Cukorbetegség

Szedjünk krómot – javítja az inzulin működését!

Mind a testsúly, mind a diabétesz visszafogásának legfontosabb célja az inzulinszint természetes módon történő alacsonyan tartása, de mint láttuk, sokan egyre érzéketlenebbé, azaz rezisztensebbé válnak az inzulinra. Itt jön a képbe egy esszenciális ásványi anyag, a króm.

Az inzulinnak a megfelelő működéshez inzulinreceptorokhoz kell kapcsolódnia. A króm nem csupán az inzulinreceptorok számát növeli, de segíti az inzulin erősebb kapcsolódását a receptorhoz – ezáltal javítja hatékonyságát. Ennek eredménye a glükóz eredményesebb transzportja az izom-, zsír- és máj-szövetekbe, aminek a jobb glükózszint-szabályozási képesség a következménye. Minél előrébb van valaki a diabéteszhez vezető úton, annál fontosabb, hogy az inzulin által továbbított üzenet célba érkezzen.

Mi a helyzet az ételekben lévő krómmal?

Bár a króm természetes módon van jelen olyan élelmiszerekben, mint a sör, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sajt, a máj és a hús, a nyugati étrendre jellemző bevitel jóval alacsonyabb a javasolt napi 50-200 µg-nál. Az átlagos bevitel a becslések szerint a 28-35 µg közötti tartományba esik.

Ennek az alacsony fogyasztásnak egyik fő oka az, hogy a leggyakrabban fogyasztott fehér lisztből a benne lévő króm 98%-át eltávolítják. Az édesített és feldolgozott élelmiszereket – például fehér kenyeret, süteményeket, édességeket és kekszeket – bőségesen tartalmazó tipikus nyugati étrend fokozza a krómveszteséget, mivel azt a cukor feldolgozása közben a szervezet felhasználja. Ezért mindig, mikor édességet lakmározunk, feléljük szervezetünk krómtartalékát.

A diabétesz megszüntetéséhez nagy dózisban van szükség krómra

Bár a feldolgozatlan ételek fogyasztása – ami alacsony GL étrendem sarokköve – legalább napi 30 ug krómot biztosít, és optimális multivitamin- és ásványi anyag étrendkiegészítővel további 30 µg szerezhető meg (ez összesen 60 µg), ez nem elég a károk felszámolásához. Elég a karbantartáshoz, de a helyreállításhoz nem. Diabétesz esetén 600 µg-ra van naponta szükség – ennek a mennyiségnek a tízszeresére.

Bizonyítékok a króm gyógyító hatására

Az alacsony krómszint nem csupán a 2-es típusú diabétesz előfordulásának növekedésével hozható összefüggésbe, hanem sok alapos kutatás arra is rámutatott, hogy a króm a diabéteszes embereknél jobban és gyorsabban segíti a vércukorszint helyreállítását, mint a leggyakrabban felírt diabétesz elleni gyógyszer, a metformin.

Tanulmányok is megerősítették, hogy a króm hatásos, és biztonságosan szedhető. Egy 1999-ben készített szélesebb körű vizsgálat 800 diabéteszes embert követett nyomon, akik inzulint vagy antihiperglikémiás gyógyszereket szedtek. A pácienseknek naponta 500 µg krómot adtak 9 hónapon át, és az éhgyomri és étkezés utáni glükózszintjük már az első hónap után számottevően csökkent. A 9 hónap leteltével a páciensek 90%-a számolt be a fáradékonyság, a szomjúság és a vizelés gyakoriságának csökkenéséről.

A krómmal gyors eredményeket lehet elérni

Több tanulmányban azt kapták, hogy a króm szedésének haszna már egy hónapon belül megnyilvánul, így nem kell sokáig várni.

A króm a diabéteszgyógyszerek alternatívája

Láttuk, a hagyományos diabétesz elleni gyógyszerek, mint a metformin és a szulfoniiurea, valamint a glitazonok, gyakran járnak mellékhatásokkal (hányinger, görcsölés, hányás). Hízáshoz és megemelkedett vérnyomáshoz is vezethetnek, így az anti-hiperglikémiás orvosságok mellé fogyasztó hatású gyógyszereket is szedni kell.

Még több aggodalomra adnak okot azok a bizonyítékok, amelyek szerint a glitazonok növelik a szívbetegségek kockázatát, a metformin pedig fokozza a B12-vitamin hiányát. Ez pedig a homocisztein szintjét növeli, ami a szélütés és a szív- és érrendszeri megbetegedések legfőbb kockázati tényezője.

Jegyezzük meg! A krómról valóban kimutatták, hogy számos diabéteszes embernél drámaian csökkenti a gyógyszerezés szükségességét, egyes esetekben pedig teljesen megszünteti az orvosságok szedésének szükségességét.

Melyik típusú króm a legjobb?

Zajlik némi vita arról, hogy melyik a króm legjobb formája. A króm-pikolinát vagy a króm-polinikotinát (utóbbi a króm hatását erősítő B3-vitamint tartalmaz)? Úgy tűnik, mindkettő hatékonyabb és jobb egy harmadik, olcsóbb formánál, a króm-kloridnál.

Mennyi krómot szedjünk?

Azon tanulmányok többségében, amelyek során a glükózszabályozás javulását tapasztalták, napi 400 µg-nál nagyobb mennyiséget használtak, bár két tanulmányban mindössze 200 µg/nap szedésekor is az inzulinérzékenység javulásáról számoltak be. Az egészséges élelmiszereket árusító üzletekben kapható krómot tartalmazó táplálékkiegészítőkben általában 200 µg van, de a diabétesszel vagy prediabétesszel kapcsolatban napi 400-600 µg megfelelőbb lenne.

Jegyezzük meg! Általában 400 µg króm reggeli és 200 µg ebéd közben történő beszedését javasoljuk az első három hónapra annak, aki diabéteszes. Ha ez számottevően nem stabilizálja a vércukorszintet, akkor ez napi 1000 µg-ra növelhető. De ha a vércukorszint már stabilan 6 alatt van, ez több lehet a szükségesnél.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.