Cukorbetegség

A glikozilált hemoglobin szintjének ellenőrzése – Vérnyomyás ellenőrzése

Bár az orvosunk talán elvégzi nekünk a glikozilált hemoglobin tesztet, de ha mégsem, akkor használhatjuk ezt. Ez kimutatja, nincsenek-e kezdődő bajok a vércukorral. Szerintem bőven megéri a be-fektetés – bizonyosan sokkal jobb, mint egy rutinvizsgálat során végzett glükózteszt.

Otthon könnyedén el tudjuk végezni a tesztet.
Otthon könnyedén el tudjuk végezni a tesztet.

 A tesztet a következőképpen kell elvégezni:

  1. Vegyük meg a készletet, amely tartalmazza azt az eszközt, amellyel az ujjat meg kell szúrni (ez szinte fájdalommentes).
  2. Helyezzük a tűt valamelyik ujjunkra, nyomjuk meg a piros részét, hogy átszúrjuk a bőrt. Nyomogassuk az ujjunkat addig, amíg nagyobb vércseppek nem jelennek meg.
  3. Tartsuk az ujjunkat közvetlenül a narancssárga cső fölé, hogy a vér belecseppenjen. Nyomogassuk tovább az ujjunkat, míg a vér el nem éri a narancssárga vonalat.

A narancssárga csövet rögtön helyezzük a nagyobb tárolócsőbe. Ezt és a használt tűket tegyük a mellékelt borítékba, és még aznap küldjük vissza a laboratóriumba.

Ahogy megnézzük az eredménytáblázatot, az a jó, ha a fehér tartományba esik a pontszámunk (5,5% alatti GLCheck értékkel), nem pedig a feketébe (7% felett). Ha a pontszám a sötétszürke tartományba esik (6,1-6,9%), akkor magas a kockázata a diabétesz vagy szívbetegség kialakulásának, és valószínűleg már bizonyos fokú inzulinrezisztenciánk és metabolikus szindrómánk is van. A világosszürke tartományban (5,5-6%) még nem vagyunk veszélyben, csak enyhe diszglikémia áll fenn, de táplálkozással sokat javíthatunk az állapotunkon.

Mindamellett, ha az érték az 5,5-6% közötti tartományba esik, akkor a diabétesz kockázata mintegy kétszerese annak, mint ha 5,5% alatt maradna. Ha az érték 6 és 6,5% között van, a kockázat már négyszeres. 6,5% felett pedig már tizenhatszoros kockázattal kell szembenézni.10 7%-nál magasabb érték diabéteszt jelez, de a prediabétesz már kétségtelenül fennáll. A szélütés és a kardiovaszkuláris betegségek kockázata is jobbára hasonló növekedést mutat.

Jegyezzük meg! Az érték 1%-os csökkenése ellenben a szürkehályog kockázatát 19, a szívbénulásét 16, a perifériás érbetegség miatt bekövetkező amputáció vagy halál kockázatát pedig 43%-kal csökkenti.

A vérnyomás mérése

Egyik első jele a kardiovaszkuláris betegségeknek, amelyek kéz a kézben járnak a diabétesszel – a magas vérnyomás. Képzeljünk el egy csaphoz erősített locsolócsövet. A nyomás akkor a legnagyobb, amikor a csap meg van nyitva, és akkor a legalacsonyabb, amikor el van zárva.

 A 120/80-as vérnyomás azt jelenti, hogy amikor a szív dobban egyet, akkor a maximális nyomás 120 egység, amikor pedig nyugalomban van, akkor a legalacsonyabb nyomás 80 egység.
A 120/80-as vérnyomás azt jelenti, hogy amikor a szív dobban egyet, akkor a maximális nyomás 120 egység, amikor pedig nyugalomban van, akkor a legalacsonyabb nyomás 80 egység.

