Cukorbetegség tanácsok

Ismerd meg a bevált fogyókúra 10 titkát

A 2-es típusú cukorbetegséggel élők többsége állandó küzdelmet vív a súlyával. Az is előfordul sajnos, hogy orvosától nem kap használható tanácsokat a súly­feleslegtől való megszabadulás mikéntjére vonatkozóan. Pedig a fogyás valószí­nűleg megkönnyítheti a vércukorszint szabályozását, s csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Jelentős súlytól való megszabadulás azt is eredményez­heti, hogy csökkenthető egyes gyógyszerek adagja, sőt az orvos le is állíthatja azok szedését. S mi a legjobb módszer a súlyfelesleg leadására? Óvakodjon az agyonreklámozott csodaszerektől és diétáktól, s maradjon meg a régi, jól bevált stratégiáknál.

1. Tűzzön ki mérsékelt, elérhető fogyási célokat!

Az Indianai Egyetem kutatói megállapították, hogy a legtöbben úgy vélik, 20-40 kg-ot kell leadniuk ahhoz, hogy a fogyás terén „sikeresek” legyenek, és ez a meggyőződés már eleve kudarc­ra ítéli őket. Sokkal jobb, ha kezdetnek ésszerű célt tűz ki, például 4-5 kg-os fogyást. Már az ilyen, mérsékelt fogyás is kedvező hatással van a cukorbetegségre, és ha sikerül elérnie ezt a célt, utána jóval magabiztosabban vághat bele a következő 4-5 kg leadásába.

2. Számolja ki testtömegindexét saját maga!

Számolja ki a testtömegindexét (TTI)! Könnyen megál­lapíthatja, hogy testsúlya alapján normálisnak, túlsúlyos­nak vagy elhízottnak minősül-e: nézzen meg egy TTI táblázatot, vagy keressen az interneten egy TTI-kalkulátort. Ha a kapott érték 25 alatt van, a súlya normálisnak számít. A 25 és 30 közötti TTI már túlsúlyos­ságnak tekintendő, a 30 és 40 közötti eredmény elhízást, a 40 feletti súlyos elhízást jelez.

3. Keressen fogyótársat, hiszen a társaság nagyobb motivációt és kitartást ad!

A közösen végzett fogyókúra ered­ményesebb lehet. Erre a megállapításra jutott a Brown Egyetem néhány kutatója, akik 109 fogyókúrázó személyt figyeltek meg. Az eredmény azt bizonyította, hogy azok, akik erősen motivált társsal dolgoztak együtt a fogyáson, csaknem kétszer akkora súlytól szabadultak meg, mint a magányosan küszködők. További előnyt jelent, ha a társ közel lakik, s maximum 10-20 perces sétával elérheti. Mondja el néhány szomszédjának, hogy fogyni szeretne. Elég jó esély van arra, hogy lesz olyan, aki szívesen csatla­kozik önhöz.

Az új szokás: Adjon le 4-6 kg-ot!

Az eredmény: Nagyobb esélye lesz a cukorbetegség elkerülésére, illetve a szövődmények kialakulásának meg­akadályozására.

A bizonyíték: A Cukorbetegség-megelőzési Programnak nevezett nagyszabású, az Egyesült Államokban végzett vizsgálat során prediabeteses személyektől azt kérték, hogy diétázással és testmozgással adják le testsúlyuk 7 százalékát (egy 70 kilós embernél ez 4,9 kg-ot jelent), majd őrizzék is meg ezt a kisebb súlyt a vizsgálat három éve alatt.

Ennek hatására a résztvevőknél 58 százalék­kal csökkent a 2-es típusú cukorbeteg­ség kialakulásának kockázata. Az élet­módbeli változtatások különösen hatékonynak bizonyultak a 60 éves és ennél idősebb személyeknél: náluk 71 százalékos volt a kockázat csökke­nése. Már kialakult cukorbetegség esetén 5-7 százaléknyi súly leadása javíthatja a szervezet inzulinérzékeny­ségét, ami mérsékli a vércukorszintet. Csökkenhet emellett a vérnyomás és a koleszterinszint is.

4. Lépjen be egy fogyiklubba!

A New York-i Columbia Egyetem kutatói 413 túl­súlyos és elhízott személyt vizsgáltak, két csoportra osztva. Az egyik csoport tag­jai hetente kétszer találkoztak egy táplálkozási szakértővel, de egyébként egyedül fogyókúráztak egy önsegítő program alapján, a másik csoportba soroltak viszont egy fogyókúrás klub tagjaiként igyekeztek megszabadulni kilóiktól.

Vizsgálati eredmény: A vizsgálat két éve alatt a klubba járók többet fogytak az egyedül próbálkozóknál.

Nem fel­tétlenül kell azonban pénzt kiadni, súlykontroll programokat, fogyókúrás csopor­tokat közösségi központokban vagy egészségmegőrző kampányok keretében is találhat.

5.: A kalóriacsökkentés és a megfelelő reggeli mellett mozogjon is!

Könnyebben fogynak és az elért súlyt sikeresebben tartják meg azok, akik az energiabevitel csökkentése mellett testmozgást is végeznek. Elég naponta 250-nel több kcal (1042 kJ) energiát el­égetni, például 45 perc tempós séta elég, hogy egy év alatt csaknem 12 kg-tól szabaduljon meg, feltéve persze, hogy nem eszik többet, mint addig.

