Cukorbetegség

Zsír- és energiatartalmuk. Hogyan éljünk egészségesebben?

Ideje túllépni azon a téveszmén, hogy a jó ízű étel­ből csak baja származik. Ha szereti a sajtos makarónit vagy a fűszeres csirkeszárnyat, nem kell megfosztania magát tőlük. Az alacsonyabb kalóriatartalmú változa­tokkal bűntudat nélkül élvezheti kedvenc ételeit – no persze mindig fontos a mértéktartás.

Hogyan lehet egészségesebbé tenni egy olyan ételt, mint a hamburger hasábburgonyával? A legkézenfekvőbb megoldás a zsír egy részének kiküszöbölése, hiszen a zsírok több mint kétszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok és a fehérjék. (Az is segít, ha kisebb adagokat fogyaszt, és étke­zéseit sok zöldséggel egészíti ki.)

Az ételek ízében eltúlozzák a zsírok szerepét

Sok esetben igazából nem is a zsírra vágyik az ember, hanem egy adott állagra (tejszínes, húsos, ropogós). Máskor a zsír csupán egy összetevő, amely elválaszthatatlan része bizonyos ételeknek, például a tejtermékeknek és egyes húsoknak.

Igyekeztünk a lehető leghatékonyabban „zsírtalanítani” a leginkább ártalmas recepteket, s végeztünk néhány további kalóriacsökkentő változtatást is. Szerencsére a finom ízek megmaradnak. Ugyanezzel a módszerrel más, szívének kedves ételeket is „kezelésbe vehet”.

Az alábbi elvek alapján járjon el:

  • A zsírosabb húsokat helyettesítse soványakkal, például a sötét színű csirkehúst fehér mellehúsával, a darált marha­húst darált pulykahússal, az oldalast karajjal.
  • A bő olajban való kisütés során az étel sok zsiradékot szív magába (főleg akkor, ha be van panírozva), ezért inkább grillezze vagy sütőben süsse a húsokat.
  • Távolítsa el a csirke bőrét, és vágja le a látható zsíros része­ket a húsokról. Miért aggódna a rejtett zsírtartalom miatt, amikor a legtöbb bajt a jól látható és könnyen eltávolítható zsíros részek okozzák?
  • Vásároljon zsírszegény és cukormentes termékeket. Ha rég nem kóstolta már a zsírszegény készítményeket (különös tekintettel a sajtokra), akkor tegyen velük újra egy próbát. Ha valamelyik fajta nem ízlik, kóstoljon meg többfélét. Sok fölösleges energia elfogyasztásától kímélheti meg magát az­zal, ha alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat vásárol – például mozzarellát vagy esetleg túrót – az olyan zsíros fajták he­lyett, mint például a cheddar.
  • Az is jó megoldás, ha a zsíros sajtokat és egyéb ételeket ala­csonyabb zsírtartalmúakkal keverve fogyasztja.

Ha minden étkezésnél csak néhány kalóriával csökkenti az energiabevitelt, az hosszabb távon már sokat számít. 3500 kcal (14 595 kJ) „megtakarítással” fél kiló zsírtól szabadulhat meg. A következő néhány oldalon konkrét példák segítségével mutatjuk be, hogyan alakíthatja át kedvenc ételeit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.