Cukorbetegség

Mozgás az egészségért – harc a cukorbetegég ellen

A tányérmódszerrel nagyon sokat tehet derékbősége és vércukorszintje csökkentéséért, s talán még a cukorbetegség elleni gyógyszerét is kisebb adagban szedheti, vagy esetleg orvosa tanácsára el is hagyhatja. De ez még nem minden. A mozgással ugyanis zsírpár­nákat tüntethet el a testéről, és a betegségén is segít­het.

A testmozgás természetes módon vezet ugyanah­hoz az eredményhez, mint a gyógyszerek némelyike: érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinra, így azok több glükózt tudnak hasznosítani a vérből, ami a vércukorszint csökkenéséhez vezet.

Testmozgás

A testmozgás lehet az a döntő tényező, amelyen a fogyás és a vércukorszint-csökkentés érdekében tett erőfeszítéseinek sikere múlik. Ezt igazolta például az ún. pittsburghi kutatás. A kutatók olyan fogyókúra programokat vetettek össze, amelyek csak diétát, csak mozgást, illetve a kettő kombinációját írták elő, és azt találták, hogy egy év alatt azok fogytak a legtöbbet, akik a kétféle módszert együtt alkalmazták.

További egy év elteltével azok, akik kevesebbet ettek, és többet mozogtak, még tartották magukat a programhoz, míg a csak diétázók ekkorra már visszahízták a leadott kilók java részét.

A magyarázat igen egyszerű. Tegyük fel, hogy naponta 500 kcal (2093 kJ) energiával keve­sebbet szeretne felhasználni, nagyjából ennyi kell a heti 500 grammos fogyáshoz. Ezt meg­teheti úgy is, hogy 500 kcal-val kevesebbet eszik, de ha a több mozgás révén ennek a mennyi­ségnek a felét elégeti, akkor csak 250 kcal-t (1046 kJ) kell lefaragnia az étrendjéből.

A testmozgás emellett ser­kenti az anyagcserét, így a tes­te több energiát éget el még akkor is, ha éppen nem mozog. A testmozgást tehát tekintheti begyújtott rakétának, amely felpörgeti a fogyás folyamatát.

A cukorbetegeknek a testmozgás nem csak a fogyás miatt fontos

Érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinra -vagyis lényegében megfordítja a 2-es típusú cukorbetegségben oly jellemző inzulinrezisztenciát. Hogyan érheti ezt el? Amikor megdolgoztatja az izmait, azok hatékonyabban hasznosítják a glükózt. Ennek az az oka, hogy az aktív izmoknak több energiára (glükózra) van szükségük, s emiatt igyekeznek több glükózt felvenni a vérből.

Ez a „glükózfaló” hatás a testmozgás után is megmarad, s az edzés után még órákon át csökken a vércukorszint. Ahogy egyre edzettebbé válik, a megnöveke­dett izomtömeg folyamatosan több energiát igényel, s ezzel gyakorlatilag állandósítja a vércukorszint-szabályozó hatást, legalábbis addig, amíg aktív életmódot él. Mi több, a testmoz­gás számos olyan probléma kockázatát is csökkenti, amelyek gyakoriak a cukorbetegek körében – ilyenek például a magas vérnyomás, a szív koszorúereinek meszesedése, a stroke és az ízületi gyulladás.

Tehát hogyan fogjon hozzá?

Ha egyszer hozzászokik, azt tapasztalja majd, hogy mozogni jó, ezért már nem is akar lemondani róla. (Ne feledje: a teste mozgásra teremtetett, nem pedig egész napos üldögélésre!) Energikusabbnak fogja érezni magát, jobban alszik, sőt jobban is fog kinézni.

Az „első teendő” nevű egyszerű programmal, amely növeli a gyaloglásra fordított időt. Amikor „testmozgásról” beszélünk, eleinte nem gondolunk másra, mint egy esti sétára a környéken vagy a közeli parkban, esetleg kirakatnézegetésre a legközelebbi bevásárlóközpont­ban. Csak azt kérjük, hogy a hét minden napján szánjon rá időt – kezdje 10 perccel, és ezt hetente 5 perccel növelje. Ugyanakkor minden egyéb lehetőséget is meg kell ragadnia a gyaloglásra, bárhová megy is.

A testmozgást nem feltétlenül kell az „edzések” idejére korlátoznia. Mozoghat például olyankor is, amikor az autóban ülve várja, hogy zöldre váltson a lámpa, sorban áll a postán -vagy akár fogmosás közben is. A nap során számtalan alkalom nyílik arra, hogy rövid gyakorlatokkal gondoskodjon az izmai megmozgatásáról. 30 másodperces „erőnléti” gyakorlataink segítenek abban, hogy kihasználja a kényszerűen tétlenül töltött időszakokat is.

