Cukorbetegség

Leszámolás a diabétesszel – egészségügyi tapasztalatok

Azoknak, akik diabétesszel küzdenek, vagy van ilyen ismerősük, esetleg minden lehetőséget meg akarnak ragadni azért, hogy elkerüljék ennek jövőbeni kialakulását. Jó hír számukra, hogy a 2-es típusú diabétesz (ami az összes eset 90%-át teszi ki) nem csupán megelőzhető, de meg is szüntethető. A cukorbetegek túlnyomó többségénél tökéletesen stabilizálható a vércukorszint gyógyszerek használata nélkül.

Bizonyára sokuknak mondták már, hogy ez lehetetlen, és életük végéig gyógyszerekre lesz szükségük. Ne higgyék el, van más lehetőség is.

Szakorvosok – eddigi tapasztalatai a cukorbetegség kezeléséről:

„Az utóbbi 30 évben emberek ezreivel dolgoztunk, akiknek a rossz egészségi állapota közvetlenül a vércukorszint ingadozásának következménye volt. Kezelés nélkül ez cukorbetegséghez és az ezzel a súlyos kórral járó problémákhoz vezet. Megismertettük  őket egy másfajta életmód és étrend előnyeivel, ami egyáltalán nem jár azzal a rémisztő kilátással, hogy mindent fel kellene adniuk, amit szeretnek, hanem megnyitja a kaput az egészség és a jobb hangulat (valamint karcsúbb derék) előtt, de legfőképpen kiszabadulnak a diabétesz markából.”

Cukorbetegség megelőzése helyes táplálkozással.
Cukorbetegség megelőzése helyes táplálkozással.

Minden 3. emberre, akit diabétesszel diagnosztizáltak, jut egy 4., aki diabéteszes, de nem tud róla és 10 másik, aki pre-diabétesztől – növekvő inzulinrezisztenciától és metabolikus szindrómától – szenved.

Időskori cukorbetegség

40 év fölött 3:1-hez a valószínűsége az „időskori cukorbetegség”-nek is hívott 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Számottevő túlsúly esetén ennek valószínűsége inkább kettő az egyhez. Ha valaki már 2-es típusú diabétesszel küzd, a folyamatot vissza lehet fordítani. Ha nem cukorbeteg, de aggódik az egészségéért, itt az idő, hogy tegyen valamit a betegség elkerülése érdekében, mert a struccpolitika nem megoldás. A diabéteszeseknek pontosan ugyanazokat a tanácsokat tudom adni, mint azoknak, akik el akarják kerülni a kialakulását, és amelyek szerint én is élem mindennapjaimat annak érdekében, hogy egészséges, vékony és életerős maradjak.

Mellesleg a ritkább, l-es típusú „inzulinfüggő” diabétesz esetén is ugyanezek a tanácsok, amelyeket megfogadva az inzulinszükséglet legalább a felére csökkenthető.

A diabéteszről dióhéjban

A diabétesz olyan életmód és étrend eredményeként alakul ki, amikor a vércukorszint gyakran van túl magas szinten. Ennek következményeként a szervezet egy inzulin nevű hormont termel, ami a véráramba kerülve a glükózt a vérből a májba és az izmokba irányítja. A glükóz először glikogénné alakul, de ha a glikogénraktárak telítve vannak, zsír formájában tárolódik el.

A magas inzulinszint hatására fokozódik a táplálékkal felvett szénhidrátokból és zsírokból a zsírraktárak feltöltődése. Ha a vér glükóz-szintje rendszeresen magas, és a genetikai hajlam is megvan, akkor idővel a szervezet érzéketlen lesz az inzulinra, és kialakul az inzulinrezisztencia. Mikor ez bekövetkezik, még magasabb lesz a vércukorszint, és ennek ellensúlyozására még több inzulin termelődik.

A túl sok glükóz és a túl sok inzulin mindenféle szövetet károsít – az ereket, a szemet, a vesét és az agyat, hogy csak néhányat említsünk.
Az egész szervezet egyfajta gyulladásos állapotba kerül, ami egyre több fájdalommal és egészség-ügyi panasszal jár – például szívbetegséggel vagy ízületi fájdalmakkal. Nő a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridek szintje, emelkedik a vérnyomás, csökken a tetterő és csökken a „jó” HDL-koleszterin szintje, romlik a kedélyállapot és a memória.
metabolikus_szindroma
A metabolikus szindróma tünetegyüttes – vigyázzunk vele!

Ezt a tünet együttest metabolikus szindrómának nevezik.

A test biológiájának ezt a változását „belső globális felmelegedés”-nek hívom. Be fogom mutatni, hogyan csökkentsük a hőmérsékletet, nem csupán a diabétesz felszámolása érdekében, hanem azért is, hogy más, gyakori 21. századi betegségek egész sorát előzzük meg, a magas vérnyomástól a levertségig.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.