Egészségügyi kérdezz-felelek

Fogyás

Honnan tudhatom, hogy lassú-e az anyagcserém?

A tapasztalatokra támaszkodva és némi őszinteséggel könnyen eldöntheti, hogy az anyagcseréje általában véve lassú, gyors vagy közepes. Ha többet eszik, mint bárki a környezetében, mégsem hízik soha egy dekát sem, az anyagcseréje gyors. Ha az étel látványától is felugrik pár kiló, az anyagcseréje lassú. A legtöbben valahol a kettő között helyezkednek el. Kulcsfontosságú, hogy ne csapja be önmagát: a legtöbben túlbecsülik az elégetett kalóriák számát, és alulértékelik az elfogyasztott energia mennyiségét. Az alapanyagcsere (BMR), vagyis a nyugalmi állapotban elégetett kalóriák értéke mindenkinél más.

Ezt a mutatót, mely a naponta elhasznált energia 65 százalékát jelenti, nagyban meghatározzák a gének, de befolyásolja a testösszetétel is. Minél nagyobb például az izomtömeg aránya, annál gyorsabb az anyagcsere. De bármilyen is az anyagcseréje, heti kéthárom izomépítő hatású erőnléti edzéssel és kevesebb kalória fogyasztásával kordában tarthatja a testsúlyát.

Ha az elmúlt években azt vette észre, hogy nem eszik többet, mint korábban, mégis gyarapodik a súlya, ez lehet természetes, a korral járó izomtömeg csökkenés okozta anyagcsere lassulás következménye. A harmincas évek közepétől az anyagcsere tízévenként 5 százalékkal lassul az izomveszteség miatt. Ráadásul a menopauza után a nők szervezete 30 százalékkal kevesebb zsírt éget el, mint előtte, ami tovább lassítja az anyagcserét. Ha azonban ön nemcsak hízik, hanem például bőrszárazság, székrekedés, túlzott érzékenység a hidegre és más hasonló problémák is fellépnek, ellenőriztesse a pajzsmirigyműködését. Pajzsmirigy alulműködés esetén ugyanis a normálisnál kevesebb kalóriát éget el a szervezet.

Melyik a legjobb fogyókúra?

Az, amelyik mellett ki tud tartani, emellett egészséges és még fogyaszt is. Amikor egy jelentős, 2 évig tartó vizsgálat során 811 túlsúlyos nő és férfi négy közül választva kipróbált egy egészséges, kalóriacsökkentett étrendet, 6 hónap alatt mindannyian átlagosan 6 kilogrammot adtak le, majd 2 éven keresztül megtartották elért súlyukat.

A választható táplálkozási programok között egy alacsony zsírtartalmú, egy alacsony szénhidráttartalmú, egy magas szénhidráttartalmú és egy magas fehérjetartalmú volt, de mindegyik megegyezett két dologban: mérsékelten csökkentették a kalória bevitelt. Egyik csoport sem evett naponta 1200 kalóriánál kevesebbet, és egészséges élelmiszerekből állították össze az étrendjüket, sok gyümölccsel, zöldséggel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, rostokkal és kevés, az artériák beszűküléséhez vezető telített zsírsavval.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.