Cukorbetegség

Miért vetíti előre az inzulinrezisztencia a diabéteszt?

Szinte soha nem alakul ki 2-es típusú diabétesz úgy, hogy előtte ne fejlődne ki inzulinrezisztencia. Minden tíz cukorbetegből csaknem kilencnél kimutatható az inzulinrezisztencia. Érdemes feleleveníteni, hogy az inzulin a vércukorszintet szabályozza, hatására a vérben található felesleges cukor zsír alakjában raktározódik el. Ha ez jól működik, és valaki túl sok cukrot vagy szénhidrátot fogyaszt, bizonyoson hízásnak indul, a vércukorszint azonban normális marad.

Minden tíz cukorbetegből csaknem kilencnél kimutatható az inzulinrezisztencia.

 Az inzulinreceptorok a túlzott igénybevétel miatt fokozatosan eltompulnak.

Elkezdenek kikapcsolni, ezért egyre több inzulint kell előállítani. Minél több inzulin termelődik válaszként a szénhidrátok vagy édességek elfogyasztására, annál érzéketlenebb lesz a szervezet az inzulinra, tehát még többet kell termelni. Végül az inzulinrezisztencia olyan fokú lehet, hogy a vércukorszintet már nem is lehet visszaállítani. Ez a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztenciával nem csak az a baj, hogy a szervezet nem képes csökkenteni a vércukorszintet. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek nem jutnak elég glükózhoz, amikor szükségük lenne rá, és glikozilálódnak. Az elme zavarossá válik, a memória romlik, az izmok fáradnak, az erek megkeményednek, a bőr pedig öregebbnek tűnik az AGE-foltok és a megsötétedett területek miatt. Az inzulinrezisztencia a test minden sejtjét megtámadja, ez az alapvető oka a legtöbb nyugati, 21. századi betegségnek.

Az inzulinrezisztencia kimutatása

Annál, aki nem diabéteszes, viszont túlsúlyos, vagy a metabolikus szindróma előbbi kérdőíve alapján nagy kockázatnak van kitéve, a legegyszerűbben úgy ismerhetik fel az inzulinrezisztenciát, ha meghatározott mennyiségű glükóz bevitele után megmérik vérének inzulinszintjét.

Mindenképpen működjünk együtt orvosunkkal!
Mindenképpen működjünk együtt orvosunkkal!

Ehhez együtt kell működnie az orvosával.  Akinek lehetősége van rá, javaslom, tegye ezt meg. Szokásosan 75 gramm glükózt kell elfogyasztani, ezután egy, majd két órával megmérik a vércukor- és az inzulinszintet. Az éhgyomri vércukorszintnek 4,4 mmol/l-nél (80 mg/dl) alacsonyabbnak kell lennie, és sohasem emelkedhet 6 mmol/l (110 mg/dl) és 6,6 (120 mg/dl) fölé egy, illetve két óra múlva. Az éhgyomri inzulinnak 5 mmol/l-nél alacsonyabbnak kell lenni, és sohasem emelkedhet 30 mmol/l fölé egy, illetve két óra múlva. Fontos ezt a tesztet elvégezni, ha a metabolikus szindróma kérdőívén magas pontszámot értünk el.

A glükózszinthez hasonlóan az inzulinszint is percről percre változhat.

Már kiderült  kiderült, hogy a glükóz szintjét hosszú távon a glikozilált hemoglobin aránya jelzi leginkább. Ehhez hasonlóan a hosszú távú inzulinszintnek a C-peptid nevű anyag a legjobb indikátora. Mikor felkeresünk egy diabéteszspecialistát vagy endokrinológust, jobbára ezt vizsgálják. Szintjének 250 és 700 pmol/1 (25-70 mmol/l) között kell lennie.

A magas érték inzulinrezisztenciára utal, több inzulin termelődik, mivel a szervezet viszonylag érzéketlen rá. Ha az érték 1200 pmol/1 (120 mmol/l) fölött van, akkor magas fokú az inzulinrezisztenciánk. 250 pmol/1 (25 mmol/l) alatti érték azt mutatja, hogy vagy rendkívül egészségesek vagyunk, vagy alacsony glikémiás diétát követünk, de ha egyik sem igaz, akkor el kell mennünk l-es típusú diabétesz szűrésre, amelyet antitestekkel végeznek. Ha a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei bizonyos mértékben károsodtak, akkor a C-peptid szintje nagyon alacsony lesz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.