Cukorbetegség

A változás kora, a menopauza a cukorbeteg nőkben

Ahogyan a serdülőkor hormonális, testi és pszichés vál­tozásai, majd a biztonságos fogamzásgátlás, illetve gyermekvállalás a cukorbeteg nők sajátos problémakörébe tartozik, úgy oda sorolható a vérzés megszűnése körüli időszak, az ún. perímenopauza, majd az ezt követő élet­szakasz is.

Mi mindenre jó az ösztrogén?

A fogamzóképes korban, azaz a rendszeres havi vér­zések idején a női szervezetben termelődő többlet női hormon (ösztrogén) jótékony védő hatású a koszorúér ­betegségekkel és a csontritkulással szemben. Ez a védelem a menopauzába lépve bizonyos értelemben meg­szűnik. A fejlett berendezkedésű társadalmakban a rendszeres havi vérzések elmúlása az 50. életév körül következik be, s az átlagos további élettartam még 25-40 év lehet. Ez azt jelenti, hogy a változás korát követő élet­szakasz évtizedekre tehető!

A menopauza bekövetkezése önmagában nem befo­lyásolja a szénhidrát-anyagcserét. Mégis, az alábbi élet­tani változásokról érdemes említést tennünk:

Az életkor előrehaladásával gyakoribb a súlygyarapo­dás, a fizikai aktivitás csökkenése, a stressztűrő képes­ség romlása és ezek a vércukorszintet, az inzulinhatás és/vagy -elválasztás befolyásolásával már emelhetik.

Kutatási eredmények! Megfigyelések szerint, 50 éves kor fölött az éhomi vér­cukorszint tízévenként megközelítőleg 0,5-1,1 mmol/1-rel emelkedik. Az étkezések utáni vércukorszint is ma­gasabbá válhat, a rendelkezésre álló inzulinkapacitás függvényében, és elérheti a 8,2 mmol/l-es értéket. Ezek a változások természetesen mindkét nemet azo­nos mértékben érinthetik!

Mit okozhat?

Nőkben, a női nemi hormon- (az ösztrogén) és a sár­gatesthormon- (a progeszteron) szint csökkenése, há­nyadosuknak ez utóbbi javára történő eltolódása, a kísérő súlygyarapodással együtt az inzulinhatást csök­kenti és a metabolikus szindróma tünetcsoport kiala­kulását segíti elő.

Mégis, jelentőségük elsősorban az ötödik évtized után válik kifejezetté, ugyanis ebben az életszakaszban válik a nők e tekintetben fokozottabb veszélyeztetettsé­ge nyilvánvalóvá.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.