Gyermekbetegségek

Cukorbetegség típusai gyermekeknél, megelőzési tippek!

Anyagcsere-betegség. A diabétesz szó görög eredetű, és azt jelenti, hogy átfolyás. Az ókori görög orvosok ugyanis ehhez a betegséghez a megemelkedett vizelet­mennyiséget kapcsolták, Úgy tűnt, hogy a víz, mint egy csövön, átfolyik az ember testén. Ezt követően, a 17. században fedezték fel, hogy a vizeletben cukor van. A cukorbetegség gyakorisága orszá­gonként és nemzetenként változó, de elmondható, hogy nagyon ritkán je­lentkezik egyéves kor alatt, és az életkor emelkedésével nő a cukorbetegek aránya; leggyakrabban 10-14 éves kor között jelentkezik először.

Okai

A termelt inzulin mennyiségének, vagy működési hatékonyságának változása okozza. Ez a hormon irányít néhány anyag­csere-folyamatot, amelyek a vér cukortartal­mát csökkentik (glükémia). A változásokat előidéző tényezők sokfélék lehelnek, és nem is mind ismertek.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a megbetegedésre gene­tikailag hajlamos, valamilyen vírusfertőzést elszenvedő, a nem megfelelő életmódú és rossz étkezési szokásokat folytató gyerekek veszélyeztetettebbek (különösen az ülő életmódot folytató és elhízott gyerekek). Ezenkívül feltételezhető, hogy a magzati életben is bekövetkezhetett valamilyen rendellenes növekedés a cukorbetegségben szenvedőknél.

Tünetek

Cukorbetegség tünete

A vér magas koncentrációjú cukortartalma (glükóz), amely az étkezések idejétől távol is kimutatható. Erős szomjúságérzet, gyakori vizelési inger és nagy mennyiségű vizelet. Ezen tüne­tek észlelésekor mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Diagnózis

Elegendő egy vérvétel, ami a vérben lévő cukor mennyiségét mutatja ki. Ha ez egy bizonyos szintet meghalad, a diagnózis pontos felállításához további vizsgálatokra van szükség.

A cukorbetegségnek két fő típusa van: az 1-es és a 2-es típusú diabétesz:

  • Az 1 -es típusú cukorbetegséget az inzu­lint termelő hasnyálmirigysejtek teljes és visszafordíthatatlan elpusztulása okozza. Általában valamilyen autoimmun reakció következtében történik, és tipikusan – de nem mindig – fiatalkorban jelenik meg. Nagyon erősen genetikai hajlamtól függ (lásd a lenti táblázatot).
  • A 2-es típusú cukorbetegség: különféle járulékos okok miatt alakul ki, amelyek módosítják az inzulintermelést. Lehet, hogy a hasnyálmirigy nem termel belőle eleget, vagy a meglévő inzulin nem elég hatékony, vagy a szervek és a sejtek, amelyekre az inzulin hat, nem reagálnak megfelelően (inzulinrezisztencia). Sokkal gyakoribb, hogy felnőttkorban jelenik meg, és kialakulásában az étkezési szokásoknak sokkal meghatározóbb a szerepük: a 2-es típusú cukorbetegek kb. 80%-a túlsúlyos.

Terápia

Attól függően, hogy gyerekről vagy felnőttről van-e szó, és melyik típusú cukorbetegségről, különféle gyógymódok léteznek. A cukorbeteg gyermek általában az egyes típusú cukorbetegségben szenved, ami ugyan nem gyógyítható, de jól szin­ten tartható, és normális életvitelt lehet folytatni mellette. Ha helyesen követjük az inzulinkúrát és fegyelmezetten kontroll alatt tartjuk a gyermek cukoranyagcseréjét, az egészséges gyermekekhez hasonló élet­kilátásai lehetnek.

A cukorbeteg gyermek kezelésének három fő aspektusa van:

  • Inzulinterápia különféle típusú inzulinok léteznek, hematológos szakorvos dönti el, hogy ezek közül melyiket adják és milyen mennyiségben.
  • Diéta: ez is ugyanolyan fontos. Általában a cukorbeteg gyermekek különösen soványak (az inzulin elősegíti a cukor felhalmozódását a zsírokban). Igyekezni kell a diétát egyensúlyban tartani, hogy a megfelelő tápanyagok bejussanak és az energiaszint is jó legyen.

Ha a gyerek intenzíven sportol, növelni kell a bevitt kalóriamennyiséget, nem számítva a cukrot. Jó, ha kerüljük a he­lyettesítő cukrokat (édesítőszerek, fruktóz, szorbit), mert a gyermek hozzászokik az édes ízekhez, nehezen fog lemondani róla, és szenvedni fog attól, hogy nem ehet édességet.

Ugyanez érvényes a lekvárokra, kekszekre, amelyek fruktózzal vagy szorbittal éde­sítettek. Az édességekről való lemondás később felesleges pszichés terhet okozhat a gyermeknek.

Mozgás

Nagyon fontos terápiás eszköz. A rendszeres és állandó sport elengedhe­tetlen a cukorbeteg gyermek számára is.

Javaslatok

A család viselkedjen a le­hetőségek szerint természetesen; nagy szerepe van az egészséges táplálkozásra való nevelésben és az aktív, mozgásban gazdag életvitel kialakításában. A szülők kezeljék könnyedén saját pszichés problémáikat, a gyerekben ne keltsenek bizonytalansá­got, szorongást, ne érezze magát másnak a többiekhez képest.

Győzzék meg arról, hogy muszáj naponta beadnia magának az inzulint, és odafigyelnie mindennap a megfelelő étkezésre. Néhány szülő kife­jezetten erőszakossá válik, és ez nagy baj, mert a saját, betegség miatti szorongását vetíti bele a gyerekbe, akinek viszont ezt a helyzetet a lehető legderűsebben kellene megélnie. Minél inkább értse meg az orvosi vizsgálatokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.