Cukorbetegség

Fahéj és króm – Tegyük rendbe a vércukorszintünket!

A vércukor stabilizálása fahéjjal és krómmal

A krómmal együtt a fahéj segíti a vércukor normalizálását és az inzulinrezisztencia csökkentését. A fahéj aktív hatóanyaga, az MHCP leutánozza az inzulinhormon hatását, ami a fölös cukrot eltünteti a véráramból. Nem hiábavaló tehát naponta egy teáskanálnyi fahéjat enni vagy MHCP-ban gazdag fahéjkivonatot szedni krómmal együtt.

A súlyfelesleggel, cukoréhséggel vagy diabétesszel küzdők számára tehát érdemes lehet az alacsony GL étrend mellett fahéjat és krómot is szedni.fahej-vercukor-ellen

Mennyi fahéjat és fahéjkivonatot szedjünk?

Több, emberekkel végzett vizsgálatra volna szükség a fahéj 2-es típusú diabétesz kezelésében mutatott hatásainak megismeréséhez, de a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján napi 3 gramm (egy teáskanál) fahéjat javasolunk. E mellé további 150 mg, magas MHCP-tartalmú fahéj kivonat szedését is tanácsolom – mindamellett észben kell tartani, hogy az orvosságok szükségessége csökkenhet, ezért fontos a vércukorszint figyelemmel kísérése és ennek megfelelően a háziorvos tájékoztatása.

A testsúly csökkentésével csökken a vércukorszint is!

Bár a vércukorszint stabilizálásában a króm és a fahéj vezető szerepet tölt be , ha valakinek a fogyás a célja, akkor ez a három kedvenc természetes orvosságom: a króm, a tarkabogyó kivonata, az úgynevezett HCA (Hydroxy Citric Acid, hidroxi-citromsav), és az 5-HTP (5-hidroxi-triptofán) nevű aminosav. A szervezet természetes működése ellen ható stimuláns gyógyszerekkel és gyógynövényekkel ellentétben ezek együttműködnek a szervezettel:

Segítik az éhség és a szénhidrátok utáni vágy csökkentését, így felgyorsítják a fogyókúrás folyamatot, ha történetesen ez a cél.

Végeztek egy felmérést az alacsony GL diétámat követő emberek között. Egy részük semmilyen étrend kiegészítőt nem szedett, más részük az általam mindenki számára javasolt alapvető multivitaminokat és ásványi anyagokat, C-vitamint és esszenciális zsírokat vett magához, harmadik részük pedig ezeken kívül legalább kettőt szedett a következők közül: króm, HCA és 5-HTP – ők voltak a „mindenszedő” csoport. A kizárólag diétát folytatók átlagosan 550 grammot fogytak egy hét alatt, míg a további táplálékkiegészítőket is szedők átlagosan 900 grammot adtak le ugyanennyi idő alatt.

A HCA – a titkos hatóanyag?

A HCA nevű tápanyagot az ayurvédikus gyógyászatból ismert tarkabogyó héjából vonják ki. A HCA úgy hat, hogy lelassítja a cukrot zsírrá alakító enzimet. Az ételekben lévő szénhidrát először üzemanyagként és a rövid távú energiaraktárak – mint amilyen a glikogén – feltöltésére használódik fel. A fennmaradó részt ezután az ATP-citrát-liáz enzim alakítja zsírrá. A HCA ennek az enzimnek az aktivitását mérsékli. A zsír és a koleszterin szintézisét szintén csökkenti.

A HCA zsírégető tulajdonságaira vonatkozó bizonyítékok 1965 óta gyűlnek. Nagy gonddal tesztelték, és nem merültek fel toxicitásával vagy biztonságosságával kapcsolatos aggályok.

Mennyi HCA-t szedjünk?

A HCA szedését főleg alacsony GL diétám első 3 hónapjában javasolható, ha valaki fogyni is akar. Legalább napi 750 mg-ra van szükség a hatáshoz. A legtöbb étrend-kiegészítőben kapszulánként 250 mg van, így naponta háromszor egy kapszulát kell szedni, lehetőleg közvetlenül vagy legkorábban 30 perccel főétkezés előtt.

Az 5-HTP segíti a visszafogott evést

Gondoltak már valaha arra, miért éheznek meg? A nyilvánvaló válasz erre az, hogy azért, mert nem ettek. Ez azonban nem mindig igaz, ugye? És nem fordul-e elő gyakran, hogy édességek után vágyódnak, holott éppen egy bőséges étkezésen vannak túl?

Az étvágy három legerőteljesebb szabályozója a vércukorszint, a leptin nevű hormon szintje, és az agyban lévő szerotonin, a „boldogság” ingerületátvivő anyagának szintje.

Sok embernél alacsony ennek a létfontosságú agyi vegyületnek a szintje, emiatt hajlamosak magukat levertnek érezni, de ez még nem minden. A szerotonin az étvágyat is szabályozza. Minél több van belőle, annál kevesebbet, és minél kevesebb van belőle, annál többet eszünk, ezért eszik többet belőle az, aki depressziós és alacsony a szerotonin-szintje. A stressz, különösen nőknél, alacsony szerotonin-szinthez vezet.

Ha valakinek alacsony a szerotoninszintje, az egyik leggyorsabb módja a normális szint és a normális kedélyállapot helyreállításának az étrend kiegészítése 5-HTP-vel. Megtalálható a húsban, halban és babban, habár meglehetősen kis mennyiségben.

A specialisták kóros elhízásnál gyakran adják az 5-HTP-t étvágycsökkentőként.

FIGYELMEZTETÉS! Antidepresszáns szedése alatt tilos 5-HTP-öt szedni. E gyógyszerek legtöbbje blokkolja a szerotonin újbóli felvételét, míg az 5-HTP az agyat az ennek előállításához szükséges nyersanyaggal látja el. Ez a kombináció növeli a gyógyszer mellékhatásainak kockázatát. Tájékoztassa orvosát!

Összefoglalás

  • A vérglükóz egyensúlyba hozatalát és a diabéteszgyógyszerek szükségességének csökkentését célzó bármely terv központi elemeként javaslom króm szedését.
  • A króm és a fahéj kombinálása segíthet a vér glükózszintjének kiegyensúlyozásában.
  • Aki fogyni is szeretne, a króm mellett szedhet HCA-t és 5-HTP-t is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.