Cukorbetegség

Az cukorbetegség kezelése és megelőzése diétával

Itt az ideje, hogy belekezdjünk az új alacsony GL diétába. A felkészülés egy kicsit olyan, mint az edzés előtti bemelegítés, mert az előkészületekhez 1 hétre van szükség: a hűtőt fel kell tölteni alacsony GL ételekkel, meg kell találni a legjobb alternatív ételeket, italokat és a legközelebbi beszerzési helyet, és hozzá kell szokni néhány új ételhez.

Mielőtt hozzákezdenénk:

FONTOS! Akinek metabolikus szindrómája van, vagy el akarja kerülni a diabéteszt, azonnal belevághat a diétába, azonban, aki 1-es típusú diabétesszel küzd, vagy 2-es típusúval és jelenleg inzulint használ, annak az első hetet a megengedőbb diétával kell kezdenie, hogy elkerülje a túl gyors eredményt, ami azt is okozhatná, hogy a vércukorszint túl alacsonyra zuhan, mert az éppen alkalmazott inzulinadag túl magas. Ez fontos a hipoglikémia elkerüléséhez, különösen éjszaka.

Az első héten, amely során figyelni kell a vércukorszintet, az orvos iránymutatásával igazítani kell az inzulin adagolásán, ezután már rendesen lehet követni az alacsony GL étrendemet, ahogyan ebben a fejezetben bemutatom.

EMLÉKEZTETŐ: A diéta folytatásához elengedhetetlen orvosunk támogatása és szaktudása.

Függőségeink számbavétele

Ha valaki eléggé rászokott a kávéra, teára, csokoládéra, alkoholra és/vagy cigarettára, bizonyosan jobb eredményeket érhet el, ha elhagyja ezeket, vagy legalábbis visszafogja fogyasztásukat. A stimulánsok napi bevitelét meg kell próbálni a felére csökkenteni – a kávét és a teát esetleg helyettesíthetjük természetes koffeinmentes gyógynövényteákkal, vagy például a csokoládészelet helyett megehetünk egy darab gyümölcsöt.

Az első 2 hét napi 40 GL-lel

Az alacsony GL diéta során elfogyasztott szénhidrátok értéke összesen nem lehet több napi 40 GL-nél az első 2 hétben, hogy megadjuk a kezdő lökést. Ez azt jelenti, hogy nem fogyaszthatunk desszertet, alkoholt, sem gyümölcslevet.

A harmadik héttől kezdve további napi 5 GL áll majd rendelkezésünkre italok és desszertek számára – tehát ehetünk majd alacsony GL desszertet, vagy ihatunk hígított gyümölcslevet, egy kis pohár száraz bort vagy röviditalt. Ha valaki ekkor az időszakos koplalás mellett dönt, akkor az egyik napra 40 GL a kvóta (italok és desszertek nélkül), másnap pedig 50 GL.

Lapozzon tovább!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.