Cukorbetegség tanácsok

Egészséges étkezés cukorbetegen, a családdal együtt!

Ha a párjával eddig gyakran hatalmas adag húsokat ettek vacsorára, vagy heten­te többször is jártak gyorsétterembe, akkor mostantól legalább az egyikük kény­telen lesz változtatni szokásain. Családtagjainak az első pillanattól kezdve tisz­tában kell lenniük azzal, hogy ön komolyan veszi az újfajta étrendet és a szerint kíván táplálkozni. Ebben az esetben pedig miért ne csatlakoznának önhöz? Ne feledje, az új szokások – a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás – min­denkinek jót tesznek.

Étkezzen együtt a család!

Szakértők szerint a családtagok számára óriási ér­zelmi feltöltődést jelent, ha rendszeresen együtt étkeznek: jobb a családon belü­li kommunikáció, egészségesebben táplálkoznak, és a gyerekek viselkedésén is meglátszik a kedvező hatás. Mindezek eredményeként az ön otthonában is ke­vesebb lesz a stressz és nagyobb a harmónia.

Kezdje a bevásárlással!

Ha korábban nem ön vásárolt, mostantól kísérje el a párját a boltba, s gondoskodjon arról, hogy a bevásárlókocsiba olyan termékek kerüljenek, amelyeket szeret és amelyek jól beilleszthetők az étrendjébe. így na­gyobb a valószínűsége annak, hogy az otthon készülő ételek ízlenek majd önnek és segítenek fogyási és vércukorszint-szabályozási céljai elérésében is. Emellett valószínűleg kevesebb vita lesz arról, hogy mi legyen a menü.

Ne száműzze a rágósakat, csak az adagokat csökkentse!

Ha nem ön vásá­rol be a család számára, úgy érezheti, nem sok beleszólása van abba, hogy ke­rüljenek-e csábító – de egészségtelen – ételek a kamrába. Ugyanakkor persze valószínűleg nem szívesen büntetné az egész családot azzal, hogy teljesen szám­űzi otthonukból ezeket a termékeket. Szerencsére létezik arany középút: kérje meg a bevásárlásokat intéző családtagot, hogy kisebb kiszerelésben vásároljon ezekből a finomságokból, például ha családi ebéd van, csak néhány szelet tortát vegyen, ne egy egészet. Nyári estékhez vegyen kis dobozos jégkrémet, a kerti partihoz pedig kis zacskó chipset. így még ha elcsábul is, akkor sem tud óriási adagokat magába tömni belőlük.

Receptgyűjtemény egészséges ételekkel? Vonja be a családját is a gyűjtésbe!

Kérje meg a családtagokat, hogy böngésszék át a szakács­könyveket, a konyhaművészettel foglalkozó magazinokat és az internetet egész­séges és finomnak tűnő receptek után kutatva. Próbálják is ki őket, és ami való­ban ízlik, annak a receptjét őrizzék meg. Tanítsa meg a többieknek is, hogyan kell elkészíteni legalább néhány, általuk kiválasztott fogást, hogy ne mindig csak egy szakács tevékenykedjen a konyhában. Minél inkább bevonja családtagjait a főzésbe, és ők minél büszkébbek a „műveikre”, annál szórakoztatóbbá válik az egészséges táplálkozás mindannyiuk számára.

A kevésbé egészséges főételek mellé tálaljon fel sok zöldséget!

Amikor a vacsora főfogása nem illik bele a diétás étrendbe, tegyen köretként nagy tál nyers vagy párolt zöldséget az asztalra. A főételből csak keveset vegyen, a zöldségből viszont dupla adagot. A család többi tagja ilyenkor valószínűleg nem fordít túl nagy gondot az egészséges táplálkozásra, de ez természetes. Ha ilyenkor rugal­masságot tanúsít, hosszú távon mindenki elégedett lesz az otthoni ételekkel.

Komposztáljon!

Sok családban érvényes a „tiszta tányér” szabály, azaz mindent meg kell enni az utolsó grammig. Enyhítsen a szabályon hiszen a növényi eredetű maradékok, valamint a zöldségek és a gyümölcsök előkészítésekor keletkező hul­ladékok komposztálhatók. Kevesebbet fog enni, mégsem vész kárba a maradék.

Van megoldás akkor is, ha változnak a programok!

Ha például az unokája délben lép fel klarinétszólójá­val a zeneiskolai hangversenyen, éppen akkor, amikor önnek ebédelni kellene, akkor nyugodtan csomagolja be az ebédjét egy hűtőtasakba. A szendvics felét odafelé menet fogyassza el, a maradékot pedig rögtön a műsor után.

Új ízek: Pirított tőkehal fűszeres paradicsommártásban

Sokan nem kedvelik a halat, ám ez a finom, tőkehalból készült étel szinte mindenkinek ízlik.

  • 4 darab 12 dkg-os (2,5 cm vastag) tőkehalfilé
  • só és bors
  • 2 kis kanál extraszűz olívaolaj
  • 1 közepes fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz (egyenként 400 g-os) olaszos fűszerezésű konzerv, darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál balzsamecet vagy fél dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál friss bazsalikom, apróra vágva
  • 2 kiskanál friss oregánó, apróra vágva
Sózzuk és borsozzuk meg kissé a halfiléket. Közepes hőfokon forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Dobjuk bele a halat, és nagyjából 8-10 perc alatt pirítsuk a szeletek mindkét oldalát világosbarnára. Vegyük ki a halat a serpenyőből, és tegyük bele a hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk őket 2 percig, majd adjuk hozzá a konzervparadicsomot és a para­dicsompürét, s forraljuk fel. Állítsuk alacsonyabbra a hőfokot, és adjuk hozzá a keverékhez a balzsamecetet vagy a vörösbort. Főzzük alacsony hőfokon 20 percig. Adjuk hozzá a ba­zsalikomot és az oregánót. Főzzük még 3 percig. A halat a mártással leöntve tálaljuk.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.