A vérnyomásnak is ez a lényege. A 120/80-as vérnyomás azt jelenti, hogy amikor a szív dobban egyet, akkor a maximális nyomás 120 egység, amikor pedig nyugalomban van, akkor a legalacsonyabb nyomás 80 egység. Képzeljük el, hogy a locsoló fémből van, nem pedig gumiból.

Ez ugye megnövelné a nyomást, mivel a fém rugalmatlan, míg a gumi ki tud tágulni. Ha a locsolócső vízköves, vagy a folyadék sűrűbb, akkor szintén nő a nyomás. A megemelkedett vérnyomás tehát megbízhatóan jelzi, hogy nincs minden rendben. Az életbiztosító társaságok a várható élettartam becslése során erősen támaszkodnak a vérnyomásra.

A hipertenzióként is emlegetett magas vérnyomás az erekben bekövetkező három fontos elváltozás bármelyikéből eredhet.

Vigyázat! A magas vérnyomást 3 tényező is befolyásolja!

Rendszerint ezekből egyszerre több is fennáll:

Erősebb összehúzódás. A véredényekben izomréteg található. Ha ezek az izmok túlságosan összehúzódnak, a nyomás nő. A dohányzás és a stressz okozhat efféle összehúzódást, ahogy a só is, vagy ha túl kevés van magnéziumból, kalciumból vagy káliumból. Ennek az az oka, hogy ezek az ásványi anyagok szabályozzák az izmok kontrakcióját és elernyedését. Az inzulin is hat az erek falának izomzatára, növeli a vérnyomást.

A vér besűrűsödése. A vér nagyobb sűrűsége vagy viszkozitása önmagában is növelheti kissé a vérnyomást. A vér apró lemezeket, úgynevezett vérlemezkéket tartalmaz, amelyek egymáshoz tudnak tapadni. Ez az alvadási képesség akadályozza meg, hogy elvérezzünk, ha megvágjuk magunkat. A túlzott összetapadás azonban megnöveli az életveszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha az erek már szűkek a meszesedés következtében. Az inzulin nem alvasztja meg a vért, de hatással van a vesékre azáltal, hogy több vizet és sót tart a véráramban, ezáltal növelve a nyomást.

Érelmeszesedés. Ezzel az elnevezéssel arra szoktak utalni, hogy a véredények leszűkültek az érfalak sérülése, gyulladása és megvastagodása miatt. A véredények rugalmatlanabbá is válhatnak, ami növeli a nyomást. A túl sok glükóz az erek fehérjéit cukorral vonja be. Ezek a glikozilált proteinek kemények, rugalmatlanok és egészségtelenek, hozzájárulnak az erek állapotának romlásához.

Magyarországon nagyjából minden 3. ember hipertenziós, miközben a népesség mindössze felének van a vérnyomása az optimális tartományban (120/80 alatt).

Az ideális vérnyomás

Alacsony kockázat: 90/60-tól 125/80-ig

Közepes: 126/80-tól 135/85-ig

Magas 136/86-tól felfelé

120/80-as vagy az alatti vérnyomásérték ideális. Ha az első szám (szisztolés nyomás) magasabb 135-nél, vagy a második szám (diasztolés nyomás) magasabb 85-nél, az lehetséges problémát jelez. 150/100 körüli vérnyomás komoly szívbetegség-kockázatra utal. Például egy 55 éves, 120/80-as vérnyomású férfi átlagosan 78 évig él, míg egy 55 éves, 150/100-as vérnyomású férfi várhatóan 72 évig.

A magas vérnyomás alattomos gyilkos.

Csak minden tizedik megemelkedett vérnyomású ember van ennek tudatában. 25 éves kor után a legtöbb ember vérnyomása meglehetősen gyorsan emelkedik. Ezért ajánlatos évente ellenőrizni a vérnyomást. Ha valaki egészséges, nincs arra semmi ok, hogy az életkor előrehaladtával nőjön a vérnyomás. Számos „primitív kultúrában” nincs efféle emelkedés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.