Vigyázat! A testmozgás annyira hatásosan csökkentheti a vércukorszintjét, hogy figyelnie kell, nehogy hirtelen leessen, mert ez hipoglikémiát okozhat. A testmoz­gást úgy kell időzítenie, hogy össze legyen hangolva a gyógyszerszedési vagy in­zulin-beadási rutinjával, mindazonáltal legyen felkészülve az esetleg mégis bekövetkező hipoglikémiára.

Testmozgás és hipoglikémia

 • Ismerje fel a jeleket! A zavartság, a remegés, a szédülés vagy a nyugtalanság mind azt jelzi, hogy azonnal abba kell hagynia az edzést.
 • Legyen kéznél pár falat! Amikor a vércukorszint leesik, gyorsan helyreállít­ható egy kis adag gyorsan felszívódó szénhidráttal, például néhány szőlőcukor­tablettával, egy kocka csokoládéval vagy egy pohár enyhén cukrozott teával.
 • Ne legyen egyedül! Lehetőleg olyasvalakivel gyalogoljon vagy eddzen, aki szükség esetén tudja, mi a teendő.
 • Legyen önnél azonosító! Ha csak a lakása közelében sétál, akkor is legyen önnél valami igazolvány a nevével, címével és telefonszámával, valamint infor­máció arról, hogyan érhető el az orvosa, és milyen adagokban használja a gyógy­szereit, illetve az inzulint.

A mozgás segít levezetni a feszültséget, és megnyugtat

Az ellazulás nagyon hasznos módszer a vércukorszint egyenletesen tartására. A stresszhormonok ugyanis közvetlen módon emelik a vér glükóztartalmát – és ezzel a hízáshoz is hozzájárulnak.

Mielőtt bármiféle edzésprogramba kezdene, feltétlenül kérje ki orvosa véleményét – különösen akkor, ha elmúlt 35 éves, ha több mint 10 éve cukorbeteg, vagy ha már megjelentek önnél a szív- és érrendszeri betegségek, az elégtelen vérkeringés vagy az idegkárosodás tünetei. A legtöbb embernek nem okoz­hatnak gondot az alábbiakban ismertetett gyakorlatok.

Már naponta tíz perc séta is sokat segíthet

A gyaloglás és annak kímélőbb formája, a sétálás képezi az alábbiakban ismertetett testedzési program alapját, mivel ide­ális módszer a test megmozgatására. A gyaloglás rendkívül hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, mert hosszabb idő­szakok során mozgatja meg az izmokat, amelyek működésé­hez sok glükózra van szükség. Ugyanilyen fontos az is, hogy a gyaloglás könnyű tevékenység, amely nem igényel különleges ismereteket, illetve felszerelést. Bármikor és bárhol végezhető.

Való igaz, hogy ha elkötelezi magát a rendszeres gyaloglás mellett, arra időt kell szánnia. Az „ötösével előre” gyaloglási programban az lesz a célja, hogy a hétnek legalább öt napján gyalogoljon. Lehetetlen? A pittsburghi kutatás alanyai is kétel­kedtek mindaddig, amíg el nem kezdtek fogyni. Ne várja, hogy rögtön eljut erre a szintre, ez nem is lehetséges. Inkább növel­je fokozatosan a gyaloglással töltött időt az alábbi módon:

Kezdje 10 perccel!

Nagyjából ennyi ideig tart, amíg valaki körbesétál egy átlagos háztömböt – vagy készít egy kávét, átlapoz egy magazint, esetleg áttanulmányozza a következő heti tévéműsort. Más szóval 10 percet bárki tud szakítani a napjából – márpedig kezdetnek ez éppen elég.

Az első héten öt egymás utáni napon tegyen 10 perces sétát. Ha egyszer elkezdi, meg fog lepődni, milyen gyorsan szokásá­vá válik. Talán túlzásnak tűnik, de nem az. Tisztában vagyunk vele, hogy kilépni az ajtón testmozgás céljából elég nagy elszánást kíván.

A kezdet….

Ami azt illeti, valószínűleg az első lépés a dolog legnehezebb része. Ezen a következőképpen segíthet: nyissa ki az ajtót, és lépjen ki rajta, mintha csak a reggeli újságért menne a postaládához. Utána menjen le a ház- vagy a kert­kapuig. Vegye célba az utca végét, mintha ott állna egy szom­szédja, akivel beszélni szeretne. így haladjon tovább, apró lépésekben, s pillanatok alatt el fog telni a 10 perc.

