Cukorbetegség

A “paleolit” diétával kezelhető a cukorbetegség?

Vissza a kőkorba

Az autoimmun betegségek ellen egy másik hatásos módszer a „paleolit” diéta, avagy kőkorszaki étrend. Mielőtt úgymond áttértünk volna a földművelésre, az emberiség sovány húson, a tenger gyümölcsein, növényeken, gyümölcsön és csonthéjasokon élt – még nem fogyasztottunk sem szemes gabonát, sem tejtermékeket. Sok autoimmun beteg nagy javulásról számol be, amikor gabona- és tejtermékmentes étrendet kezd követni.

A kőkorszaki étrend természetes módon gazdag többszörösen telítetlen zsírokban, az omega-3- és omega-6-zsírok kiegyensúlyozott arányban találhatók meg benne.

Mentes a cukortól, kevés benne a telített zsír, sok benne a rost, számos tekintetben pedig hasonlít az alacsony GL étrendre.

Más különbség is van a modern életmód és a paleolit életmód között: a D-vitamin mennyisége.

Tekintve, hogy eredetileg csupaszon, a szabadban és jóval délebbre éltünk, mint ahogyan azt ma sokan tesszük, a D-vitamin bevitel drámaian lecsökkent.

Mint korábban láttuk, a D-vitamin hiánya az l-es típusú diabétesz és más autoimmun betegségek megnövekedett kockázatával jár együtt.

Tudni illik! Az autoimmun betegségek ellen egy másik hatásos módszer a „paleolit" diéta.
Tudni illik! Az autoimmun betegségek ellen egy másik hatásos módszer a „paleolit” diéta.

Hogyan juthatunk elég D-vitaminhoz?

Naponta legalább 30 µg D-vitaminra van szükségünk. Ha valaki zsírokban gazdag halat eszik, karját, arcát és lábát pedig nyáron naponta 30 percre napsütésnek teszi ki, akkor talán 15 µg-hoz hozzájut, ezért ezt ajánlott naponta legalább még 15 µg-mal kiegészíteni.

Természetesen fontos, hogy a napon csecsemőkkel és kisgyermekekkel legyünk körültekintőek, mert bőrük jóval érzékenyebb. 20 perc mérsékelt napozás után mindig takarjuk be őket, és használjunk magas faktorú fényvédő krémet.

A kockázatok minimalizálása

Mindezt egybevéve azoknak, akik meg akarják előzni az l-es típusú diabétesz kialakulását vagy súlyosbodását, a következőket kell tenniük:

  • Az étrendjük tartalmazzon több omega-3-zsírsavat
  • Ki kell vizsgáltatniuk és meg kell szüntetniük az ételallergiákat – valamint a beleiket meg kell gyógyítaniuk glutamin, probiotikumok és emésztőenzimek együttes szedésével, ha a vizsgálatok többféle allergiát kimutatnak.
  • Szigorú, alacsony GL diétát kell követniük.
  • Magas potenciájú, legalább 15 ug D-vitamint tartalmazó multivitamint kell szedni.
  • Kiegészítésként extra mennyiségű immunerősítő C-vitamint (2 grammot naponta), és legalább 15 mg cinket kell szedni.
  • Az anyák szoptassanak az első 6 hónapban (ez idő alatt kerülni kell a tejtermékeket), a csecsemőnek 1 éves koráig pedig ne adjanak búzát és tejterméket. (Kapható nem tejből készült tápszer.)

Lassan induljunk, ha már stabil a vécukorszint!

Ha Önnek, vagy gyermekének l-es típusú diabétesze van, a vércukorszint kiegyensúlyozásának alapvető stratégiája lényegében ugyanaz, mint a 2-es típusú diabétesz esetében, néhány fontos különbséggel. Ha valaki teljes gőzzel azonnal belekezd az alacsony GL diétába, és szedni kezdi a javasolt táplálékkiegészítőket, mint például krómot, az inzulinszükséglet lezuhanhat, ekkor az éppen adagolt mennyiség túl sok lesz, ami túl alacsony vércukorszintet idézhet elő. Ezért életbe vágó, hogy lassan kezdjen hozzá. 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.