Cukorbetegség tanácsok

Tévézzen okosabban! Ne csak a képernyőre, hanem derékbőségére is figyeljen!

A modern kor technikai vívmányai közül kevés van, amely annyi káros hatást gyakorolt volna az emberek egészségére, mint a televízió. Naponta több órán át a képernyőre meredve, szinte egyetlen izmukat sem mozdítva ülnek, ráadásul a reklámszünetekben édes és sós finomságok fogyasztására buzdítják a népet. Ami­kor legközelebb leül a nappaliban a kanapéra, és megnyomja a távkapcsoló gombját, jussanak eszébe az alábbi tanácsok.

A reklámszünetekben intézzen el egyet-mást!

Tíz perccel kedvenc műsora kezdete előtt találjon ki két, öt perc alatt elvégezhető feladatot, amelyeket a reklámszünetekben megvalósít. Ilyen lehet például a nappali reluxáinak leporolása, az újságok és magazinok kiválogatása, a növények megöntözése vagy a mosott ruha kiteregetése. Készítse elő a kigondolt teendőkhöz szükséges dolgokat, hogy a film szünetében kéznél legyenek. Miközben ezeket a kis feladatokat végzi, föl-le mozog a lakásban, és a munka eltereli a figyelmét az ínycsiklandó, de egész­ségtelen falatokról.

Dugja el a távkapcsolót!

Talán már nem is emlékszik, de volt olyan időszak, amikor a tévéknek még nem volt távkapcsolójuk. A csatornaváltáshoz vagy a hangerő beállításához bizony fel kellett állni, és oda kellett menni a készülékhez. Fia kiveszi az elemeket a távirányítóból, majd egy fiókba rejti, akkor időnként kénytelen lesz felállni és megtenni néhány lépést. Ha pedig már felállt, akkor ta­lán eszébe jut valami más időtöltés.

Vessen véget a tévé előtti vacsorázásnak!

Szokjon le arról, hogy tálcára téve beviszi a vacsorát a nappaliba és a tévé előtt fogyasztja el. Kutatók megállapí­tották, hogy minél többet tévéznek az emberek evés közben, annál kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A szakemberek feltevése szerint ennek az az oka, hogy a tévé általában meglehetősen egészségtelen ételeket népszerűsít, s ez spontán étkezési döntésekre készteti a nézőket.

Aranyszabály: Tévézés közben is mozogjon!

Használja ki a képernyő előtt töltött időt egy kis mozgásra – még ha nem is túl intenzívre. Vegye elő a gumiexpandert vagy gumiszalagot, és végezzen egyszerű erősítő gyakorlatokat, vagy használja a szobakerékpárt, illetve a futógépet, de még a mosott ruha hajtogatása is hasznosabb teste (és a háztar­tás) számára, mint ha csak ülne a fotelban.

Tartsa a nasikat minél távolabb a kanapétól!

Ha a chipset, a kekszet és az egyéb nyalánkságokat egy a tévé közelében lévő szekrényben tartja, akkor szinte gondolko­zás nélkül előveszi őket, és már falatozhat is. Ha viszont a kamra leghátsó zugába rejti valamennyit, akkor legalább fel kell állnia, ha enni akar belőlük – s útközben a pulton lévő gyümölcsöstál mellett elhaladva talán az is eszébe jut, hogy egy alma jobb választás lenne.

Sütőben sült chips

Ha nem bírja ki, hogy kedvenc késő esti műsora alatt ne rágcsáljon el egy maréknyi sós chipset, akkor legalább térjen át a sütőben sült változatra. Míg egy adag hagyományos chipsben 150 kcal (625 kJ) energia és 10 g zsír van, a sütőben elkészített változat csak 110 kcal (459 kJ) energiát és 1,5 g zsírt tartalmaz. Ráadásul nem is csak burgonyachipsből kapható ilyen „kemencés” változat, hanem például tortillából és más finomságokból is. Még jobb, ha zöldségchipset választ. Arra viszont ügyeljen, hogy ne fogyasszon többet belőlük, mint amennyit az olaj­ban sült változatból enne.

Próbálja ki: Kevesebb tévézés.

Az eredmény: Csökken a testsúly.

A bizonyíték: Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kutatói több mint 90000 felnőtt televíziózási és táplálkozási szokásait vizsgálták. A naponta 1 óránál kevesebbet tévézők átlagosan napi 1896 kcal (7906kJ) energiát fogyasztottak el, míg a képernyő előtt napi két óránál többet töltők esetében ugyanaz az adat 2033 kcal (8478kJ) energia volt. Ráadásul a második csoportba tartozó férfiak körében 22 százalékkal, a nőknél pedig 36 százalékkal gyakoribb volt a túlsúlyosság, illetve nagyobb volt az elhízás veszélye. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a túl sok televíziózás vagy videózás az egyébként fizikai tevékenységgel töltött időből vész el. Emellett az emberek hajlamosak több, magas energiatartalmú nasit elrágcsálni, miközben a képernyőt bámulják.

