Cukorbetegség tanácsok

Változatos étkezés cukorbetegen- Finom olasz ízekre fel!

Olasz éttermekben az okos ételválasztás lényege nagyon egyszerű: figyeljen oda a pizza- és a tésztafélék szénhidráttartalmára, s óvakodjon a tejszínes és sajtos mártásoktól és töltelékektől. Szerencsére az olasz konyha alapjában véve egész­ségesnek mondható. A nagy saláták és az antipastók segítenek egy-két adag zöld­séget hozzáadni az ételekhez, s a jobb olasz éttermekben gyakran halból készült fogások is kaphatók.

Keresse a délolasz ételeket!

Dél-Olaszország az olívaolajról, a friss zöldségek­ről és tengeri finomságokról híres, ráadásul jóval kevesebb vajat, tejszínt és mar­hahúst használnak, mint az északiak. (Ez nem jelenti azt, hogy ne készítenének tésztát és pizzát, csak éppen azokra inkább paradicsomos mártás és zöldséges feltétek kerülnek.)

Hús vagy hal főételként

Az olasz konyhára gondolva elsősorban az olyan, szénhidrátban gazdag fogások jutnak az eszébe, mint a tészták és a pizzák, ezért hajlamos lehet megfeledkezni az ízletes húsételekről. Ha valami igazán finomra vágyik és egészen mást szeretne, mint a vércukorszintet növelő fokhagymás ke­nyér és serpenyős pizza, akkor kóstolja meg a borjúpicattát, a csirke- vagy borjú cacciatorét, illetve a napi halkülönlegességet. A szénhidrátokkal ellentétben a fe­hérjék szinte egyáltalán nem befolyásolják a vércukorszintet, és a kutatások sze­rint hosszabb ideig tartó teltségérzetet adnak, mint a zsírok vagy a szénhidrátok.

Bánjon csínján a tésztával!

Az olasz tészta nem annyira veszedelmes a vércu­korszintre, mint gondolná, mivel durumbúzából készül, amely lassabban emeli a vércukorszintet, mint mondjuk a fehér kenyér vagy a fehér rizs. Persze sok ben­ne a szénhidrát (100 g fehér főtt tészta 17,5 g-ot tartalmaz), ezért nagyon oda kell figyelni az adagokra. Köretként legfeljebb fél csésze (kb. 7 dkg) tésztát fo­gyasszon el, s a főételnek szánt tészta se legyen több egycsészényinél (bár gyak­ran kétszer ekkora adagot hoznak ki).

Aranyszabály: Legalább kétfajta zöldség legyen a pizzán!

Ha zöldséges pizzát rendel, nemcsak a zöld­ségfogyasztását növeli, hanem a húsok helyett alacsonyabb zsír- és energiatartalmú ételt eszik. Válasszon tehát feltétnek spenótot , (ebből 30 g fedezi a napi A-vitamin-szükséglet­nek több mint a felét), kaliforniai paprikát, vöröshagymát és paradicsomszeleteket.Ha maga készíti a pizzát, tegyen rá apróra vágott fokhagymát is: a benne lévő kénvegyü­letek antioxidáns hatásúak, és a fokhagymának enyhe koleszterinszint-csökkentő tulajdonsága is ismert.

Paradicsomos, hagymás, fokhagymás, brokkolis spagetti

Felejtse el a tej­színes mártásokban úszó húsokat, és rendeljen az egészségének kifejezetten hasz­nos zöldséges tésztaételt. Indiai kutatók jelentős javulást tapasztaltak olyan sze­mélyek vércukorszintjében, akik naponta legalább 60 g vöröshagymát ettek. Más vizsgálatok szerint a fokhagyma fokozza az inzulintermelést, csökkenti a vércu­korszintet és növeli a „jó” koleszterin szintjét. Kimutatták, hogy a leromlott glükóztoleranciájú emberek szervezetében kevesebb a likopin, mint a nem cukor­betegekében. (A likopin a karotinoidok közé tartozó vegyület, amelyből igen sok található a paradicsomban.)

Szóljon a pincérnek, hogy nem kér olajat a tésztára!

Tá­laláskor gyakran egy kis olívaolajat locsolnak a tésztára, mi­vel így nem tapad össze, és finomabb az íze. Ez evőkanalan­ként mintegy 120 kcal (500 kJ) energiát és 14 g zsírt jelent, tehát jobban jár, ha kihagyja. Rögtön látszik, ha olaj van a tésztán, mert a szokásosnál fényesebb.

Piros mártást, ne fehéret!

Az olasz éttermekben a mártás megfelelő megválasztása a legfontosabb döntés az egészsége szempontjából. Ha jól választ, az étel egészséges lesz, ám ha rosszul, az egész heti energia- és zsírfogyasztási terve felbo­rulhat. A paradicsom – a marinara és puttanesca mártások alapanyaga – kiváló C-vitamin- és likopinforrás. Ha azonban a mártás fehér, mint például a fettuccine Alfredóban, vagy akár rózsaszín, mint a penne a la vodkában, az azt jelenti, hogy fő alapanyaga a tejszín. Egy tányér spagetti paradi­csomszósszal például csak 440 kcal (1835 kJ) energiát és 5 g zsírt tartalmaz (ebből Iga telített zsírsav), viszont egy ugyanekkora adag fettuccine Alfrédo 1130 kcal (4712 kJ) energiát és 83 g zsírt (ebből 51 g a telített zsírsav).

Rendeljen vékony pizzát!

A vastag tésztájú serpenyős pizza helyett vékony tésztájút kérjen, mivel így felére csökkentheti a szénhidrátbevitelt, és 80 kcal (334 kJ) energiával kevesebbet fogyaszt el.

Figyeljen a „pizzaeffektusra”!

A pizzában a sok szénhidrát mellett sok a szén­hidrátok felszívódását lassító zsír is, ezért közismert, hogy csak késleltetetten idé­zi elő a vércukorszint-növekedést. Minden egyes pizzánál más a tészta vastagsá­ga, a pizzaszószban lévő cukor és zsír mennyisége, így egy adott pizzának a vér­cukorszintre gyakorolt hatása csak az étkezés után két órával végzett méréssel állapítható meg. Valószínűleg azt tapasztalja majd, hogy a különböző éttermek pizzái más-más módon hatnak a vércukorszintjére. Az eredmények elemzéséből megállapíthatja, melyikből mennyit ehet.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.