Cukorbetegség

Néhány szó a testmozgásról cukorbetegek számára

Vajon mi a testmozgásra legalkalmasabb időpont?

A válasz: az, amikor be tudja illeszteni a napirendjébe. Az olyan test­mozgás, mint a gyaloglás vagy a mérsékelt intenzitású aerobik nemcsak a testgyakorlás folyamán, de az azt követő akár egy teljes napon át alacsonyan tartja a vércukorszintet.

Hipoglikémiás állapot

Ez egy­részről nagyszerű ugyanakkor, fontos megjegyezni, hogy potenciális veszélyforrás is lehet, különösen akkor, ha valaki gyógyszert szed vagy inzulint használ. Ha tehát bevett egy adag vércukorszint-csökkentő gyógyszert, illetve beadott magának inzulint, majd azonnal elmegy egy órára sétálni, a gyógyszeres kezelés és a testmozgás együttes hatására a vér­cukorszintje vészesen leeshet – ezt nevezik hipoglikémiás állapotnak

Ha viszont beadja magának az inzulint, de nem elég az adag, a vércukorszintje a testmozgás alatt akár túl magasra is emel­kedhet. Ez azért történhet, mert amikor mozog, a mája több glükózt termel, és ha ilyenkor nincs jelen elegendő inzulin, a szervezete nem tudja kellő hatékonysággal a vérből a dolgo­zó izomszövetekbe juttatni a cukrot. Erre a problémára csakis ön és az orvosa találhat megoldást, de az alábbi tanácsok megfogadásával a bajok legtöbbjét elkerülheti,

Íme:

 • Evés után egy-két órával érdemes nekilátni a testmozgás­nak. A vércukorszintje ilyenkor még kellően magas az elfogyasztott táplálék miatt, és bőven elegendő glükóz áll rendelkezésre az izmok működtetéséhez. Ugyanakkor az emésztőrendszere már végzett a munka java részével, így nem fogja elszívni a testmozgáshoz szükséges energiát.
 • Ha gyógyszert szed, kérdezze meg orvosát, hogy a test­mozgás előtt kihagyhatja-e, vagy vehet-e be kisebb adagot. Lehet, hogy a mozgás alatt és után bekövetkező vércukor­szintesés elegendő a gyógyszer helyettesítésére. Egyébiránt azonban lehetőleg ne végezzen testmozgást olyankor, ami­kor a gyógyszereinek hatása éppen a legintenzívebb.
 • Amennyiben inzulint használ, úgy időzítse a mozgást, hogy az ne essen egybe a szer hatásának tetőzésével, ami az in­zulin típusától függően változó. Mérje meg vércukorszintjét az edzés előtt és után is, mivel ebből kiderül, miként hat rá a mozgás. Az eredmények alapján orvosa eldöntheti, hogy érdemes-e módosítani az inzulinadagját az edzések előtt.

A lényeg az időzítés

Az alábbiakban bemutatjuk, mit is jelent az étkezések helyes időzítése és a test-mozgási lehetőségek kihasználása egy átlagos nap során. Az evés és a mozgás között várjon legalább egy órát.

 • Reggeli: 3 evőkanál rostban gazdag gabonapehely, 200 ml zsírszegény vagy föiözött tej, 1 közepes banán
 • Testmozgási lehetőség
 • Tízórai: 20 szem málna
 • Ebéd: csirkehúsos-salátás szendvics, egy tányér leves, 1 darab vagy adag friss gyümölcs, egy cukormentes üdítő
 • Testmozgási lehetőség
 • Uzsonna: 200 ml zsírszegény natúr joghurt
 • Vacsora: kis szelet roston sült tengeri hal (kb. 1 50 g), egy kis, héjában sült burgonya 1 evőkanál zsírszegény natúr krémsajttal, nagy adag párolt sárgarépa és brokkoli, 1 00 g eper zsírmentes joghurttal
 • Testmozgási lehetőség
 • Nassolás (elhagyható): 1 zabkeksz zsírszegény krémsajttal vékonyan megkenve
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.