Cukorbetegség

Étrend- és táplálékkiegészítők 1-es típusú diabéteszeseknek és inzulint szedőknek

Akinek 1-es típusú, inzulinfüggő diabétesze, vagy 2-es típusú diabétesze van, de jelenleg inzulint szed, annak fokozatosabban kell bevezetnie a teljes antidiabetikus diétát és az étrend-kiegészítők szedését. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék a hipoglikémiát, és legyen idejük az inzulinadagolás módosítására. Ha valaki már ráállt a diétára és az étrendkiegészítők programjára, az joggal remélheti, hogy már jobban kézben tudja tartani a vércukorszintjét, habár az l-es típusú diabétesszel küzdőknek még ekkor is szükségük lesz inzulininjekciókra, még ha kisebb dózisban is.

Étrend- és táplálékkiegészítők
Étrend- és táplálékkiegészítők

FONTOS! Mielőtt hozzákezdene:

Vigyázat! Mielőtt valaki elkezdené a diétát, tájékoztassa orvosát arról, hogy szigorú alacsony GL diétába fog, és közben is tartsa vele a kapcsolatot, hogy változtatni tudjon a gyógyszer vagy az inzulin adagolásán. Minden változtatásnak az orvos jóváhagyásával kell történnie – ne változtasson a gyógyszeradagoláson a tájékoztatása nélkül!

Elképzelhető, hogy orvosa szkeptikus lesz az elérhető csökkenés mértékét illetően, ettől függetlenül fontos kérni az iránymutatását és támogatását, miközben kézbe veszi az egészsége és a vércukorszintje fölötti irányítást.

Az első hét

A legkritikusabb időszak a vacsorától reggeliig tartó hosszú idő. Az első hétre azt javaslom, hogy a szokásos vacsoránkat költsük el. További javaslat, hogy az első héten ne fogyasszunk semmilyen szuperrostot vagy étrend-kiegészítőt.

A glükózszint nyomon követése

A glükózszintet délben és este 6-kor kell megmérni. A cél a stabil glükózszint elérése (5 és 5,7 mmol/l között), és ehhez kell igazítani az inzulindózist, mielőtt továbblépnénk a következő szakaszra. Ha ezt nem tudjuk az első héten elérni, akkor addig folytassuk ezt a stratégiát, amíg nem sikerül.

Az orvosunknak és nekünk is segíteni fog, ha feljegyezzük a változásokat. Ezt megtehetjük úgy, hogy papíron vagy Word dokumentumban (esetleg a Google dokumentumok segítségével, egy táblázatot hozunk létre.)

A vezetett táblázatban ilyen oszlopok  legyenek:

  • Dátum
  • Időpont
  • Vérglükózszint
  • A befecskendezett inzulin típusa és mennyisége
  • Étkezés ideje
  • Az elfogyasztott étel
  • Beszedett étrend-kiegészítők
A táblázatban: Dátum Időpont Vérglükózszint A befecskendezett inzulin típusa és mennyisége Étkezés ideje Az elfogyasztott étel Beszedett étrend-kiegészítők
A táblázatban: Dátum, Időpont, Vérglükózszint, A befecskendezett inzulin típusa és mennyisége, Étkezés ideje, Az elfogyasztott étel Beszedett étrend-kiegészítők

Az orvos felügyelete mellett a gyorshatású inzulin (mint amilyen a Humalog vagy a Novorapid) dózisát ennek megfelelően tudjuk korrigálni: például, ha reggel 8-kor beadunk 10 egységet és a vérglükózszint délben 4 mmol/1, az inzulinadagot tanácsos másnap 8 egységre csökkenteni.

Fontos! A gyorshatású inzulin a vércukorszintet legfeljebb 4 óra hosszat befolyásolja. De az orvos felírhat hosszú hatású inzulint is, amely a vércukorszintre 24 órán keresztül is hathat. Általában ezt valószínűleg 20%-kal csökkenteni kell, de ezt is csak orvosi tanácsra szabad megtenni.

