Cukorbetegség

Mozogjunk rendszeresen – előzzük meg a cukorbetegséget!

Mozogjunk rendszeresen!

A túlsúly szoros kapcsolatban áll a 2-es típusú diabétesszel és számos más betegséggel, köztük a szívbetegségekkel és az agyvérzéssel. Kényelmetlenséget okoz, és a legtöbben boldogtalannak is érzik tőle magukat.

A kilóktól azonban sokan szörnyen nehezen szabadulnak meg, akiket ráadásul el is keserítenek az egészségügyi szakemberek által adott, étrenddel és mozgással kapcsolatos tanácsok. Aki azt hallja, hogy csak a mozgás segít hozzá a kalóriák elégetéséhez, és utánaszámol, hamarosan rájön, hogy ez sehogy se jön ki. Húsz perc kocogás ér fel egyetlen csokoládészelettel. Ez mennyire motiváló?

Szakítsunk időt a sportolásra!
Szakítsunk időt a sportolásra!

Testmozgás közben rengeteg minden más is lezajlik, nem csak a kalóriák égetése. Még ha valaki nem is túlsúlyos túlságosan, a mozgás a kirakó utolsó darabja a diabétesz és az inzulinrezisztencia felszámolásának és a fogyásnak a folyamatában. Nézzük meg, miért és hogyan.

Miért kell sportolni?

Nincs abban semmi különös, ha Önök közül valaki sosem élt túlságosan aktív életet, vagy ha fiatalkorában élt is, később fokozatosan felhagyott vele. A nyugati életmód ennek az ellensége. Autók, távirányítók, konyhagépek, házhoz szállított ételek, „otthoni szórakoztató központok”, mozgólépcsők, liftek – a sor folytatható. Évről évre egyre több az olyan kütyü és modern kényelmi alkalmatosság, amely megóv minket attól, hogy felhasználjuk energiánkat. Végül minden út egyenesen a kanapéhoz vezet, és ha nem állunk ellen, rövidesen ott fogjuk tölteni szabadidőnk nagy részét.

Ha ez már megtörtént, nagyon könnyű a kilókat gyarapítani. Kétségtelen, hogy a túlsúlyos emberek száma részben azért növekszik, mert egyre kevesebbet mozognak.’38 A kevesebb aktivitás nem csak kevesebb elégetett kalóriát jelent, de a szervezet étvágyszabályozó mechanizmusára, az anyagcsere sebességére és a vércukorszint egyenletesen tartásának képességére is kihat. Más szóval szükség van test-mozgásra a test kémiájának „összhangban” tartásához.

A kalóriaelmélet szerint a mozgás gyenge módszer a fogyáshoz. Végül is 1,5 kilométer alatt mindössze 300 kalória ég el. Ez két szelet pirítóssal vagy egy darab almás süteménnyel egyenértékű.

Ez az érvelés azonban 6 lényeges pontot figyelmen kívül hagy:

  1. A testmozgás hatásai összeadódnak. Rendben, tehát napi 1,5 kilométer futás csak 300 kalóriát éget el, de ha ezt valaki hetente háromszor megteszi egy éven keresztül, az már 22 000 kalória, ami 5 kg fogyást jelent! Továbbá az elégetett kalóriák száma függ a kezdeti túlsúlytól és erőnléttől. Minél több a túlsúlyunk, és minél kevésbé vagyunk sportosak, annál több hasznunk származik a kisebb erőpróbákból, különösen az izomtömeget növelő gyakorlatokból, és így több kalória ég el.
  2. A mérsékelt testmozgás csökkenti az étvágyat. Bizonyos mennyiségű fizikai aktivitás szükséges az étvágyszabályozó mechanizmusok megfelelő működéséhez. Aki nem mozog, annak nagyobb az étvágya, ezért a kilók fokozatosan lerakódnak. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy sportolás után nem vagyunk éhesek.
  3. A mozgás felgyorsítja az anyagcserét.  Az anyagcsere sebessége attól is függ, hogy a máj milyen gyorsan bontja le a glikogént vagy a zsírt felhasználható üzemanyaggá. A testmozgás ezt a folyamatot felgyorsítja, ha több szénhidrátot ettünk, mint amennyire szükségünk van, és a fölösleg a májban tárolódik, akkor a mozgás segítségével ez még azelőtt elég, hogy zsírként elraktároznánk.
  4. A mozgás javítja az inzulinérzékenységet. Mozgás közben az izmoknak glükózra van szükségük, így a sportolás nagyobb érzékenységre ösztönzi az inzulinreceptorokat, felszámolva az inzulinrezisztenciát. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres mozgás segít a vércukorszint egyenletesen tartásában, mert az inzulin elkezd rendesen működni.
  5. A mozgás elősegíti a növekedési hormon termelődését, akárcsak a tesztoszteronét, és mindkettő segít csökkenteni a metabolikus szindrómát és a diabétesz kockázatát. Ahogy e hormonok szintje emelkedik, az inzulinrezisztencia egyik legfőbb kiváltójának, a kortizol stresszhormonnak a szintje csökken.
  6. A mozgás számottevően mérsékli a stresszt. Mint a legutóbbi fejezetből megtudhattuk, a stressz és az elhízás kéz a kézben járnak. Az elme stresszes állapotból való kiragadásának és a koherencia létrehozásának remek módja a testmozgás.