A rostok tartós teltségérzetet adnak, s viszonylag sokat fogyaszt­hat belőlük, ha reggelire olyan gabonapelyhet eszik, amelyben adagonként leg­alább 5 g rost van. A reggeli azonban nem csak a rost miatt fontos. A vizsgála­tok szerint, aki reggelizik, az később, a nap folyamán kevesebbet eszik, s a teljes napi energiafogyasztása is alacsonyabb.

6. Törekedjen a lassú fogyásra!

Már néhány apró változtatás, amelyet bevezet étkezési és mozgási szokásaiba, elég lehet ahhoz, hogy hetente fél kilót vagy ha­vonta egy kilót fogyjon. Ne hagyja, hogy a divatos diéták hirdetései félrevezes­sék, s ne higgyen az olyan „csodafogyókúrákban”, amelyek két hónap alatt 40-50 kilós súlycsökkenést ígérnek. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy az e prog­ramok segítségével fogyó személyek öt éven belül a leadott kilók nagy részét vagy egészét visszahízzák.

Sokkal jobban jár, ha megtanulja azokat az életmód­beli változtatásokat, amelyek segítségével tartósan megszabadulhat a kilóktól, még akkor is, ha ez lassúbb ütemű fogyást jelent. Ráadásul azok a gyors diéták, amelyek teljesen megfosztják a szervezetet az alapvető tápanyagoktól, igen ve­szélyesek lehetnek.

Fontos: Szinte mindenkinek útmutatásra van szüksége, ezért folyama­tosan kérje orvosa vagy dietetikusa segítségét.

A TTI kiszámítása nagyon egyszerű!

Az ak­tuális testsúlyt (kg) el kell osztani a méter­ben megadott testmagasság négyzetével. Például egy 70 kg-os és 170 cm magas ember TTI-je 24,22 (1,7×1,7 = 2,89; és 70 : 2,89 = 24,22).

7.: Mit ajánl a dietetikus?

Az általa ajánlott diéta talán nem is tűnik fogyókúrás programnak, különösen, ha beleveszi néhány kedvenc ételét is. A dietetikus se­gít ésszerű kalóriacélokat kitűzni, s közben arra is figyel, hogy kellő mennyiség­ben jusson hozzá mindazon vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, amelyekre cukorbetegsége karbantartásához szüksége van.

Új ízek: Reggeli rétegelt krémes

Aki a napot finom, egészséges reggelivel szeretne kezdeni, annak ez az édes és ropogós krém pontosan megfelel.

Adjunk ½ kiskanál édesítőt és 2 kiskanál narancslevet 7 dkg áfonyához, és hagyjuk állni 15 percig. Egy magas pohárban rétegezzünk egymásra 4 evőkanál zsírmentes joghurtot (amelyről leöntjük a levét, ha van), 1/2 kiskanál enyhén megőrölt lenmagot és az áfonya negyedét. Addig rakjuk egymásra a rétegeket, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.

8. Az ételnapló vezetése során jegyezze fel hangulatát is!

Írjon fel mindent, amit megeszik és megiszik, még ha csak vízről, egy falatka jégkrémről vagy egy szem leheletfrissítő cukorkáról van is szó. A bejegyzésnek tartalmaznia kell az időpontot, az elfogyasztott adagok számát és nagyságát, a bevitt energiamennyiséget (ebben segíthet egy egyszerű kalóriatáb­lázat), és azt is tüntesse fel, milyen volt a hangulata az étkezések során, és milyen események történtek közvetlenül előtte.

Az ételnapló tartalma sokakat meglep, mivel úgy esznek ezt-azt, hogy nem tudatosul bennük. Nézze át a naplót dietetikussal, aki segít azonosítani azokat a helyzeteket vagy érzelmeket, amelyek túl sok evésre késztették. Az ételnapló a cukorbetegség kezelésében is nagyon hasznos le­het, mivel segít felidézni, mitől szökött magasra a vércukorszintje.

9. Szedjen kalciumot!

A fogyás csonttömegvesztést is okozhat, így nőknek java­solt naponta kétszer 500-600 mg kalcium szedése. Olyan étrend kiegészítőt vá­lasszon, amely a kalcium mellett D-vitamint is tartalmaz.

10. A műtét csak az utolsó megoldás legyen!

Az úgynevezett gyomorszűkítő műtétek olykor kedvezően hatnak a cukorbetegségre, s lényegében meg is szün­tethetik az állapotot. Nagy műtétről van szó, amely kockázatos, a betegek 1 szá­zaléka belehal az operációba. A súlycsökkentő műtéteket általában csak súlyosan elhízott személyeknek ajánlják (40 feletti testtömegindex esetén, de cukorbetegek­nél már a 35 feletti TTI is elegendő ok lehet), és nekik is csak akkor, ha másként nem tudnak lefogyni.

A műtéten átesőknek alapvető életmódbeli változtatásokat is vállalniuk kell: csak kis adag ételt lesznek képesek egyszerre elfogyasztani, étrend kiegészítőket kell szedniük és gyakran kell orvosi vizsgálatra járniuk

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.