Cukorbetegség

Étrendi tanácsok gesztációs diabéteszben

A terhesség alatt felismert cukorbetegség esetén is napi 5-6-szori étkezés szükséges annak függvényében, hogy elegendő-e csak étrendi és életmódbeli intézkedések fo­ganatosítása avagy inzulin adása is szükséges. Az természetes, hogy cukrot és kristályos állapotú cukrot tartal­mazó étel és italok fogyasztása tilos!

Ezen túlmenően, fi­gyelmet kell fordítani a napi összes szénhidrát- és energiabevitelre, valamint az egyes étkezések során alkalmanként fogyasztandó/fogyasztható szénhidrát mennyi­ségre és a szénhidrátfélék összetételére (ún. „lassú” [ga­bonafélék, zöldségek] és a „gyors” felszívódású szénhid­rátokra [gyümölcsök, tejtermékek]).

Melyik napszakban együnk?

Miután az étkezéseket követő vércukor-emelkedés általában a reggeli után a legkifejezettebb, a reggelire fo­gyasztandó szénhidrátok mennyisége terhességben álta­lában kisebb, mint nem terhes állapotban. A napnak e szakában, gyors vércukoremelő hatásánál fogva kerü­lendő a tejtermékek fogyasztása. A reggeli valamivel ala­csonyabb szénhidráttartalma ellensúlyozható a tízórai átlagosnál nagyobb szénhidrát mennyiségével.

Tekintettel arra, hogy a délutáni órákban a vércukor­ emelkedés ismét kifejezettebb, tanácsolható, hogy az ebédet követő délutáni kis étkezés csak gyorsan felszívó­dó szénhidrátot (pl. gyümölcsöt, kefirt, joghurtot) tartal­mazzon. (Ezek vércukoremelő hatása ui. rövidebb tarta­mú.)

Jegyezzük meg! Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a gyümölcs­joghurtok általában cukrozottak, ami cukorbetegek ese­tében kedvezőtlen, valamint hogy ha hozzáadott cukrot nem tartalmazó készítményeket találunk is, a gyümölcs cukortartalma mindenképpen növeli a joghurt szén­hidráttartalmát!

Említettük, hogy terhességben az éhomi vércukor­szint a nem terhes állapotban mérthez képest valamivel alacsonyabb, ezért lefekvés előtt kis mennyiségű, 10-15 gramm szénhidrát fogyasztása (pl. alma, narancs formájában) bátran beiktatható.

Milyen étrendet fontos betartani?

A megfelelő mennyiségű élelmirost-bevitel a cukor­beteg étrendnek általában része. Terhességben ennek még nagyobb a jelentősége, mivel az állapotot gyakran székrekedés kíséri. A megfelelő rosttartalom, a szüksé­ges mértékű bélfalfeszülés biztosításával a bélműködés fenntartásának fontos eleme! A rostbevitel további ked­vező hatása a szénhidrátok felszívódásának lassítása, ami segít az étkezések utáni vércukor-emelkedés mérséklésében.

Nem terhes állapotban a vegyes összetételű, zöldség­féléket és gyümölcsöket elegendő mértékben tartalmazó étrend a szükséges vitaminbevitelt biztosítja. Terhesség­ben azonban a vitaminszükséglet nő. Ez azt jelenti, hogy cukorbeteg terhesek számára is szükséges magzatvédő vitaminkészítmény vagy más vitaminok szedése, a szülészorvos tanácsai szerint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.