Mosson fogat vacsora után!

Számos sikeres fogyókú­rázó állítja, hogy a súlycsökkentésben a fogmosás volt az egyik titkos fegyvere. Az esti étkezés után mossa meg ala­posan a fogát egy finom, mentolos fogkrémmel – így ki­sebb a valószínűsége annak, hogy tévézés közben kedve támad jégkrémet kanalazgatni vagy mogyorót ropogtatni.

Foglalja el a kezét!

Néha csak azért gyújt rá vagy kezd hizlaló csemegéket csi­pegetni, mert nem tud mit kezdeni a kezével. Tévézés közben foglalja le a tétlen kezeket kötéssel, hímzéssel vagy gyöngyfűzéssel. Minél szórakoztatóbb elfoglalt­ságot talál, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy valami csemegéért nyúl, hiszen nem lenne jó összekenni a készülő remekművet.

Tévézzen kevesebbet!

A kutatók megállapították, hogy minél többet nézik az emberek a tévét, annál többet esznek. Ha szeretne elhagyni étrendjéből néhány csokis kekszet, az egyik legegyszerűbb módszer az, ha esténként előre átnézi a tévéújságot, és kiválaszt egy olyan műsort, amelyet egyébként megnézett volna. Helyette sétáljon egyet, dobáljon kavicsokat a folyóba, vagy hívja fel egy barát­ját, akiről hónapok óta nem hallott. A testmozgás és a társas kapcsolatok ápolása sokkal jobb hatással lesz önre, mint egy krimi a tévében – nem is beszélve a közben elfogyasztott kalóriákról.

Új ízek: Ropogós sajtchips

Ha okvetlenül enni kell valamit a tévé előtt, akkor az alábbi finomságot érdemes kipróbálni. Jó ízű és ropogós, de fogyasztása nem jár együtt olyan bűntudattal, amilyet a kekszek vagy chipsek majszolása okozna.

Vágjunk fel két darab 20 cm-es teljes kiőrlésű lisztből készült tortillát 8-8 cikkre. Kis tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, 1 gerezd apróra vágott fokhagymát és 1/2 kiskanál szárított bazsalikomot. Kenjük meg a cikkeket a keverékkel, majd egyenletesen szórjuk be őket 2 dkg reszelt parmezán sajttal. Teflonbevonatú tepsibe téve süssük a sütőben 180 °C-on 8-9 percig.

Vidám pillanatok

A vacsora utáni tévézéskor dráma helyett válasszon inkább vígjátékot. Japán kutatók érdekes felfedezésre jutottak: azoknak a cukorbetegek­nek, akik közvetlenül étkezés után egy ideig jókat nevettek a tévé előtt, alacsonyabb volt a vércukorszintjük, mint az akciófilmet néző társaiké.

Zsonglőrködés a képernyő előtt

Tegyen három zsonglőrlabdát egy fiókba a tévé közelében. Kapcsolja be a híradót, álljon fel, és gyakorolja a labdák dobá-lását a műsor alatt. A következő vendégség alkalmával azután elkápráztathatja a barátait, ráadásul a bolondozással óránként 270 kcal (1126 kJ) energiát éget­het el. Zsonglőrlabdák a játékboltokban kaphatók, de bármely más, kézben jól elférő labda is megfelel, csak ne tegyenek kárt a padlóban vagy a bútorokban, ha leejti őket.

Dugjon gumiszalagot a fotel alá!

A sportboltokban kapható rugalmas, széles gumiszalagokkal nagyszerűen megmozgathatja szinte bármely testrészét, még a fotelban ülve, tévézés közben is. Kösse a szalag egyik végét a kanapé lábához, a másikat pedig a bokájához, majd nyújtsa ki előre a lábát. 8-12 ismétlés után váltson lábat.

Nézzen fitneszműsort!

Ha már tévét néz, miért ne nézne olyasmit is, amiből például ötleteket meríthet azzal kapcsolatban, hogyan kell lefogyni. Rengeteg életmód-tanácsadó műsor létezik. Ne szegje kedvét, hogy a gyakorlatokat bemutató emberek általában kitűnő alakkal rendelkeznek, mert valószínűleg ők is odafigyelnek a táplálkozásra. Még jobb, ha vesz egy edzésprogram-videót vagy DVD-t, és azt nézi. A választék igen széles (aerobik, Pilates, jóga, tajcsi, nyúj­tás, hastánc stb.), s szinte minden edzettségi szinthez kínálnak megfelelő prog­ramot – még olyat is, amelyet idős emberek ülve végezhetnek.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.