Hamarosan valószínűleg azt veszi majd észre, hogy kifejezetten várja a sétákat. Gondoljon csak arra, mi minden vár önre: friss levegő, kis időre elszakadhat a feladataitól, és láthatja, mi zajlik a szomszédságban (nagyon sok olyan dolgot észrevehet, ami az autóban ülve nem tűnik fel).

Tegyen hozzá még öt percet!

Nem nagy ügy, ha egy hét múlva 15 percre kell emelni a napi adagot, és talán nem is tűnik jelentős előrelépésnek. De éppen ez a lényeg. Ha hetente csak öt perccel növeli a napi edzésada­got, akkor szinte észrevétlenül fog megnőni a gyaloglással töl­tött idő, és egyik hétről a másikra nem érzi jelentősnek a különbséget. Ám a percek összeadódnak, és nagyon is jelentős hatást gyakorolhatnak a vércukorszintjére. Hiszen a napi öt perc többlet öt napon át összességében már 25 perccel több gyaloglást jelent a hét folyamán.

Válassza ki a „gyaloglóhét” első napját – a legtöbben a va­sárnapot vagy a hétfőt jelölik ki -, és mindig azon a napon növelje meg öt perccel a gyaloglási időt. A végcél lehetőleg a napi 45 perc séta legyen. Ha 10 perccel kezdi, akkor nyolc hétbe fog telni, mire idáig eljut. A fogyás szerencsére már korábban megindulhat, és ha folytatja a rendszeres gyaloglást, a kilók nem is térnek vissza. Ha pedig a nyolc hét elteltével további fejlődésre vágyik, gyalogoljon gyorsabb ütemben, vagy tegye azt gyakrabban.

Szánjon időt az értékelésre!

A hét egyik napján – lehetőleg a heti gyaloglási ciklus közepe táján – fordítson egy kis időt az addigi teljesítménye értékelé­sére. Minden ember kondíciója és képességei egyediek, ezért érdemes megfontolnia, hogy nincs-e szüksége gyaloglási prog­ramja módosítására.

Tegye fel magának a következő kérdéseket:

 • Azért nem érzek kellő késztetést a sétáláshoz, mert túl nagy erőfeszítésnek tűnik?
 • Fáradtnak érzem magam séta után?
 • Okoz-e bármilyen fájdalmat a gyaloglás?
 • Felfrissültnek és energikusnak érzem tőle magam?
 • Túl könnyűnek tűnik a feladat?
 • Teljesen tünetmentes és ép a lábam?

Amennyiben az első három kérdés bármelyikére igennel felelt – főleg, ha kórosan elhízott -, ideiglenesen rövidítse meg öt perccel a napi adagját. Ha a testmozgás túlzottan megeről­tetőnek tűnik, nem valószínű, hogy kitart mellette, ezért nem szabad azt éreznie, hogy lehetetlen feladatot kell végrehajtania.

Ha egyik nap fáradt egy kicsit, másnap visszatérhet a héten esedékes adaghoz. Ha ismét kimerültnek és lassúnak érzi ma­gát, akkor a hét hátralevő részében maradjon az öt perccel csökkentett időtartam mellett. Csak akkor lépjen tovább, ha úgy érzi, készen áll egy újabb ötperces emelésre.

Ha pedig a második három kérdés bármelyikére adott igenlő választ, akkor nyújtsa öt perccel hosszabbra az aznapi sétát: nyilvánvalóan többet is elbír, és ideje, hogy kicsit meghajtsa magát. Másnap azután vagy tartson ki az új időtartam mellett, vagy térjen vissza a hétre eleve tervezett adaghoz – szabadon választhat.

Jelöljön ki joker-napokat!

Programunk alapján a hét öt napján kell sétálnia. De mit tegyen a másik két napon? Bármit, csak ne tétlenkedjen. Ne tekintsen úgy erre a két napra, mintha felmentést kapott volna. Tekintse őket joker-napoknak, amikor bármit megtehet – a lényeg csak az, hogy mozogjon valamit. Ha ismét gyalogolni támad kedve, csak rajta! Lehet, hogy inkább kihagyná a talpalást, és kerti munkával töltené az időt.

Az is jó, ha labdázik 20 percet a gyerekeivel vagy unokáival, aztán hazasétálnak a játszótérről, és ezt tekinti a napi testmozgásnak. A joker-napok tökéletesen megfelelnek az olyan szabadidős tevékenységek gyakorlására, mint a tenisz vagy a foci (de új kedvteléseknek is hódolhat, mint amilyen például a társas tánc).

