Cukorbetegség tanácsok

Tanácsok arra az esetre, ha a cukorbeteg volán mögé kerül!

Amikor sietve szeretné maga mögött hagyni a várost, nincs jobb módszer, mint mindent bepakolni az autóba, s akár a családdal, akár egyedül nekivágni a nagyvilágnak! A közúton való közlekedés azonban veszélyekkel járhat: a mono­tóniától kezdve a benzinkutak standjain magukat kellető egészségtelen falatokon át egészen a forgalmi dugókig. Fogadja meg az alábbi tanácsokat, hogy épség­ben, éberen és frissen érkezzen meg úti céljához.

Tegyen egészséges harapnivalót a pohártartóba!

Mielőtt elindulna mond­juk egy egész napos kirándulásra, töltsön meg egy műanyag poharat felaprított répával és más zöldségekkel vagy teljes értékű lisztből készült pita chipsszel. Egy másik pohárba készítsen be valamilyen zsírszegény mártást vagy humuszt. Tegye a poharakat az ülése melletti tartókba, hogy útközben bekaphasson egy-két egészséges falatot.

Hosszabb utakra vigyen magával hűtőtáskát!

Autózás közben különösen csábítóak lehetnek az egészségtelen nyalánkságok, valahányszor megáll tankol­ni vagy pihenni. Ha folyamatosan az jár az eszében, milyen jólesne egy zacskó sós chips és egy üveg hideg üdítő, a megfelelően feltöltött hűtő táska sok ezer kcal energiától és sok száz gramm zsírtól kímélheti meg. Ráadásul rengeteg pénzt ta­karíthat meg, ha „hazait eszik”. A hűtőtáska kényelmesen elfér az első ülés mö­gött vagy a csomagtartóban. Töltse fel ásványvízzel, sárgarépával, kígyóuborká­val, paprikával, gyümölccsel és zsírszegény sajttal, valamint zsírszegény mártást, joghurtot vagy humuszt tartalmazó dobozokkal. Mindezek tetejére tegyen jég­akkukat, s legfelülre egy zacskó, teljes kiőrlésű lisztből sütött sajtos kekszet.

Szerelkezzen fel szendvicsekkel!

A hűtőtáska nemcsak a bolti vásárlásoktól kímélheti meg, hanem az úton-útfélen felbukkanó gyorséttermektől és az azokba bezsúfolódó tömegtől is. Töltsön pulykasonkát, aszalt paradicsomot és egy kevés fűszeres mustárt pitakenyerek zsebszerűen bevágott belsejébe, vagy csavarjon pu­ha tortillába roston sült csirkemellet salátalevéllel, lila hagymával, friss salsával és zsírszegény tejföllel. Ennél finomabbat biztosan nem kap a gyorsétteremben!

Új ízek:Hagymás-fokhagymás pirított szójabab

A chips helyett érdemes megkóstolni ezt a ropogós, fehérjében gazdag csemegét. Az edamamét (zöld szójababot) nagy élelmiszer-áruházak forgalmazzák.

Forgassunk meg 34 dkg kifejtett edamamét 2 kiskanál olívaolaj, V2 kiskanál fokhagyma­por, V2 kiskanál hagymapor, 1/2 kiskanál szárított bazsalikom, % kiskanál só és ‘% kiskanál fekete bors keverékében. Terítsük szét a babot sütőpapíron, és süssük a sütőben 200 °C-on 10 percig, illetve addig, amíg a szemek megszáradnak és enyhén megpirulnak. A kész csemegét lezárható zacskókban tároljuk.

 

Aranyszabály: Ne hagyja otthon a cukorbetegségét!

A szervezetet nem érdekli, hogy otthon van vagy vakációzik, a cukorbetegséget mindenhol kezelni kell. Ha szabadságra megy, akkor is a már ismert szabályok vonatkoznak a vércukor mérésre, a rendszeres és egészséges táplálkozásra s arra, hogy naponta legalább 30 percet  kell mozogni. Tartsa be ezeket a szabályokat, és stabil vércukorszintjének köszönhetően ­remekül fogja érezni magát. Ráadásul annak is kisebb a valószínűsége, hogy a kellemes pihenést valamilyen, a cukorbetegséggel összefüggő incidens zavarja meg.

Vigyen magával hangoskönyvet!

Az olvasással gyorsan telik az idő utazás közben, de sokan rosszul lesznek, ha az autóban ülve olvasnak – arról nem is beszélve, hogy a vezető esetében szóba sem jöhet ez a szórakozás. Mielőtt neki­vágna az útnak, nézzen be egy könyvesboltba vagy a közeli könyvtárba, és vegyen vagy kölcsönözzön néhány hangoskönyvet. A választék nagy: krimik, ro­mantikus történetek, életrajzok és vidám könyvek egyaránt rendelkezésre állnak. A letöltés nagy előnye, hogy egy digitális audiolejátszó egész könyvtárra való szöveget rögzíthet, s a készülék csatlakoztatható az autórádióhoz.

Vezetés közben fokozottan ügyeljen leeső vércukorszintjére, nehogy ba­lesetet okozzon!

Amennyiben vezetés közben a legcsekélyebb jelét tapasztalja annak, hogy ez bekövetkezhet (szédülés, izzadás, remegés vagy zavartság), álljon meg az első alkalmas helyen. Mérje meg a vércukorszintjét, és ha alacsonynak bizonyul, igyon meg egy hagyományos üdítőt vagy gyümölcslevet, illetve kap­jon be egy szem savanyú cukrot vagy néhány szem szőlőcukrot. Várjon 15 per­cet, és mérje meg ismét a cukrát. Csak akkor folytassa az utat, ha a mért érték normáltartományban van.

A biztonságos vezetés

A cukorbetegséggel együtt járó különféle problémák korlátozhatják az autóvezetési képességeket. Ilyen elsősorban a homályos látás és a lábfejben kialakuló idegi károsodás, amely megnehezítheti a pedálok keze­lését. Menjen el évente legalább egyszer szemorvoshoz, s a cukorbetegségét gon­dozó szakorvossal rendszeresen ellenőriztesse lábfejét. Ha úgy érzi, hogy a látá­si zavarok vagy a lábfejében tapasztalt zsibbadás akadályozza a vezetésben, be­szélje meg orvosával, lehet-e ezeken segíteni. Ha nem, inkább adja át másnak a volánt, különösen hosszabb utazások során.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.