A testmozgással karban tarthatjuk magunkat

A mozgás különösen a középkorúaknál fontos, mert az életkor előre haladtával kevésbé vagyunk képesek egyenletesen tartani a vércukorszintet. Egy 87 000, 34 és 59 év közötti nő bevonásával készült tanulmány rámutatott, hogy azok, aki hetente legalább egyszer intenzíven sportolnak, a diabétesz kockázatát egyharmadával csökkentik azokhoz képest, akik nem mozognak.

Edzd magad mint az ősember!
Edzd magad mint az ősember!

Nem meglepő, hogy az évek során az inzulinérzékenység csökken, akárcsak a vércukorszint szabályozásának képessége. A fizikai aktivitás a középkorúaknál és az időseknél javítja az inzulinérzékenységet, így segít stabilizálni a vércukorszintet és a testsúlyt. A sportolók sokkal inkább képesek kézben tartani a vércukorszintjüket, magasabb az inzulinérzékenységük és gyorsabb a metabolikus rátájuk.

A nagy intenzitású testmozgás, mint amilyen az aerobik, csökkenti az inzulinszintet és emeli a glükagon szintjét. Ez azt jelenti, hogy javul az egészséges prosztaglandinok termelése (ezek megszüntetik a gyulladást), a keringés (ezáltal a testi sejtek oxigénnel és tápanyagokkal való ellátottsága), és a zsírégetés képessége. Az ellenállásos edzés, mint a súlyzók emelgetése nem ugyanúgy égeti a zsírt, de segít az izmok felépítésében, amelyek aztán több zsírt égetnek el.

Ennek szemléltetésére egy olaszországi tanulmány során, amelyet az Archives of Internál Medicine-ben publikáltak, 606 diabéteszest vontak be egy heti kétszer edző aerobik-csoportba, valamint testmozgással kapcsolatos tanácsokkal látták el őket, míg a kontrollcsoport tagjai kizárólag tanácsokat kaptak. Az év végére csak a sportoló csoport tagja-inak csökkent a glikozilált hemoglobin szintje, inzulinrezisztenciája, vérnyomása, koleszterinszintje, derékbősége és testtömegindexe.

Röviden, a mozgás temérdek haszonnal jár

Aki korábban még nem igazán vetette bele magát, az előtt a vitalitás, egészség és a hamisítatlan élvezet felfedezetlen világa tárulhat fel. Ahogy a diétámat követve visszatér az életerő, hamarosan megtapasztalható lesz az is, hogy a rendszeres mozgással valóban javul az egészség és a vitalitás.

A dinamikus duó – diéta és mozgás

testmozgas-lanyFogyni legjobban a diéta és a testmozgás kettősével lehet. A megszorító diétával leadott súlynak gyakran a fele zsír, a fele támasztószövet, például izom. Mivel az izom több energiát (kalóriát) éget el, mint a zsír, minél kevesebb az izom, annál lassabb lesz az anyagcsere. Alacsony GL étrendem jó mozgásprogrammal való kombinálásával biztosíthatjuk, hogy a zsírt leadjuk, de az izmaink megmaradjanak, és javuljon az inzulinérzékenységünk.

