, és már tálalhatja is. Ha kifogyott a vésztartalékokból, a következő adandó alkalommal készítsen dupla adag ételt és fagyassza le a maradékot. A levesek, raguk és főtt húsok három hónapig is el­állnak így. Szerezzen be kifejezetten a mélyhűtőben való tárolásra gyártott zacs­kókat, fóliát, vagy tegye az ételt jól záródó műanyag dobozba.

Vegyen zöldségpároló fazekat!

A párolás lényege, hogy a víz közvetlenül nem érintkezik a zöldséggel, az csupán a forró gőztől puhul meg. Ez az eljárás azért egészséges, mert a víz nem oldja ki a tápanyagokat. Mikrohullámú sütőben is párolhat zöldséget ugyanezzel az eljárással: kis tálba vizet tesz, majd fölé helyezi a műanyag kosárban lévő zöldségeket, amelyek kb. 5 perc alatt megpuhulnak.

Tartson a keze ügyében elektromos fűszerdarálót!

Segítségével gyorsan megdarálhatja például a lenmagot, és hozzáadhatja a rostban és ómega-3 zsírsavakban gazdag anyagot a salátákhoz, joghurthoz vagy panírkeverékhez (egy tiszta kávédaráló is megteszi). Kapható ugyan őrölt lenmag is, ám az korántsem olyan ízletes, mint a frissen őrölt, és hamarabb meg is romlik.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.