Cukorbetegség

A króm szerepe a cukorbetegség kezelésében

A nyomelemek közé tartozó króm nélkülözhetetlen a növeke­déshez és az egészség megőrzéséhez. Emellett segít fenntarta­ni a szervezet normális glükózszintjét azzal, hogy javítja az inzulin hatékonyságát. Úgy tűnik például, hogy a króm segíti az inzulinnak a sejtekhez való kötődését, így a glükóz a szövetekbe kerülhet ahelyett, hogy felhalmozódna a vérben.

Króm bevitelének ajánlásai

A különböző országok krómbevitellel kapcsolatos ajánlásai elég nagy szóródást mutatnak, az adott országra jellemző étrendtől függően. A magyar tápanyagtáblázat javaslata szerint az egészséges felnőtteknek naponta 0,012 mg króm étrendi bevitelére van szükségük. Legjobb étrendi forrásai a hús, a sajt, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bor és a sör. A változatos és kiegyensúlyozott étrendnek fedeznie kell a teljes krómszükségletet.

Ha több krómot fogyasztok, az segít a vércukorszint szabá­lyozásában?

Noha a cukorbetegeknek javasolt legismertebb mikrotápanyagok egyikéről van szó, a magas vércukorszintű személyekkel végzett kutatások eredményei vegyesek. Az egyik legnagyobb szabású vizsgálatban a 180 résztvevő vagy krómot kapott (kétféle koncentrációban) vagy placebót.

A krómmal kezeiteknél négy hónap után jelentősen csökkent a vércukor­szintet hosszabb távon tükröző HbAlc-érték, és a legnagyobb adaggal (1000 µg) kezeiteknél a koleszterinszint is csökkent. Több más tanulmány is hason­ló eredménnyel zárult, de vol­tak olyan vizsgálatok is, ame­lyekben a króm nem volt vagy amelyek eredményei nem voltak egyértelműek.

Talán hallott már arról, hogy a króm segít a szervezetnek úgy leadni a zsírt, hogy az izmok közben nem épülnek le, és ezt kutatások is igazolják. Egy vizsgálatban 122 mérsékelten túlsúlyos személy adatait dol­gozták fel. Közülük azok, akik napi 400 /µg krómot szedtek, három hónap alatt átlagosan közel 3 kg-mal többet fogytak. Megjegyzendő, hogy nagyon kevés más kutatás zárult ha­sonló eredménnyel.

Ha kipróbálja

A vércukorszint szempontjából a legked­vezőbb eredményeket olyan személyeknél tapasztalták, akik­nek az étrendjében kevés volt a króm (vagyis általában sok cukrot és finomított fehér lisztet fogyasztottak: ezek nem csupán alacsony krómtartalmú ételek, de még elő is segítik a króm kiürülését a szervezetből). Mivel a 10 százalékos program keretében amúgy sem fogyaszt ilyen ennivalókat, eleve előnyös helyzetből indul.

Ha krómtartalmú étrend-kiegészítőt szed, ami csak kimuta­tott krómhiány esetén indokolt, semmiképpen se lépje túl a napi 1 mg-ot. A króm ugyanis nehézfém, és a felesleg a szer­vezetben lerakódva vesekárosodást okozhat. Az étrend-kiegé­szítők többféle formában tartalmazhatják a krómot: a vizsgá­latok többségében króm-pikolinátot használtak, amelyet a szervezet jobban felszív, mint a króm-kloridot.

Fokhagymát a szívnek

A cukorbetegség összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségekkel, amelyek ellen szintén jó néhány gyógynövénykészítmény is­mert. Mindközül a fokhagyma a legfontosabb, amelyről kimutatták, hogy 16 százalékkal csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, és a vérnyomást is lejjebb viszi. Egy vizsgálat so­rán mintegy 3 százalékos csökkenést mutattak ki a fokhagymát fogyasztó alanyok artériáiban lévő plakkok mennyiségében. Más vizsgálatok szerint a fokhagyma a vércukorszintet is csök­kenti.

Arra ügyeljen, hogy ne fogyasszon sok fokhagymát, ha vérhígítót szed (mert fokozza a vérhígító erejét), és ne főzze meg, ha élvezni szeretné kedvező élattani hatásait, ugyanis a melegítés során lebomlik az az anyag, amely­nek gyógyító szerepe lehet. A fokhagyma akkor a leghatásosabb, ha nyersen fogyasztja, de utána nem ajánlatos társaságba menni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.