A zsírégetésben leghatékonyabb mozgásformák: élénk séta, kocogás, kerékpározás, úszás, aerobik-tánc, step aerobik, sífutás, atlétikai edzés, vagy bármilyen aerob mozgás, ami tartós, folyamatos és eléggé intenzív ahhoz, hogy a megfelelő szívritmus-zónába kerüljünk általa.

Az efféle gyakorlatok feszesebbé teszik a testet, csökkentik a csontritkulás kockázatát, növelik az izomtömeget és csökkentik a testzsírarányt (a testzsír támasztószövetek-hez viszonyított magas aránya összefonódik a szívbetegségekkel, diabétesszel és bizonyos ráktípusokkal). Erősítik a szívet és a tüdőt, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, segítenek a stressz leküzdésében és javítják a keringést.

Az izomépítés zsírt éget és segít a cukorbetgség leküzdésében!

Olyan gyakorlatokat is kell végezni, amelyek építik az izmokat. Ezt „ellenállásos edzés”-nek nevezik, mivel az izom csak akkor épül, ha valamilyen erőnek ellen kell állnia, például súlyokat kell felemelnie. A hormonok, különösen az inzulin (a zsírraktározást végző hormon) helyes egyensúlya segíti a szervezetet a fehérjék felhasználásában, és ha sportolunk, akkor a megevett fehérjék izmokká alakításában.

Ha tökéletesen ránk szabott ellenállásos edzésprogramot szeretnénk összeállítani, akkor szükségünk lehet egy fitneszoktató tanácsára – a helyi edzőterem vagy mozgásközpont valószínűleg elfogadható áron tud ajánlani valakit.

Egy apró figyelmeztetés azoknak, aki előszeretettel figyelik a mérőszalagot:

Amikor valaki eltökélten nekilát egy edzésprogramnak, és a zsír fogyni kezd, az izom pedig nőni, a centik gyorsabban fogynak, mint a kilók. Az első hónapban az ember karcsúbbnak néz ki és fittebbnek érzi magát, de talán a kívánatosnál kevesebb súlytól szabadul meg. Ennek az az oka, hogy az izom tömörebb és ezért nehezebb, mint a zsír. Más szóval 450 gramm izom kevesebb helyet foglal, mint 450 gramm zsír.

Emlékezzünk rá, hogy az ellenség nem annyira a súly, hanem a magas testzsírarány. Ha tehát meg tudjuk mérni a testzsírarányt, akkor inkább ezt nézzük, ne csak a mérlegre ugorjunk fel, hogy lemérjük a súlyunkat. Minél több a vázizmunk, annál jobb a zsírégető képességünk – hosszú távon márpedig ez számít.

Az aerob- és az ellenállásos edzések meghozzák az eredményt

Ez a kétféle testmozgás van a legjobb hatással a diabéteszre. Egy nemrégiben a Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmány például összehasonlította a sportolás hiányának, az önmagában végzett aerob gyakorlatoknak, az önmagában végzett ellenállásos edzésnek és a kettő kombinációjának hatását.

Mindhárom csökkentette a glikozilált hemoglobin szintjét, de csak az aerob- és az ellenállásos edzés kettőse csökkentette jelentősen a glikozilált hemoglobin szintjét a nem sportoló csoporthoz képest. Ezeknél az önkénteseknél a további gyógyszerszedés szükséglete is megfeleződött.

Mennyi mozgásra törekedjünk?

A testmozgásnak nem szabad azt jelentenie, hogy az erőnlét valamilyen mitikus szintjét akarjuk fanatikusan elérni.

Összegzés

  • Az inaktivitás súlygyarapodáshoz vezet, ami csökkenti az inzulinérzékenységet és növeli a diabétesz valószínűségét.
  • A rendszeres testmozgás hasznos a diabéteszesek számára, mert javítja az inzulinérzékenységet.
  • Az alacsony GL étrenddel együtt a sportolás segít a súly leadásában és a karcsúság megőrzésében.
  • A maximális hatásért kétféle mozgásra van szükségünk: aerob edzésre, ami kifullaszt, növeli az állóképességet és erősíti a szívet, és ellenállásos edzésre, ami az izmainkat építi – az izom pedig zsírt és cukrot éget.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.