A legkényesebb rész az, amikor elkezdjük a teljes alacsony GL diétát úgy, hogy a vacsorát is belevesszük. Ebbe a második szakaszba nem szabad belevágni addig, amíg (a) a vércukorszint nem stabil dél és este 6 óra között; és (b) a hosszú hatású inzulin mennyiségét nem csökkentettük le legalább 20%-kal.

A legtöbb esetben ezt 1-3 hét alatt el lehet érni.

2. hét – étrend-kiegészítők bevezetése

A második héten elkezdhetjük bevezetni az étrend-kiegészítőket. Ha már az étrenddel sikerült stabilizálni a déli és a 6 órai glükózszintet, elkezdhetjük szedni az alapvető kiegészítőket. Ezt legalább 3 nappal a króm szedésének elkezdése előtt meg kell tenni. Majd indítsunk 200 µg-os krómadaggal a reggelihez 1 héten át (fahéjkivonattal vagy anélkül).

Ez az inzulinadagolás további módosítását teheti szükségessé. Ha ismét stabilizálódott a vércukorszint, duplázzuk meg a krómadagot 400 µg-ra, ebből 200-at reggeli közben, 200-at ebédnél vegyünk be. Ekkor valószínűleg ismét igazítani kell az inzulinadagon. Ezután növeljük meg a reggeli krómmennyiséget 400 µg-ra, ebédnél továbbra is 200 µg-ot szedjünk. Módosítsuk az inzulin mennyiségét a szükséges szintre.

Ha már stabil a vércukorszint, megtehetjük az utolsó lépést, és esténként szedhetünk 200 ug krómot, de ekkor már kevesebb hosszú hatású inzulint kell szedni, ezért ezt nem szabad megtenni az orvos útmutatása nélkül. Éjszaka legyen kéznél cukortabletta hipoglikémia esetére.

Valószínűleg a hónap java része el fog telni azzal, hogy megtaláljuk az alacsony GL étrend és a táplálékkiegészítők megfelelő egyensúlyát – a króm kulcsfontosságú ebben, mivel érzékenyebbé tesz az inzulinra.

Fontos a rost!
Fontos a rost!

A szuperrostok bevezetése

Ha már eljutottunk a maximális krómdózisig (600-800 µg), és stabil a vércukorszintünk, elkezdhetünk szedni 5 gramm glükomannánt vagy PGX-et 15 perccel az étkezéseink előtt. Kezdjük a reggelivel, mérjük meg a vérglükózszintet délben, s ennek megfelelően állítsuk be a másnap reggeli inzulin adagot.

Ezután adjunk 5 gramm szuperrostot az ebédhez, mérjük meg az este 6 órai glükózszintet, s ennek megfelelően állítsuk be a másnap déli inzulinadagot. Ha már ezt egy hétig így folytattuk, és stabil a vérglükózszint délben és délután 6-kor, vacsora előtt is együnk 5 gramm szuperrostot. Ekkora már elég jól fogjuk látni, milyen hatással van ez az inzulinszükségletre, és ennek megfelelően kell majd beállítani a gyorshatású és a hosszú hatású inzulin dózisát.

A végső cél

Ha már alacsony GL az étrendünk, beleértve a vacsorát is, amelyhez naponta elfogyaszthatunk egy 5 glikémiás terhelésű desszertet vagy italt, és már elkölthetünk három főétkezést és köztük tízórait, illetve uzsonnát, addigra az inzulinszükségletünk valószínűleg számottevően lecsökken. Akinek 2-es típusú diabétesze van és inzulint szed, 3-9 hónap alatt el kell jutnia addig, hogy már ne legyen szüksége inzulinra. Valószínűleg még mindig szednie kell metformint, amely a legjobb a diabéteszgyógyszerek közül, de akár ez is szükségtelenné válhat.

Aki l-es típusú diabétesszel küzd, az jó eséllyel eléri legalább azt, hogy a jelenlegi inzulinnak csak a felére, vagy sok esetben csak harmadára van szüksége, de teljesen nem hagyhatja majd el az inzulint. De a vércukorszintjét sokkal jobban kézben tudja majd tartani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.