Cukorbetegség kérdések

Fontos kérdések, ha cukorbeteg vagy. Olvass tovább a válaszokért!

Önmagában az is elég nyomasztó dolog, hogy orvoshoz kell menni. Ráadásul az orvosok általában nagyon kevés időt tudnak egy-egy beteggel foglalkozni, akik – érthető módon – sokszor úgy érzik, hogy „gyorsan lezavarták” a vizsgála­tukat. Kicsit legyen erőszakos, és a kérdéseit semmiképpen se tartsa magában! Az ezekre kapott válaszokon múlik, hogy sikerül-e kordában tartania cukorbe­tegségét és megelőzni a szövődményeket.

Milyen gyakran kell mérni a vércukorszintet?

A válasz több tényezőtől függ. Az orvosnál tett látogatások során nézzék át együtt a mérési eredményeket és beszéljék meg, szükséges-e a mérés gyakoriságának nö­velése vagy csökkentése.

Mikor és hogyan kell bevenni a gyógyszereket?

Ez rendkívül fontos, és mi­vel igen valószínű, hogy gyógyszerezése egyénre szabott, nagyon figyeljen oda és jegyzeteljen is, amikor az orvos elmagyarázza. Tudnia kell, hogy a gyógysze­reket vagy az inzulint az étkezések előtt vagy után, reggel vagy este, evés közben vagy máskor kell bevenni, szabad-e alkoholt fogyasztani, vannak-e lehetséges köl­csönhatások más gyógyszerekkel. Ezek az információk a gyógyszereket kísérő le­írásokban is szerepelnek, ám nyelvezetük nem könnyen érthető, nem árt tehát, ha az orvos szóban is elmagyarázza a tudnivalókat.

Van generikus változata az adott gyógyszernek?

Ha drága gyógyszerről van szó, kérdezze meg, hogy van-e olcsóbb megfelelője. Néha egy régebbi, olcsóbb készítmény ugyanolyan jó, hiszen a hatóanyag a lényeg. Ezek az ún. generikus gyógyszerek, amelyek a szabadalmi oltalom lejárta után kerülnek forgalomba.

Milyen mellékhatások fordulhatnak elő?

Minden, receptre kapható gyógyszer mellett ott kell lennie a betegtájékoztatónak, amely ismerteti a lehetséges mellék­hatásokat, mindazonáltal nem árt ezt az orvossal is megbeszélni, amikor először írja fel az adott készítményt. Az alábbi kérdések merülhetnek fel: Mik a leggya­koribb mellékhatások? Álmosít-e a gyógyszer, és szabad-e autót vezetni annak, aki szedi? Milyen tünetek esetén kell orvoshoz fordulni? Abba kell-e hagyni a szedést, ha mellékhatásokat tapasztal? Ha bármilyen okból abbahagyja vala­melyik gyógyszer szedését, erről azonnal értesíteni kell az orvosát, ne várjon a következő beütemezett vizsgálatig.

Aranyszabály: Ön sem értéktelenebb!

A rendelő ajtajára kiírt címek és rangok lenyűgözőek és talán ijesztőek is lehetnek. De vajon tud az orvos gyújtógyertyát cserélni, finom vacsorát főzni, idegen nyelveken társa­logni vagy festeni? Jusson eszébe, hogy ön sok minden olyat tud, amit az orvos nem, és vice versa. Senki sem több a másiknál. Erre gondolva talán nem fél feltenni a kérdéseit.

Milyen legyen az étrendje?

E kérdésre igazán alapos választ szakképzett dietetikustól kaphat. Ennek ellenére általános jellegű útmutatást az orvosától is kérhet. A rendelők többségében találhatók olyan szórólapok és bro­súrák, amelyek a cukorbetegek egészséges táplálkozásához adnak tanácsokat. Ilyen alapszabály például hogy ne hagyjon ki étkezéseket, mindennap ugyanab­ban az időpontban egyen, az egyes étkezések során nagyjából azonos mennyi­séget fogyasszon, s egyen minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőr­lésű gabonakészítményt, zsírszegény tejterméket és sovány húst meg halat.

Fogyaszthat alkoholt?

Ha nem akar lemondani a szeszes italokról, általános szabályként kimondható, hogy a felnőtt nők naponta legfeljebb egy. a felnőtt férfiak legfeljebb két italt fogyaszthatnak. (Egy italnak számít 1,5 dl bor vagy egy 3,3 dl-es sör.) Ha a veséje és a mája nincs túl jó állapotban, az orvos teljes absztinenciát javasolhat.

Milyen ételeket kell kerülni?

Orvosa a vérnyomása, vala­mint a koleszterin- és vércukorszintje alapján javasolhat bi­zonyos étrendi változtatásokat. Jelenleg a szakemberek több­sége egyetért abban, hogy nyugodtan eheti többé-kevésbé ugyanazt, amit a betegség felismerése előtt, beleértve még az édességeket is, csak éppen nem ugyanannyit, illetve teljesen más alapanyagokból olyan módon elkészítve. Egyes szokásokat (például a napi több üdítő elfogyasztását) azonban el kell felejteni.

Sportolhat?

Az orvosok többsége kifejezetten javasolja a mérsékelten megter­helő testmozgást, például a napi 30 perc sétát, úszást vagy kerékpározást a hét napjainak többségén. Ettől függetlenül érdemes megkérdezni orvosa véleményét, mielőtt újfajta edzésprogramba kezd. Lehetséges, hogy mielőtt hozzájárulását ad­ná, megvizsgálja vagy legalábbis figyelembe veszi az állapotát (vannak-e vese- és idegkárosodásra, szívbetegségre vagy egyéb problémára utaló tünetei).

Csökkenhet a gyógyszeradag?

Ezt okvetlenül meg kell kérdezni, ha az orvo­si tanácsokat pontosan betartva táplálkozik és rendszeresen eljár sportolni, s en­nek eredményeként jelentősen javulnak a vércukoreredményei. Ha ennek hatá­sára folyamatosan, illetve nagyon gyakran hipoglokémiája van, orvosa valószí­nűleg csökkenti a gyógyszeradagját.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.