Cukorbetegség tanácsok

10 hasznos tanács a dohányzásról való leszokáshoz

A rendszere­sen mozgó dohányo­soknak könnyebb a leszokás.

Íme, egy megdöbbentő statisztika: azon cukorbetegséggel élőknek, akiknek am­putálni kellett a lábát, csaknem 90 százaléka dohányos volt. Ha tehát ön is azok közé tartozik, akik cukorbetegek és dohányoznak, haladéktalanul szokjon le! Ese­tében úgyis nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, így sem­mi szükség a cigaretta okozta további károsodásra.

A dohányzás beszűkíti az ere­ket, ami a szívet is megterheli, emellett impotenciához és olyan elváltozásokhoz vezethet, amelyek miatt a lábfej amputációjára kerül sor. A cukorbetegség miatt már amúgy is nagyobb a vese-, az idegi és a szemkárosodás kockázata, s a do­hányzás mindhármat tovább növeli.

Döntse el, miért is akar leszokni!

A dohányosok mintegy 70 százaléka állítja, hogy le akar szokni. Csakhogy a dohány függőséget okoz, s emiatt a leszokás a legtöbb ember számára egyáltalán nem könnyű. Ha a jobb egészség nem nyújt kellő motivációt, akkor szerettei kedvéért kell leszoknia. Gondolkozzon el, kit lenne fájó itt hagyni, és kinek hiányozna, ha tíz évvel idő előtt vagy még hama­rább meghalna. Szokjon le az ő kedvükért.

Nyerjen motivációt unokája fényképét látván!

Szeretne ott lenni unokája esküvőjén, mondjuk 20 év múlva? Akkor az ő mosolygó arca nézzen önre a hűtőszekrény­ről. Úgy tervezi, hogy nyugdíjas korában vesz egy lakóautót, s párjával a világot járják majd? Egy autós magazinból vágja ki egy mutatós lakókocsi fotóját, és ra­gassza ki olyan helyre, ahol mindig szem előtt van.

Mikor és miért gyújt rá?

Vezessen listát azokról az időpontokról és helyzetek­ről, amikor és amelyekben a leggyakrabban rágyújt. Ha sikerül kideríteni, mikor van a legnagyobb „szüksége” cigarettára, az abban is segít, hogy kitalálja, mit te­het ilyenkor rágyújtás helyett. Fia például a kezét kell lekötni valamivel telefoná­lás közben, játszadozzon inkább egy tollal vagy egy papírnehezékkel. Fia a reg­geli kávé mellé gyújt rá, akkor szokjon át a teázásra. Ha pedig munka közben esne jól egy kis cigarettaszünet, tegyen inkább egy gyors sétát a ház körül.

Mozogjon rendszeresen!

A testmozgás is segíthet a dohányzásról való leszo­kásban, mivel csökkenti a stressz hormonok szintjét, és így kevésbé érez készte­tést a rágyújtásra, emellett az agyban olyan vegyületek keletkeznek, amelyek jó közérzetet okoznak, és így segítenek a nikotinelvonás kellemetlen tüneteinek eny­hítésében.

Kutatási eredmény: A Gallup Intézet egy felmérése szerint a rendszeres testmozgást végző dohányosok kétszer nagyobb valószínűséggel képesek leszokni szenvedélyükről, mint keveset mozgó társaik.

A mindennapos testmozgás abban is segíthet, hogy elkerülje a leszokással általában együtt járó s oly sokak által rettegett 2-5 kg-os testsúly gyarapodást.

Mondja el mindenkinek, hogy le akar szokni!

Ha a család, a barátai és a mun­katársai mind tudják, hogy megpróbál leszokni a dohányzásról, akkor ők is bá­torítják és kerülik, hogy kísértésnek tegyék ki. Ráadásul ha tudja, hogy mindenki tisztában van az elhatározásával, kevésbé meri megkockáztatni, hogy titokban el­vonul rágyújtani.

Időzítse a leszokást stresszmentes időre!

Válasszon ki egy napot a közeli jövőben, amikor nem szá­mít túl sok stresszre. Ha a lánya három hét múlva férjhez megy, ha költözik, ál­lást változtat, vagy nagy vendégséget rendez, akkor tolja a határidőt későbbre, nyugalmasabb időkre. Minél nagyobb a stressz, annál jobban vágyik a cigaret­tára (és annál erősebbek lesznek az elvonási tünetek).

Válassza ki az önnek legmegfelelőbb leszokási módszert!

Ha csak afféle ko­cadohányos, akkor talán képes lesz arra, hogy egyszerűen abbahagyja a cigarettázást. Az erős dohányosoknak azonban fokozatosan kell leszokniuk a nikotin­ról tapaszok, rágógumi, orrspray vagy inhalátor segítségével. (Ezek egy része vény nélkül is kapható, másokat csak az orvos írhat fel.) Ha bízik az alternatív kezelésekben, megpróbálkozhat a hipnózissal és az akupunktúrával is.

Tapasz használatakor nagyon figyeljen oda a vércukorszintjére!

A nikotin­tapaszok megnövelhetik a vér glükózszintjét, ezért használatuk idején tanácsos a megszokottnál gyakrabban mérni, hogy lássa, nem tapasztalható-e ilyen hatás. Soha ne gyújtson rá, ha tapaszt használ: a nikotin nagyobb dózisban erős méreg, s a tapasz és a cigaretta együtt halálos is lehet.

Kérdezze meg orvosát, melyik leszokást segítő gyógyszer felel meg önnek!

Vannak olyan, vényre kapható gyógyszerek, amelyek segítenek a dohányzásról való leszokásban. A varenidintartalmú szer csökkenti a nikotin adta kellemes ér­zést, és enyhíti az elvonási

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.