Egészségmegőrzés

Rákmegelőző étrend

Íme, néhány rákellenes módszer a legújabb tudományos kutatások alapján.

Több hagymát, almát, bogyós gyümölcsöt, káposztát, brokkolit

E termények telis-tele vannak flavonoidokkal – olyan antioxidáns vegyületekkel, melyek a hasnyálmirigyrák kockázatát 23 százalékkal csökkentik (dohányosok körében egyes vizsgálatok szerint ez az arány 59 százalék).

Zöldség-gyümölcs korlátlanul

Egy másik nagyszabású vizsgálat kimutatta, hogy napi 1 kg gyümölcs és zöldség együttes fogyasztásának hatására számos rákbetegség kockázata 29 százalékkal csökken azokhoz képest, akik naponta legföljebb 30 dkg-nyit ettek ilyesmiből.

Éljen a vörösbor

A kutatók szerint a vörösborban lévő speciális antioxidáns vegyület, a rezveratrol a csersavakkal együtt hatékonyan gátolja a rosszindulatú sejtburjánzást. Ne feledjük azonban: a gyógyhatás kulcsa a mértékletes fogyasztás!

Több tengeri halat

Egy vizsgálat szerint a prosztatarák kialakulásának kockázatát jelentősen csökkentheti az omega-3 zsírsavakban bővelkedő olajos húsú halak-főleg a lazac, hering és makréla – bőséges fogyasztása. A halat nem evő férfiak körében 2-3-szor gyakoribb volt a prosztata rosszindulatú elfajulása, mint azoknál, akik rendszeresen, közepes vagy nagy mennyiségben fogyasztottak ilyen táplálékot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.