Ne a séta legyen az egyetlen testmozgás

A nem túl távoli múltban az emberek szinte mindenhová gyalog mentek, s a mindennapjaink során ma is rengeteg lehetőség van arra, hogy a két lábunkat használva jussunk el a célunkhoz, legyen az a bevásárlóközpont második emelete (a rendes lépcsőn menjen fel, ne a mozgólépcsőn) vagy a sarki újságos. Minden megtett lépés kalóriákat éget, függetlenül attól, hogy azokat testmoz­gás céljából teszi vagy sem. Tudatosan kell törekednie arra, hogy több lépést tegyen olyankor is, amikor éppen nem sétál.

Íme, egy módszer:

Amikor a szokásos sétáinak hossza eléri a 30 percet, vásároljon egy lépésszámlálót. Ez a derekára csatol­ható apró eszköz megszámolja, hogy hányat lép. Az adott idő alatt megtett lépések száma egyebek közt a lépések hosszától is függ, de az biztos, hogy napi 30 perc séta esetén több ezer lépésnek kell összegyűlnie. Legyen ez a kiindulási alap, és próbáljon mind magasabb értéket elérni. Ha például egy nap 8500 lépést tett meg, célozza meg a 9000-t.

A végső cél a napi 10 000 lépés elérése legyen. Ha nem akarja számolni a lépése­it, akkor is ragadjon meg minden alkalmat a gyaloglásra.

Segítség

Tudom, hogy a testmozgás segít, de nem tudom rávenni magam, hogy elinduljak sétálni. Nevezzük küszöbgátnak a jelenséget: mindig az első lépést a legnehezebb meg­tenni. Vannak napok, amikor olyan sok a dolga, hogy eszébe sem jut a mozgás. Máskor tudja ugyan, hogy mozognia kellene, de nincs elég akaratereje.

Íme, né­hány tanács, amely segíthet:

 • Este tegye a bejárati ajtó mellé a gyaloglócipőjét, hogy reggel rögtön ráessen a pillantása. Emlékeztetni fogja rá, hogy milyen fontos a gyaloglás.
 • Tűzzön ki úti célt. Ha a boltba, a postára, az újságoshoz vagy a kávézóba indul gyalog, a séta céltudatosabbnak tűnik, és kevésbé sajnálja rá az időt.
 • írja be előre a naptárába a gyaloglási időket, majd tegyen öntapadós emlékezte­tőket a hűtőszekrény ajtajára, hogy azok ösztökéljék – a vizsgálatok szerint ez a módszer kifejezetten hatásos.
 • Beszélje rá egy barátját, hogy sétáljon önnel, vagy ha ez nem lehetséges, akkor kérje meg, hogy hívja fel, és kérdezze meg, sétált-e már aznap. A testmozgás egyik legjobb ösztönzője az „elszámoltathatóság”.
 • Keressen olyan ruhadarabot, amely jól állt önnek, és szerette, amikor még
 • 10 százalékkal kisebb volt a testsúlya, vagy nézzen meg egy akkoriban készült fényképet. Tegye a ruhát vagy a képet feltűnő helyre, hogy céljára emlékeztetve ösztönözze a mozgásra.

Ha egész eddigi életében arra törekedett, hogy minél keve­sebbet kelljen gyalogolnia, most itt az ideje változtatni a beál­lítottságán, és azon gondolkozni, hogyan lehetne kicsit kevés­bé hatékony. A hatékonyság ilyen módon való jelentéktelen csökkentése révén olyan előnyökhöz juthat, amelyek fel­gyorsítják a vércukorszint szabályozására tett erőfeszítéseit – márpedig ezt mindennek lehet nevezni, csak a hatékonyság hiányának nem.

A következő hét módszer segít fokozni a ter­helést:

 • Ha egy barátjával van találkozója, kávézás helyett hívja el inkább sétálni!
 • Telefonálás közben járjon fel-alá!
 • A tévéreklámok alatt járjon egy helyben, menjen fel-le a belső lépcsőn, vagy gyalogolja körbe a házát!
 • Ha a közelben kell elintéznie valamit, ne autóval menjen, hanem gyalog!
 • Ne küzdjön azért, hogy a parkolóban a bejárathoz minél közelebbi helyet szerezzen! Parkoljon le inkább a legtávo­labbi sarokban, és gyalogoljon!
 • A vásárlás végeztével tolja vissza a bevásárlókocsit az üzlet elé ahelyett, hogy a parkolóban hagyná!
 • A repülőtéren a beszállásra várva járkáljon fel-alá, és kerül­je el a mozgójárdákat is!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.